TORNAR

Deu centres educatius anoiencs entren al programa d'innovació Escola Nova 21

El treball en xarxa i els centres d’interès pels alumnes, algunes de les claus

ensenyament
Divendres, 30 setembre 2016. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Una desena d'escoles anoienques formen part de la selecció de gairebé mig miler del nou programa d'innovació educativa. El programa, Escola Nova 21, parteix de les xarxes d'innovació educativa que es repartiran pel territori.

El programa Escola Nova 21, que proposa engegar un procés d'innovació a diferents centres en xarxa, ha enllestit la selecció de centres que hi participaran. Mitjançant un acord amb la Diputació de Barcelona, la xifra de centres participants és molt més alta de la que inicialment es va preveure. Aquest acord es fa extensiu a tots els ens locals i farà possible la creació de xarxes territorials composades per un màxim de 10 centres educatius cadascuna. En el cas anoienc, són sis centres públics -Les Oliveres de Cabrera d'Anoia, l'Institut de Montbui, el CEIP Josep Masclans de Vallbona, l'escola Cèrvola Blanca de Tous, el Castell d'Òdena i el Font del Roure de Masquefa- i quatre de concertats, tots a Igualada: Escola Pia, Escolàpies, Mowgli i Escoles de l'Ateneu.

Els objectius que cerca Escola Nova 21 s'avaluaran "a partir d'un autodiagnòstic" de fins a quin punt s'ajusten les pràctiques al marc d'escola avançada. Aquest es defineix per "proporcionar competències per a la vida", "pràctiques d'aprenentatge fonamentades en el coneixement de com les persones aprenen", "prioritzar les formes d'avaluació formativa" i "una organització escolar autònoma i oberta". 

A Catalunya hi ha un total de 481 centres que hi prendran part, un 68% dels quals públics. Un 15% dels triats són considerats de màxima complexitat. A l'Anoia, la ràtio de centres concertats està per sobre, en un 40%. Un d'aquests, les Escoles de l'Ateneu, es felicitava aquest dijous per haver estat escollida. Expliquen que "vam sol·licitar entrar a formar part de la xarxa Escola Nova 21 amb l'objectiu de compartir els avenços i canvis en l'evolució del model pedagògic de l'escola. Això suposarà uns beneficis molt importants per a l'escola, ja que formarà part d'una xarxa de centres educatius amb interessos similars i permetrà compartir coneixements i experiències i avançar de forma sòlida en tots els continguts i processos. Aquesta xarxa esdevindrà una eina clau i exigirà a cada centre un compromís de treball i adaptació important. Serà una aliança per a un sistema educatiu avançat al nostre país".

"Canvis al centre d'acord amb els que hi ha a la societat"

Una de les escoles de la comarca que ha imprès un gir més notable en la seva orientació pedagògica els darrers temps és el CEIP Font del Roure de Masquefa. Xavier Solé, del seu equip directiu, explica que "per part nostra, fa quatre o cinc anys que vam decidir fer un canvi metodològic. Un canvi en la nostra manera d'ensenyar d'acord amb els canvis que hi ha a la societat. Aquestes modificacions s'han anat desplegant, per exemple, fa un parell de cursos que hem aparcat els llibres de text i ens dediquem a treballar a partir de projectes i dels interessos dels nens". El canvi ha estat positiu i "des de fa quatre anys anem millorant els resultats acadèmics, que ara ja estan per sobre de la mitjana catalana, com ho han reconegut des d' Inspecció". 

El centre masquefí, que ha estat seleccionat, fa des d'aquest any "una formació interna al centre, de caire específic, amb metodologia d'aprenentatge significatiu". La convocatòria de l'Escola Nova 21 va ser amplament debatuda, però. El programa "és d'una fundació privada, la Jaume Bofill, amb participació de la UOC i La Caixa, i això generava dubtes". Amb tot, "ens atreia treballar en xarxa amb altres escoles i l'equip directiu ho va passar al claustre que ho va aprovar".

En espera que s'activi el programa "ja estem incorporant característiques, com l'enfocament globalitzat". Entrar a Escola Nova 21 no suposarà "ni més recursos econòmics ni més disponibilitat en recursos humans, i més davant el volum de demanda per part de centres per formar-ne part". De fet, hi havia una previsió que s'implementés a 200 centres però hi ha hagut tantes peticions que s'ha acabat elevant als 481 finals. Xavier Solé es mostra optimista davant la possibilitat "de treballar amb escoles que tenen sintonia en el seu projecte amb la nostra. I a més, comptem amb l'experiència dels 26 centres pioners".

 

 


4 Comentaris

i

igualadí

2 d'octubre 2016.22:30h

Respondre

Gent pessimista !

M

Miquel

L'Espelt

30 de setembre 2016.23:04h

Respondre

Molt satisfet que hi hagi escoles que es preocupin d’evolucionar l’ensenyament per millorar l’aprenentatge dels alumnes i adequar-se a l’evolució de la societat, i satisfet en especial per... Llegir més la que ha estat dels meus fills, l’Escola Mowgli, hi haurà dubtes i dificultats, segur, però endavant, ànim, força i encerts claustre!!

i

igualadí

2 d'octubre 2016.22:30h

Gent optimista !

J

Joan Giner ITV

Igualada

30 de setembre 2016.16:49h

Respondre

Curiós no hi ha cap escola pública a Igualada. Bé sempre he dit que l’Ajuntament d’Igualada l’educació bàsica no els interesa gens ni mica

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.