TORNAR
PUBLICITAT

Puigdemont: "Igualada s'ha guanyat ser ciutat universitària, perquè té equipaments, oferta, però també té ànima"

En la presentació del Pla Estratègic del Campus Universitari d’Igualada- Universitat de Lleida

ensenyament
Divendres, 1 setembre 2017. 16:58. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

Aquest divendres al migdia s'ha presentat a l'Ajuntament d'Igualada, la presentació del Pla Estratègic del Campus Universitari d’Igualada- Universitat de Lleida (UdL), amb la presència del President Carles Puigdemont, que ha assenyalat que avui "és un dia històric per Igualada i pel país", destacant “el talent com la locomotora del dinamisme de Catalunya".

PUBLICITAT
President Puigdemont: "Igualada s'ha guanyat amb rotunditat i mèrit ser una ciutat universitària, perquè té equipaments, oferta, però també ànima"

"Aquest és d'aquells actes que fan els estats del futur, no pensar en la generació actual, sinó pensar en les futures generacions". Són paraules del President Puigdemont pronunciades, en ple procés que viu el país, aquest divendres al migdia en l'acte de presentació del Pla Estratègic del Campus Universitari d'Igualada- Universitat de Lleida (UdL).

Carles Puigdemont ha presidit un acte que ha omplert de gom a gom el Saló de Plens de l'Ajuntament d'Igualada, amb representants del consistori, de la Universitat de Lleida, de la Generalitat de Catalunya, els exalcaldes Josep Maria Susana i Jordi Aymamí, president del Consell Comarcal Xavier Boquete, les diputades anoienques del Parlament de Catalunya Alba Vergés i Maria Senserrich i una nodrida representació d'entitats educatives, culturals, empresarials i econòmiques de la comarca. També hi eren presents els tres millors estudiants igualadins de batxillerat del curs passat, en representació, precisament, del futur de la nostra societat. En aquest sentit, el President ha assenyalat que "em sento molt satisfet, orgullós i content que Igualada pugui contribuir a allò que representa per a la nostra societat i el nostre futur la universitat descentralitzada", afegint que "ens sentim també orgullosos de servir a les generacions futures un model de país que té com a locomotora del seu dinamisme aquest node de titulació de progrés".Puigdemont, que ha qualificat aquest dia com a "històric per a Igualada però també per a Catalunya, que té un dels sistemes universitaris més importants d'Europa, un sistema que ha de ser un dels nodes d'articulació de la societat futura, de progrés". Puigdemont ha remarcat que "Catalunya és un dels pols de coneixement més destacat en l'àmbit internacional", posant com a exemple el fet que Catalunya capta el 3,2% dels ajuts convocats pel Consell europeu de recerca i que, amb un 1,2% de la població de l'espai europeu de recerca, Catalunya publica el 3,7% del total de les publicacions científiques de la Unió Europea.

El President ha manifestat sentir-se "orgullós" i ha agraït "el treball conjunt que hem estat capaços de fer les diferents administracions i institucions" per fer possible el Pla Estratègic del Campus Universitari Igualada-Universitat de Lleida (UdL). "Culminem una fase prèvia i iniciem una nova era, una era en què quan ens referim a Igualada com a ciutat universitària no ho farem de manera retòrica sinó amb tota la seva rotunditat i mèrit, perquè a més d'equipament i d'oferta, té ànima universitària".

 

 

Robert Fernández, rector de la Universitat de Lleida: "Qualsevol ciutat que conté en el seu si estudis universitaris rep una dosi de vitalitat extraordinària".

Robert Fernández, rector de la Universitat de Lleida, també ha assenyalat que aquest era "un dia històric" per a Igualada, "perquè qualsevol ciutat que conté en el seu si estudis universitaris rep una dosi de vitalitat extraordinària. Les universitats en ciutats com Igualada canvien la seva morfologia urbana, vitalitzen el creixement econòmic, ajuden a transformar la seva societat, dinamitzaven la seva vida cultural, les situen amb major influència en el seu entorn geogràfic, els atorga una major densitat identitària als seus ciutadans i les col·loca en el mapa del seu país amb major força i protagonisme". 

El Rector de la Universitat de Lleida ha remarcat que també era un dia "històric per la Universitat de Lleida, perquè demostra l'ambició de servir al seu territori més proper però també la seva vocació per tenir utilitat per al conjunt del país", tot recordant el lema del rectorat de la Universitat de Lleida: "Amb els peus al territori i amb la mirada al món".

