TORNAR

Unió de Pagesos alerta sobre el risc de perdre les collites

El sindicat avisa que les últimes pluges ”han parat el cop” però que ha de ploure més per salvar la producció en un any ”difícil, marcat per la guerra”

economia
Dimecres, 23 març 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Unió de Pagesos ha manifestat la seva preocupació davant el perill de perdre la collita del cereal per la sequera. Els coordinadors del sindicat a l'Anoia i el Bages, dues de les comarques més afectades per la manca de pluges, aviden que, tot i les últimes pluges "han parat el cop", la situació és preocupant, agreujada per les conseqüències derivades de la guerra a Ucraïna. "Mai havíem estat tan a prop de perdre la collita per la falta de pluges a principis de març", afirmen els representants dels pagesos.

PUBLICITAT

Joan Vidal i Josep Guitart, responsables d'Unió de Pagesos a l'Anoia i al Bages (Foto: Nia Escolà)"Els avis diuen que no havien vist mai cent dies sense pluja com ha passat ara", expliquen els coordinadors d'Unió de Pagesos a l'Anoia i al Bages, Joan Vidal i Josep Guitart, afegint que "mai havíem estat tan a prop de perdre la collita per la falta de pluges a principis de març". Tot i les últimes pluges d'aquests dies, manifesten la preocupació del sector davant l'amenaça de perdre les collites. Afirmen que l'any passat ja va ser un any dolent, amb la meitat de producció de cereal. Un segon any dolent consecutiu, més l'augment dels costos –agreujat per la guerra– podria fer perillar la continuïtat de moltes explotacions.

Joan Vidal i Josep Guitart afirmen que en aquestes comarques és habitual la falta de pluges, però no estaven acostumats a períodes de sequera tan llargs ni tan aviat. Afirmen que és usual arribar a perdre la collita a l'abril o al maig, quan a la falta de pluges s'hi afegeix la calor que crema la planta i impossibilita que l'espiga doni el seu fruit. Enguany, això no obstant, la sequera s'ha allargat molt i ha arribat quan l'espiga està fent el procés de creixement. Les últimes pluges han "parat el cop", reconeixen en declaracions a l'ACN, en un moment en què els cereals estaven patint la falta d'aigua. "Les arrels estaven molt seques, sense gens d'humitat; si haguéssim passat quinze dies més sense pluja, la planta hauria quedat seca i els sembrats d'ara ja no haurien servit", remarquen. Ara, afirmen que és necessari que plogui amb més contundència per poder salvar la collita.

La situació per la sequera s'agreuja amb l'augment de costos i la guerra

Al costat de la sequera, l'augment dels costos de producció i de les matèries primeres deixa el sector en una situació encara més delicada.

La guerra a Ucraïna, important exportadora de cereals, ha agreujat encara més la "incertesa" dins la pagesia. "Aquesta collita ja té els costos alts, però no sabem a quin preu ho podrem vendre", afirmen.

Des d'Unió de Pagesos remarquen que aquesta collita de cereal "és més necessària que mai. Ens convé molt a Catalunya tenir una bona collita aquest any, tal com està el tema d'Ucraïna, per pal·liar el dèficit de cereal que hi haurà" i poder garantir l'abastiment de productes com ara pinsos.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.