Dijous, 24/11/2016
4695 lectures

Una excusa que ens costarà 125mil euros

Com a ciutat i capital de l'Anoia necessitem construir un projecte de futur, posar les llums llargues. És evident que Igualada s'ha de reinventar, repensar, transformar. I per poder-ho fer necessitem esprémer al màxim totes les eines que tenim al nostre abast. Una d'elles, i molt important, és el Pla d'ordenació Urbanístic Municipal (POUM), un planejament urbà per decidir com volem que sigui la nostra ciutat.

Per fer-nos-en una idea, l'actual Pla General d'Igualada és del 1986 i evidentment la realitat d'aleshores no té res a veure amb la d'ara. L'alcalde i el govern municipal finalment han cedit a tractar el tema, però constatem que el seu punt de sortida no és gaire esperançador.

En lloc d'afrontar el POUM com a projecte de ciutat i també amb visió de Conca d'Òdena, el govern ha plantejat només inicialment un “concurs d'idees” únicament al barri del Rec per tal de cercar “solucions” i “decidir el futur del barri”. Tot aquest procés anirà en paral·lel d'un seguit de mesures de presumpta participació ciutadana que han de servir per condicionar o encaminar les possibles propostes. Per fer això es destinaran 125.000€, entre premis, assessoraments i comunicació, confiant en què equips d'arquitectes i urbanistes hi participaran aportant projectes i propostes. La realitat, però, serà ben diferent. Aquest concurs no serà com se'ns està venent, ni per “catxé” dels concursants, que això no ens preocupa, ni per aplicabilitat de propostes. Serà una reflexió més, una altra de les ja moltes que s'han fet sobre el barri, sense una traducció real i que pot acabar en absolutament res. Per tant, tindrem més idees amb projectes de difícil viabilitat urbanística i 125mil euros menys a les arques municipals. Perdrem diners i el que és mes greu, continuarem perdent temps, i per acabar-ho d'adobar veiem com el govern municipal ni tan sols té posicionament respecte el tema que ell mateix impulsa. És sorprenent de quina manera l'ajuntament s'inhibeix en la construcció d'un nou planejament urbà que ha de ser la pedra angular del futur de la nostra ciutat i alhora intenta vendre un suposat procés participatiu amb una pompositat desproporcionada.

Resulta incomprensible i erroni un plantejament aïllat al barri del Rec, quan a més abans no s'ha fet cap reflexió prèvia sobre la Conca i la Ciutat. Al Rec li cal evolucionar, evidentment. I amb el planejament li hem de donar les eines perquè amb temps i pausadament pugui evolucionar, com han fet molts centres històrics i fabrils d'altres ciutats.
Carregar tota l'esperança d'evolució de la ciutat sobre el barri del Rec no li fa cap bé i menys encara fer-ho aïlladament sense una prèvia visió global del què i per a què.

Al final sembla que tot això es faci per por d'afrontar un debat real, viu, necessari i que requereix rumb ferm per decidir cap on anem. Aquesta iniciativa que el govern delega cap al concurs del Rec no pot usar-se com a màscara per evitar afrontar la responsabilitat de governar, com a excusa per no fer res i així, esclar, no trepitjar cap ull de poll. La situació del nostre territori exigeix, ens exigeix determinació, valentia i donar la cara per transformar la nostra ciutat en un espai d'oportunitats. El govern no ha de veure el POUM només com una eina de solució de problemes sinó com una eina de creació d'oportunitats. I evidentment passar-hi de puntetes per no patir un possible desgast electoral no és ni el camí ni la manera.

Hem d'apostar per un debat general, participat i amb una idea clara de què volem ser i com volem que sigui Igualada, parant especial atenció a l'espai compartit que tenim a la Conca d'Òdena i construint un projecte comú que respongui a les necessitats i als reptes del futur. Si hem de fer un “copiar i enganxar” del Pla General actual no val la pena invertir esforços i recursos. Cal voluntat de tots plegats per poder pensar i dibuixar un nou planejament, de manera seriosa i defugint d'estridències i d'un fals cofoisme autocomplaent. Posem-nos-hi!

15 Comentaris

P

Pilar Salat Agramunt

Igualada

30 de gener 2017.22:38h

Respondre

Bon article Enric! Totalment d ’acord amb el que dius.

j

jove

Igualada sense passar la itv

6 de desembre 2016.14:44h

Respondre

Prou d’acord amb l’article, però fent l’esforç de ser optimista, penso que qualsevol projecte està bé començar-lo amb una pluja d’idees, que en aquest cas proposaran els equips... Llegir més seleccionats. Idees d’arquitectes, artistes, geògrafs... que segurament seran utòpiques, però també ens ho podem prendre com noves visions externes (en el cas optimista que no tots els equips siguin ITV...). On son les propostes dels veïns? On son les propostes dels altres grups de govern? ON SON LES PROPOSTES?
Ja n’hi ha prou de crítiques, posem-nos a treballar!

Endavant!

a

altre jove

6 de desembre 2016.20:52h

No t’hi escarrasis, alguns només saben criticar. ”Curiosament” són aquells que mai fan res. La crítica diària, la mandra també.

R

R. Sanchez

4 de desembre 2016.10:38h

Respondre

Parole, parole, parole... Que deia la cançó. Un article amb bones intencions però que no aporta cap proposta concreta més enllà de la crítica i la retòrica.
Llegiu història, si us plau. Cal... Llegir més saber d’on venim, la qual cosa ens donarà una idea dels nostres punts forts i de cap on volem (podem?) anar.
A la meva anterior intervenció em remeto.
Salut igualadins!

