TORNAR
PUBLICITAT

Conselleres

politica
Dilluns, 4 juny 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
PUBLICITAT

Després exposarem la llista de 'peròs' més exhaustiva possible. I amb tot, estem d'enhorabona. La comarca anònima, depauperada i desindustrialitzada, també batega. Hem tret -amb sang, suor i llàgrimes- el cap del pou. No fa tant, teníem quasi 13.000 aturats i ara, en una conjuntura que cal admetre de precarietat, l'Anoia està per dessota dels 8.000. Aquest cap de setmana, Igualada i l'Anoia han situat a dues de les seves polítiques en dues conselleries estratègiques de la Generalitat post-155. Com a propina, l'alcalde de la capital, Marc Castells, és a un pas de ser president de la Diputació. I Carolina Telechea serà en breu diputada a Madrid. 

Que una comarca històricament sub-representada, que en els 40 anys precedents de democràcia representativa a l'estil espanyol no havia tingut cap diputat/da ni cap conseller/a, ara estigui present a una cambra estatal i amb dues cadires al Govern, més una presidència de la Diputació a tocar, és un canvi de proporcions històriques. El xoc brutal que ha suposat el 155 i els fets dels darrers mesos i el 'show' de la moció a Madrid emmascaren en bona part el que significa que l'Anoia es col·loqui com mai en llocs de decisió. Fins i tot les persones més reàcies no podran negar que Àngels Chacón i Alba Vergés tindran un poder que cap anoienc ha tingut en segles a nivell polític a la Generalitat i que només poden sumar i molt. Si es consolida la promoció de Castells, el control de l'aixeta de la Diputació -sense implicar que discrimini cap comarca barcelonina- és un altre motiu de satisfacció.

Que Telechea sigui congressista és un acte de 'reparació' històrica, perquè era trist que el darrer record de presència en una cambra estatal fos de l'època de la primera restauració borbònica, amb un sufragi universal masculí dirigit i afaiçonat pels cacics. La republicana és una dona també competent, però el partit no és al govern i la seva capacitat d'influència serà limitada. 

Abans que ningú begui cava, si l'ha destapat, cal recordar que aquests 'premis' venen perquè ho hem perdut quasi tot, des d'una perspectiva sobiranista o fins i tot democràtica. Perquè després que es resistís als col·legis el primer d'octubre, no es va fer res el 10 d'octubre, es va renunciar a defensar la declaració d'independència a partir del dia 27. La meitat de consellers de l'anterior Govern estan empresonats. Es va accedir a participar a les eleccions del 155. Es va renunciar a investir Puigdemont. I s'ha renunciat a restituir els consellers. Set mesos acotant el cap davant l'estructura repressiva de l'Estat espanyol. Bé és cert, que tenir Govern és l'única manera -ara- de defensar els drets i intentar millorar la qualitat de vida de catalans i catalanes. I tenim la convicció que, amb els seus principis, Àngels Chacón i Alba Vergés treballaran de valent per aconseguir-ho. Que després de segles de masclisme rampant, una noia sigui la primera diputada a Madrid i dues més sigui les primeres conselleres és una altra satisfacció enorme. Estem en un malpas, en un moment de retallades i regressió a nivell social i democràtic, però almenys podem fer un esbós de somriure.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.