//Plugins sense CDN ?>
L'alumnat de 4t de primària de l'Escola Gabriel Castellà ha organitzat una conferència oberta a la ciutat per celebrar el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència, que tindrà lloc el dimarts 11 de febrer de 2025 a la Biblioteca Central d'Igualada.
L'acte, creat i organitzat pels alumnes, comptarà amb la participació de quatre investigadores de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), Cristina Jiménez, Mar Mezcua, Claudia Gutiérrez i Margarida Hernanz, que parlaran sobre la seva trajectòria i recerca.
L'Escola Gabriel Castellà convida totes les famílies, estudiants i persones interessades en la ciència i la igualtat de gènere a assistir a aquest esdeveniment únic, que serà una jornada plena d'aprenentatge, reflexió i inspiració.
La xerrada s'emmarca en el projecte pedagògic de l'Escola Gabriel Castellà i Raich, que focalitza els aprenentatges a través de l'eix científic, a partir del treball de tallers i ambients científics i el treball globalitzat. Per a treballar la ciència, el centre educatiu compta l'expertesa l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), amb qui formen aliança magnet des del curs 2021-22.
Tot va començar amb unes postals...
Fa unes setmanes l'alumnat de 4t va rebre unes postals molt especials. No eren postals turístiques, sinó imatges de diferents cels i estrelles del món enviades per quatre investigadores de l'ICE-CSIC: Mar Mezcua, Cristina Jiménez, Clàudia Gutiérrez i Margarida Hernanz. Allà explicaven la seva recerca sobre forats negres, supernoves i galàxies, i ens van fer pensar en moltes preguntes: Totes les estrelles que veiem al cel són les mateixes aquí i a Xile? Com són els diferents cels del món? Per què no veiem les mateixes constel·lacions a tot arreu?
Però a mesura que es feien preguntes, l'alumnat es va adonar d'un detall molt important: totes les postals eren de dones! Això ens va portar a investigar sobre les dones en la història de la ciència, i vam veure que, al llarg dels segles, han estat moltes les dones que han fet grans descobriments, però molt poques han estat reconegudes. Per sort, avui en dia cada vegada són més visibles i es reconeix la seva tasca.
Desigualtats de gènere en el sector de la ciència i la tecnologia
Coincidint amb el Dia Internacional la Dona i la Nena en la Ciència, la Unesco recorda cada any que "desenvolupen un paper fonamental en la comunitat científica i tecnològica". Tot i això, les desigualtats de gènere es mantenen i només tres de cada 10 científics al món són dones. A més, segons l'organisme, actualment les dones tenen menys presència que els homes en les revistes d'alt nivell científic i acostumen a rebre beques inferiors a ells.
Importància dels referents científics femenins
Els estereotips de gènere, segons McDowell, són comportaments que la societat considera propis dels homes o de les dones. Aquests influencien els nens i les nenes des de les primeres edats en la idea que ells i elles tenen sobre què ha de ser masculí i femení. S'ha observat que els principals rols de gènere i comportaments estereotipats es comencen a veure en nens i nenes de 4 i 5 anys i són un reflex de les influències que reben des que són petits/es. Per tant, activitats com aquesta conferència són un espai idoni per treballar la coeducació com una eina imprescindible per trencar amb aquests rols de gènere i comportaments estereotipats.
Programa Magnet
"MAGNET. Aliances per a l'èxit educatiu" és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. L'objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució d'excel·lència.
Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Bofill i l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, en col·laboració amb ajuntaments, com és el cas d'Igualada. El programa Magnet aplega 47 centres educatius amb un total de 14.548 alumnes i 1.557 docents de 28 municipis de tot Catalunya.