Dilluns, 5/8/2013
685 lectures

PAGÈS.O.S

Padrí, què ha passat amb els pagesos que ja no volen anar al tros? I els pastors, Padrí? On són els pastors, que ja no es veuen pas ovelles ni se senten les esquelles?

Padrí... tantes vegades caieren pedregades, però mai la pagesia no defallia, mai com ara, ara no, ara ja no, per què Padrí?

Per què al calendari del pagès abans hi contemplava les llunes i ara de reüll només compta els dies que manquen per jubilar-se?

Tan fort i tan valent, i amb aquella envejable estimació que teníeu per la terra, la família i la cultura, ara esteu cansat, ho sé, angoixat, ho comprenc, i trist... ho sento Padrí.

Què ens ha fet tan de mal Padrí? Què? Qui és que en comptes de sembrar futur sembra desesperances? Qui? Per què vos que vàreu lluitar tant i tant, tota la vida lluitant perquè els fills es quedessin ran de terra, ara amb tant dolor els obriu les portes de casa encomanant-los cercar altra feina i millor vida? Per què Padrí, per què?

Padrí, si tot el que és seu ja no tindrà hereu, que ens queda Padrí? Què ens queda? Amb quins ulls mireu ara aquells masos aterrats, aquelles feixes abandonades engolides pel bosc, si allà on abans hi brollava la vida ara només hi resta el mut record... El record d’uns temps difícils, mal de fam, impossibles d’imaginar avui dia. Però que hem de fer ara Padrí? Què hem de fer si ens volem forjar un futur treballant la terra i pasturant per les muntanyes?

Un bocí de la nostra història, que cada dia que passa qui no mor plega, i qui no plega diu que val més morir abans que seguir així, que això de la terra no dóna, que això de pagès s’acaba, que potser cal reconèixer que tot a la vida té el seu fi...

Però Padrí, escolta’m Padrí, les arrels són massa profundes perquè tot s’acabi aquí i així... de la terra venim i a la terra tornem! Ens hi jugarem la vida, amb cos i ànima lluitarem, segarem cadenes i perdrem... però altra volta lluitarem!

Amb un sol somni a l’horitzó, que no ens abandoni la salut de sol a serena, treballar de sol a sol, però mai més sols, i que el fruit del camp sigui la millor riquesa per a la gent que treballa la terra...

Perquè les arrels no neixen del ciment...

Visca la terra mori el mal govern!

Altres articles de Edu Balsells

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.