Finalment, Robert Fernandez ha afegitque "a més de ser un dia històric per Igualada, per la Universitat de Lleida, també era un dia històric per a Catalunya, manifestant que "si Catalunya desitja tenir futur com a país haurà garantir sempre l'existència de dos equilibris que són el que asseguren la cohesió nacional: l'equilibri territorial i l'equilibri social. Per aconseguir aquests dos equilibris essencials, les universitats catalanes juguen i han de jugar un paper transcendental.  S'imaginen vostès com serien ciutats com Girona, Tarragona, Reus, Vic o Lleida sense les seves universitats? Doncs pensin llavors vostès en positiu com serà, afortunadament, Igualada dins d'unes desenes d'anys: una ciutat més puixant i més segura i orgullosa de si mateixa. Això sí, es necessitarà dotar al projecte de campus igualadí dels recursos necessaris perquè les esperances no es tornin en frustracions i no haguem d'afirmar que a les universitats se'ns demanen que siguem “Ferraris” del desenvolupament nacional i se'ns atorguen pressupostos de “Seat 600”. Recordem, per exemple, que totes les universitats públiques catalanes tenim un pressupost similar al d'un gran club de futbol del nostre país".

 

Marc Castells, alcalde d'Igualada: "A vegades, a Igualada, els somnis es compleixen"

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, després de fer un repàs detallat a la història de l'activitat universitària a Igualada, centrada bàsicament en els estudis vinculats a la pell i a l'àmbit de la salut, i que es remunten als anys cinquanta amb l'escola de "teneria" (Escuela Sindical Superior de Tenería, 1958) i als seixanta amb l'escola d'infermeria (Escuela de ATS Nuestra Señora de la Piedad del Santo Hospital de Igualada, 1967); i amb un nogensmenys acurat agraïment a totes les persones que han participat en aquest projecte, s'ha dirigit al President Puigdemont afirmant que "a vegades, a Igualada, els somnis es compleixen". L'alcalde d'Igualada ha posat cos i essència a aquests "somnis", assenyalant que "des del 2011 anem treballant per fer-ho possible, amb la creació de la regidoria d'Universitats, amb la creació d'un pla estratègic que va culminar amb un nou campus universitari, amb uns nous estudis, amb la creació de la Càtedra... tot això culmina ara amb aquesta aliança amb la Universitat de Lleida, amb qui ens sentim molt còmodes, amb la complicitat total del Govern de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de molta gent que creu que aquest és un projecte de futur no només per a Igualada sinó per as tot el país".Castells ha remarcat que "tot i que creiem que els resultats d'això que he fet avui no es veuran a la ciutat fins d'aquí 10 o 20 anys, això és el millor que pot fer un polític que creu en la seva ciutat o en el seu país: treballar no pel present sinó pel futur". "Orgullós del que he fet aquests darrers sis anys per fer que això fos possible i seguirem treballant per fer crèixer aquest projecte de coneixement, de talent, d'obertura de mires i de ser capaços d'entendre que el món és molt canviant però a Igualada estem fent els passos per ser una ciutat cohesionada, forta i que aposta pel coneixement. I qui aposta pel coneixement sempre, sempre tindrà futur".

S'amplia l'oferta

L’acord signat avui per les diferents administracions i institucions preveu la integració progressiva del Campus Universitari d’Igualada en les estructures de la Universitat de Lleida (UdL), que ampliarà d’aquesta manera les instal·lacions i els estudis públics que s’hi ofereixen des de l’any 2014.
 
Així doncs, el Pla estratègic respon a una voluntat per desenvolupar l’oferta universitària a la Catalunya Central que es caracteritzarà per la màxima qualitat docent amb títols amb una capacitat d’atraure estudiants i que, al mateix temps, responguin a les demandes formatives del teixit productiu i social d’Igualada i el seu territori. Una sinergia entre docència i ocupabilitat que permetrà singularitzar el perfil acadèmic del campus de la capital de l’Anoia.
 
Etapa de transició
 
El Pla estratègic, presentat avui, constat de dues etapes: una primera de transició entre el 2017 i el 2020, i una segona de consolidació en els anys posteriors. En la primera fase, es preveu la reagrupació dels estudis universitaris que actualment s’imparteixen a la ciutat d’Igualada –i que pertanyien a diverses universitats fins al moment–, i sumant nous estudis oficials i de formació contínua que progressivament s’aniran desplegant.
 
La UdL ja imparteix a la capital de l’Anoia el grau en Infermeria i el doble grau en Fisioteràpia/nutrició Humana i Dietètica (curs 2016/2017).  Amb el nou Pla estratègic –impulsat per l’Ajuntament, el Govern i la UdL–, la Universitat de Lleida assumirà progressivament els estudis que fins ara impartia la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.