Dimecres, 9/1/2019
4184 lectures

Airbnb i el vestit de l’emperador

Com sabeu l’arribada d’Airbnb a Igualada ha generat una certa polèmica. Es tracta d’una empresa tecnològica que s’ofereix com a plataforma perquè un particular pugui llogar el seu pis a un altre particular interessat.

La primera pregunta que ens pot venir al cap és per què Airbnb ha vingut a Igualada. Ells mateixos diuen, literalment, que Igualada té “una tradició vinícola de gran prestigi”, una tradició de la qual ni els mateixos igualadins n’érem massa conscients.

El que sí que sabem, però, és que a dia d’avui Igualada té menys places hoteleres que fa 50, 20 o 10 anys. En els últims anys hem vist com l’oferta hotelera ha baixat en picat amb el tancament d’hotels, i qualsevol empresa o entitat que vulgui organitzar un esdeveniment de certa envergadura a la ciutat es troba amb un escull insalvable: no tenim espai per allotjar als visitants. Airbnb segurament ha flairat aquesta mancança de la ciutat i ha vist un fibló de negoci, tot i que sembla força difícil que pugui fer créixer l’oferta d’habitacions de manera significativa.

Per ser justos, també cal dir que és difícil pensar que Airbnb provocarà a Igualada el mateix que ha provocat a Barcelona o a les principals ciutats turístiques d’Europa: A la nostra ciutat no centrifugarà els barris, no portarà turisme de botellón i platja, no farà desaparèixer la identitat dels barris ni expulsarà a veïns per posar pisos al servei del turisme. Airbnb no genera a Igualada els mateixos problemes que si pot generar a les grans capitals turístiques del país.

Tenim moltes potencialitats, tenim moltes fortaleses i podem oferir molts elements atractius, no som una ciutat pròpiament turística però està bé  que vulguem atreure no només visitants sinó -sobretot- inversions i ocupació. Si Airbnb ajuda a la promoció turística de la ciutat doncs magnífic però resulta ara ja urgent mesures eficients per solucionar l’actual problema d’habitatge que té la ciutat. I aquí arribem al cap del carrer. O el que és el mateix, aquí és on airbnb fa de vestit de l’emperador.

El govern d’Igualada utilitza Airbnb com a cortina de fum, és el vestit per tapar les mancances en habitatge que no només no ha afrontat, per incapacitat o per manca de voluntat, sinó que ni tan sols les reconeix. I això és encara més greu. No ha afrontat els evidents problemes que tenim, amb un encariment del preu del lloguer del 20% en 2 anys, sent Igualada la segona ciutat catalana on més s’incrementa en percentatge el preu del lloguer segons el portal immobiliari Fotocasa. A ciutats com Manresa, Terrassa, Reus, Barcelona, Sabadell, Cornellà i moltes més, han sancionat als bancs que tenien pisos buits per forçar-los a posar els pisos en lloguer social, i se n’han ensortit. Com pot ser que hi hagi 2000 pisos buits a la ciutat i no es lloguin o rehabilitin per incloure’ls al parc d’habitatges de la ciutat? És incomprensible que  el govern d’Igualada no ha generat pisos de lloguer social durant el seu mandat, i només ha destinat 25.000€ a l’any per a rehabilitació d’habitatges, que representa el 0’041% del total del pressupost de l’ajuntament de la ciutat. Aquesta és la política d’habitatge que mereixem els igualadins?

Com volem atreure inversions i generar ocupació si no tenim habitatge amb preus assequibles i dignes on la gent hi pugui viure? Per això cal, i nosaltres ho tenim claríssim, fomentar i generar habitatge de lloguer social. No ens inventem res, no descobrim res de nou, sinó que senzillament hem de fer el que fan les altres ciutats. Garantir l’accés a l’habitatge, ajudar als joves a emancipar-se, procurar que cap família sigui expulsada o es vegi incapacitada a l’hora d’accedir a un pis. I això com es fa? Construint nou habitatge amb aquests propòsits, invertint en la rehabilitació d’habitatges per reincorporar-los en el mercat com a pisos de lloguer social i sancionant als bancs que tinguin pisos buits. Això és el que fa Europa: a França i el Regne Unit el 17% dels habitatges són de lloguer social, a Holanda i Dinamarca tenen un 30% dels habitatges de lloguer social. I a Igualada? Doncs el 0’2%.