M

M.Dolors Ballester

Igualada

3 de desembre 2016.11:50h

Respondre

Enric, gràcies per obrir-nos els ulls.Un artícle coratgós i clarificador.

M

Marc

Igualada

2 de desembre 2016.14:38h

Respondre

Tenim un alcalde instal·lat en la inacció més absoluta per evitar-se problemes i governant només de cara a la galeria. El cas d’aquest concurs d’idees per al rec és un exemple més de la... Llegir més política de Marc Castells: Donar subvencions als amiguets i no fer absolutament res que pugui aixecar la més mínima polèmica. És evident que Igualada és mereix molt més i espero que ERC sàpiga estar a l’altura del moment actual. Aquest article va en una bona línia. Ja era hora que ERC comencés a fer oposició a Igualada

B

B

Igualada

1 de desembre 2016.08:49h

Respondre

Molt encertat.Igualada no és només el Barri del Rec ni el nucli antic!!

R

R.Sanchez

1 de desembre 2016.01:05h

Respondre

“Quién mucho abarca, poco aprieta”. Aquest és l’efecte que em causa l’article del Sr. Conill.
És ben cert que el POUM de 1986 ha quedat obsolet i té tenallades les iniciatives... Llegir més igualadines, així doncs, és del tot ineludible un de nou, ja.

Ara bé, també cal enfrontar la situació de forma ponderada i discernir allò que és important d’allò que és urgent. En el cas d’Igualada, si féssim un paral•lelisme amb la fauna salvatge, podríem dir que la part que va des dels c. St. Ignasi-Concepció-St. Ant.de Baix en amunt es podria considerar una ‘espècie amenaçada’; en canvi, la que transcorre al sud d’aquells carrers (és a dir, el Barri del Rec), seria una ‘espècie en perill d’extinció’ atesa la seva degradació i deixadesa des de fa tants anys, imputable a un munt d’actors (propietaris, industrials, polítics, la crisi...). Jo no sé si s’han de gastar 125 mil, o la meitat o una quarta part o una dècima, però tinc clar que si no ens posem les piles, correm el risc de trobar-nos amb un munt de runes irrecuperables mentre discutim què és primer si l’ou o la gallina.

La verdadera història d’Igualada i allò que ha conformat el seu caràcter van començar precisament en aquesta part de la ciutat. És l’actiu més important i diferenciador que tenim i ja hi hem viscut massa anys d’esquena ‘tots’ els igualadins. Just és, doncs, que fem quelcom per posar-lo en valor.

No puc entendre aquestes reticències i aquest menyspreu en els comentaris (ni les que s’expressen a l’article d’en Jordi Cuadras en aquest mateix diari en relació al Cementiri Nou i la demanda que sigui declarat BCIN, que m’han fet sentir vergonya aliena). Els francesos no en tenen cap de complex amb el patrimoni i la cultura, i els va força bé.
Així doncs, senyors us pregunto: què proposeu en concret?


(Deixem de moment la Conca d’Òdena que és una altra història encara més complicada perquè implica posar d’acord cinc alcaldes; és a dir, cinc caps de sardina i de signe diferent, i no simpatitzo amb cap).

j

josep mª verges prat

Igualada

30 de novembre 2016.15:55h

Respondre

VALENT, ASSENYAT, OPORTÚ I CLARIFICADOR AQUEST ARTICLE DEL ENRIC , GRACIES

E

Eduard

Igualada

29 de novembre 2016.08:33h

Respondre

Les reflexions d’Enric em sembla del tot assenyades, Gràcies per la teva aportació, i espero que tingui ressó i consideració reponsable entre els regidors (independentment de la seva ... Llegir més vinculació orgànca als grups municipals) i entre la ciutadania general, que sovint estem desinfromats del que es cou i el seu abast i conseqüències futures per la majoria de la població.

Recordo que en la aprovació del anterior Pla General (fa ja 30 anys !!!) ja es va posar manifestar la irracionalitat que suposava el no incorporar (pels “uuls de poll” que trepitjaven) l’apertura de la Ronda del Rec precisament, quan després s’ha posat en evidència l’absoluta necessitat i utilitat que avui en dia ningú, suposo, discuteix.

J

Joan Giner ITV

Igualada

29 de novembre 2016.08:02h

Respondre

Molt bé. Un comentari assenyat. Però tots sabem que un govern que sols mira el titular i no el raonament això és predicar al desert

J

Joan T.

IGUALADA

29 de novembre 2016.06:20h

Respondre

El problema està en que, per alguns, 125.000 euros no són rellevants. Manllevar diners públics per fer-se auto publicitat casposa.
Ja està be ! No hem après res del passat? Tant llampant... Llegir més tenim el pressupost que ens podem permetre aquests premis?
Tens raó, Aldara, aquest alcalde només vol sortir en les fotos, pencar ja ho deixa pels seus súbdits, i “paganos”.

a

antoni

igualada

27 de novembre 2016.22:54h

Respondre

absolutament tirats a la paperera aquests diners, tot i que algú potser es podrà canviar de cotxe o vinga tornar-se favors i més favors, que al final sempre són els mateixos...

e

el sr ramon

rambles del Castells, (Igualada)

25 de novembre 2016.12:10h

Respondre

Sr Igualadi,del ”clan del Castells”, voste a qui, li agradant els comentaris ”intel·ligents ” estara amb mi, que el comentari del Enric, es mereix un 10!

A

Aldara

Igualada

25 de novembre 2016.08:39h

Respondre

Ja va sent hora que algú tregui a la llum les motos que ens vol vendre el sr. alcalde... menys fotos i més pencar

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.