TORNAR

Xavier Badia: ‘Tenim molt clar que som un grup i que per sobreviure hi hem de ser tots’

L’estructura del sector adober a la ciutat ajuda les empreses a ser més competitives

economia
Dimarts, 4 octubre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després del tancament successiu d’algunes empreses dedicades a la pell, actualment les 33 adoberies igualadines conviuen en un estat de no competència sinó de crear sinèrgies. Un fet que es dóna gràcies a l’especialització dels seus productes. La ciutat, que actualment és el clúster de pell més important de l’Estat Espanyol, compta, a més, amb l’Escola d’Enginyeria i el centre tecnològic AIICA dos instal·lacions molt apreciades pel sector dels adobers.
PUBLICITAT

Despell SA, és una empresa de 20 treballadors dedicada al serratge, una de les parts de la pell, i que ven el seu producte final a més 14 països diferents des d’Àsia fins a Àfrica. Segons el seu responsable, el Sr Tomàs, aquest és el model d’empresa majoritari a la ciutat, PIMES que fabriquen un producte molt especialitzat: ‘Aquí qui fa un producte estàndard, una comodity no té possibilitats de sobreviure, s’ha de buscar una especialització’.

Trobar nínxols de mercat

Tal com explica el Sr Tomàs, responsable de Despell SA, la mida de l’empresa és un avantatge ja que cal buscar nínxols de mercat, oferir una producció molt específica. Per exemple, Despell és una de les tres empreses igualadines que treballen el serratge, una de les dues parts de la pell: ‘La pell es parteix en dues parts, la part de sobre és la flor, la de sota, el serratge’.

Segons explica el Sr Tomàs, el que valoren les grans marques que vénen a comprar a Igualada és la qualitat i la regularitat en les comandes: ‘Les produccions en els països en vies de desenvolupament solen ser irregulars, i això no interessa a les marques de luxe’ i, sobretot el disseny i la capacitat d’adaptar-se a les modes: ‘nosaltres estem acostumats a treballar amb la mentalitat del disseny i preparats per canviar de manera ràpida’.

Sinèrgies entre les empreses

Les 33 empreses igualadines que treballen en el sector de la pell tenen un format molt semblant, deixant a part les més grans, la majoria treballen amb produccions petites, de qualitat i molt especialitzades. Aquest fet ha eliminat la competència entre les diferents adoberies. Tal com afirma Xavier Badia, president del gremi dels adobers: ‘Tenim molt clar que som un grup, i que per sobreviure hem de ser-hi tots’

D’aquesta manera, la concentració a Igualada de 33 empeses dedicades al mateix sector comporta avantatges importants per a totes elles. No només pel fet de haver-se associat per construir i compartir les despeses d’una depuradora, sinó també per negociar convenis col•lectius, vetllar per les bones relacions amb l’administració o donar solucions conjuntes a problemes mediambientals. A més a més, Xavier Badia explica que fins i tot s’han dut a terme accions comercials conjuntes.


1 Comentaris

G

Galo Ball Ratés

Igualada

6 d'octubre 2011.11:46h

Respondre

Es un article molt interessant, que hi hagi 33 empreses que lluiten conjuntament per surar, davant la debacle económica actual, ens dona un bri d’ esperança.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.