Ara bé, entretinguts ho estem una estona. Airbnb arriba a Igualada i el govern ho ven com si fóssim la Venècia de Catalunya. Confeti i màrqueting per intentar entretenir-nos, no fos cas que ens reconeguéssim de les mancances de la ciutat i d’allò que el govern ni afronta ni tan sols reconeix.

I de vestits d’emperador a Igualada en portem ja uns quants.... L’emperador es vesteix de ciutat europea de l’Esport amb gran pompa i majestuositat, o de pista de gel fent veure que aporta grans solucions al nostre comerç. També es vesteix de baixada d’IBI fent una mica de trampeta amb les dades... A vegades l’emperador fins i tot es vesteix amb vestits de gala, de dia històric, com la trianunciada connexió de la ronda o les (no) solucions amb l’hispano o les grans industries, o el famós POUM, o la regularització del servei d’aigua, o dir que ets l’alcalde més industrialista però sense portar cap indústria, i un llarg etcètera.

I què, els heu vist tots aquests vestits...??

Doncs com en el conte....jo tampoc.

5 Comentaris

A

Antoni

Igualada

18 de gener 2019.13:12h

Respondre

Sr Conill

Originar turisme, no, originar polígons logístics, tampoc. Els impostos cars, però ningú diu com s’ha d’abaixar la despesa municipal. Per tant, vol tornar a entrar en... Llegir més dèficit?
Ha arribat a pensar, que amb més activitat econòmica, els impostos, tot i no baixar nominalment, baixen de forma real, doncs es pateix menys per pagar-los?
Ens queixem que la gent marxa, ho fa el seu ex col.lega de partit Olivé, que ara festeja amb els amics a mitges seus..., però jo voldria sentir de vostè, o de tots els polítics que us heu plantejat assumir la responsabilitat de govern (i jo us felicito per la iniciativa de presentar-vos), que us imagineu que a mitjans de juny sou alcaldes, i plantegeu coses que ja podríeu fer a partir del primer dia.

El demés, una mica bé. Però massa? Cansa...

T

Toni

Igualada

17 de gener 2019.18:10h

Respondre

totalment d’acord Joan, fora una bona cosa per saber de quin mal hem de morir i l’Anoiadiari es un gran mitja per poder arribar a tots els igualadins.
totalment en desacord amb l’article....... Llegir més si es capital europea MALAMENT, si ve Airbn MALAMENT, si possem pista de gel MALAMENT, si ... MALAMENT........ i si res d’aixó es fes.... MALAMENT.
Criticar x criticar es gratuit i si es vol criticar, que s’aportin alternatives ( però serioses i creibles ) i sense tanta demagogia.
Felic Sant Antoni a tots!!!

A

A

Igualada

12 de gener 2019.11:07h

Respondre

Totalment d’acord.

J

Joan

Igualada

12 de gener 2019.10:36h

Respondre

A l’Enric Conill se li ha oblidat signar l’article com a candidat d’ERC d’Igualada.
Trobo poc adient que els candidats facin articles d’opinió sota el paraigua d’una secció... Llegir més d’opinió d’un mitjà que se’l suposa independent.

Proposta a l’Anoiadiari: creeu una secció d’articles de polítics i candidats, almenys fins a finals de maig. Donareu credibilitat al vostre diari i la gent tindrà més clar què està llegint.

M

Marisol

Igualada

12 de gener 2019.17:44h

Completament d’acord. En anteriors articles jo també havia pensat que ha de quedar ben clar i visible. Bona proposta! I bon article també

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.