TORNAR
PUBLICITAT

La Vives Vidal, de fàbrica tèxtil a hub de disseny i moda

El nou Igualada Fashion Lab ha obert portes a l’antiga fàbrica

economia
Dissabte, 20 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després de més de deu anys tancada i en un estat de degradació, l'antiga i emblemàtica fàbrica Vives Vidal ha obert les portes reconvertida en un nou espai, l'Igualada Fashion Lab, un hub o punt de trobada i d'intercanvi, que té l'objectiu de reforçar la competitivitat i la internacionalització de les empreses de la indústria del disseny locals contribuint també al desenvolupament d'una producció social i mediambientalment sostenible.

Vives i Vidal S.A., coneguda també com a Vivesa, va tancar les portes el 2010, després de més de seixanta anys d'activitat en el món del tèxtil i la cotelleria, del qual va arribar a ser un referent mundial. Després de mesos d'obres de reformes i adequació i d'haver d'endarrerir la seva obertura a causa de la pandèmia, finalment aquest dijous 18 de novembre s'inaugurava oficialment el nou Igualada Fashion Lab, que alberga un taller, diverses aules de formació i un auditori polivalent, que els promotors, l'Ajuntament d'Igualada i les entitats Fitex i Fagepi, posen a disposició de les empreses de tèxtil i moda del territori. Aquí, "es desenvoluparan projectes relacionats amb la innovació, la capacitació professional, la promoció industrial i l'emprenedoria, vinculats a la indústria del tèxtil i la moda, especialment de la comarca de l'Anoia, però també d'arreu de Catalunya", han explicat els impulsors del projecte.

La primera fase del projecte ha comptat amb un pressupost d'1,2 milions, dels quals 880.000 han estat aportats per l'Ajuntament d’Igualada, mentre que els 330.000 restants provenen de fons europeus i de la Diputació de Barcelona. En una primera fase, la idea és que el centre se centri en la formació tècnica en l'àmbit tèxtil i que es posin en marxa diferents projectes d'investigació. A més, també s'ha arribat a acords amb centres educatius per oferir formació professional. En una segona fase, el projecte es planteja acollir un viver d'start-ups vinculades al disseny tèxtil. L'edifici també està previst que es converteixi en un gran showroom, és a dir, que empreses del territori puguin dur a terme presentacions dels seus productes als clients.

El centre, com va explicar David Garcia, director executiu del clúster català de la moda Modacc i gerent de Fitex, s’ha inspira en el Textile Fashion Center de Borås, a Suècia, un equipament referent a nivell internacional, ue va visitar una delegació igualadina fa sis anys.

Espai de connexió

L'Igualada Fashion Lab se centrarà essencialment en el gènere de punt exterior, el principal element diferenciador del tèxtil igualadí i també, en bona part, del tèxtil català. I, tal com indica el mateix concepte "hub", té la vocació de ser un espai de connexió entre els diferents agents que vertebren el sector: empreses productores, marques de moda, proveïdors tecnològics, centres d'innovació i centres de coneixement, noves empreses, inversors i start-ups.

La finalitat principal del nou espai, segons els seus impulsors, és "concentrar les activitats relacionades amb les indústries del disseny i contribuir a la seva acceleració, estimulant la cooperació empresarial. Suposa, doncs, la posada en marxa d'una ambiciosa estructura de suport al desenvolupament d'aquesta indústria a Catalunya en general i a la Comarca de l'Anoia en particular. El projecte facilitarà els processos de digitalització, innovació i creativitat, orientats a atendre una demanda de proximitat en el sector tèxtil, caracteritzada per la rapidesa i la personalització dels productes, una indústria que també ha de generar noves oportunitats professionals, especialment en els segments més joves de població. I, al mateix temps, acompanyaran la indústria d'aquest àmbit en la seva transició digital i sostenible, essent al mateix temps un espai al servei de la ciutat que promocioni activitats culturals relacionades amb la moda i el disseny."

L'Igualada Fashion Lab s'enmarca dins del Pla d'Especialització Competitiva Territorial (PECT) de les Indústries del Disseny d'Igualada i l'Anoia, que l'Ajuntament d'Igualada va presentar l'any 2016 a la convocatòria del departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, emmarcat en l'estratègia Europea RIS3 / RIS3CAT amb el suport del centre tecnològic FITEX i Modacc.

104 empreses, 918 professionals i 140 milions de facturació

En el transcurs de la presentació del nou espai, que ocupa una de les sis plantes de l’equipament, amb una superfície de 1.500 metres quadrats, es van donar a conèixer les dades d’un estudi elaborat per la Fundació per la Innovació Tèxtil Fitex que apunta que a la comarca hi ha en actiu 104 empreses que donen feina a 918 professionals i sumen una facturació de 140 milions d’euros. Això suposa el 27% de la indústria de la comarca. Si s'hi suma el cuir, aquest sector (tèxtil-confecció-cuir) arriba a ocupar prop de 1.500 professionals i genera una facturació agregada de 220 milions.

“La llavor del futur industrial”

La inauguració de l’Igualada Fashion Lab va tenir lloc aquest dijous 18 de novembre i va comptar amb la presència del batlle d’Igualada, Marc Castells; el president de la Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil FITEX, Joan Gabarró; el director del Clúster Català de la Moda (Modacc), David García; la diputada delegada de Comerç de la Diputació de Barcelona, Ana María Martínez; i el secretari de Governs locals i de Relacions amb l’Aran de la Generalitat de Catalunya, David Rodríguez.

Marc Castells va manifestar que "Igualada ha estat, en l'àmbit del gènere de punt, un exemple mundial, ara volem recuperar la torxa de la creativitat i de la innovació i posar el gènere de punt on torxa, amb la qualitat i l'expertesa i amb la tradició; d'on venim, però amb l'esperança d'un futur que segur que serà millor." El batlle igualadí va remarcar que "un miler de famílies viuen del sector tèxtil a Igualada i a l'Anoia, per tant, és un sector que hem de cuidar, preservar i ajudar a créixer. Hem de donar aquests espais de creativitat, de disseny, d'innovació, de transformació digital. Tot el futur passa per aquesta capacitat d'aglutinar una aposta com aquesta, que és l'essència de la col·laboració público-privada: Fitex, Fagepi i l'Ajuntament d'Igualada, de la mà de totes les altres administracions, fan possible que tinguem la llavor del futur industrial, en l'àmbit del tèxtil de quilòmetre zero."


4 Comentaris

U

Un ex treballador... Treballador

20 de novembre 2021.14:10h

Respondre

Per quan, un omenatge per el Sr Vives.
Un carrer, una estàtua.....
Siguem justos, el Sr Josep Vives, un dels millors empresaris de Igualada.
Sols cal demanar als 100, i cents,... Llegir més TREBALLADORS.
MOLTS POLITICS, ACTUALS, NO LI ARRIVEN, NI A LA SOLA DE LES SABATES...
En fi... Una gran persona, i va donar riquesa a Igualada...

D

Doncs sí

Igualada

22 de novembre 2021.06:54h

Tens tota la raó, però queda malament retre homenatge a empresaris. Així ens va.

P

P. P....

El País de las naravillas

22 de novembre 2021.12:20h

Pero después de el, cuando tomaron las riendas, la banda de los coches de alta gama, ya nada fue igual.
Algún fraidecillo, nos decía que estaba salvando la empresa, lo que si que es... Llegir més cierto que salvo sus bolsillos.

E

Elissa Roca Francoli

Igualada

20 de novembre 2021.10:44h

Respondre

Quina es la definició de la paraula ( hub ) no l’he trovat enlloc.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.