TORNAR
PUBLICITAT

Gairebé la meitat de preinscripcions d'Igualada són a l'escola pública, tot i la diferència d'oferta

L’oferta de places a l’escola públic a la capital de l’Anoia, 197 a P3, quasi del tot coberta

ensenyament
Dijous, 3 maig 2018. 17:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les AMPA dels de quatre dels cinc centres municipals -CEIP Garcia Fossas, CEIP Gabriel Castellà, CEIP Dolors Martí i CEIP Emili Vallès- han emès un comunicat on mostren la seva satisfacció per les dades de preinscripció de cara al proper curs. Es veuen avalats pels resultats de les preinscripcions per demanar l'equiparació de places entre escola pública i concertada a Igualada. 

Les dades de la preinscripció feta aquest mes d'abril aboquen que les cinc escoles públiques d'Igualada han registrat gairebé la meitat de les preinscripcions de nous alumnes de P-3 de cara al curs 2018/19. Les AMPA de quatre d'aquests centres valoren que hi hagi aquestes xifres "malgrat la inferioritat d'oferta de places públiques existent". Així, en un context de fort descens de la natalitat, del total de 413 preinscripcions a P-3 registrades durant el període hàbil, un total de 178 (el 43%) han estat per a les escoles de la Generalitat de Catalunya, quan l'oferta inicial d'escola pública a Igualada era de 197 places (el 36% de les 547 places totals). Per contra, les escoles de propietat privada han registrat 235 preinscripcions (el 56%), partint d'una oferta inicial del 63% (350 places).

El CEIP Garcia Fossas, un dels cinc centresMés de quatre de cada deu alumnes han optat pel Dolors Martí, l'Emili Vallès, el Gabriel Castellà, el García Fossas i el Ramon Castelltort, mentre que la resta, "un 56% s'han decantat pels nou centres privats registrats formalment a la capital de l'Anoia". Mares i pares dels centres públics d'Igualada reclamen a la Generalitat i l'Ajuntament que treballin activament per corregir aquesta situació "sui generis" d'Igualada, augmentant l'oferta de places públiques fins a assolir un 50-50 amb les de l'escola privada, per tal de garantir l'accés a l'escola pública a totes les famílies. Actualment, famílies que tindrien "la intenció de matricular els seus infants a la xarxa pública veuen limitat el seu dret a causa de l'escassedat d'oferta, que limita d'antuvi les opcions de tria".

Manifesten que "hi ha molt contrast en que en el conjunt de Catalunya la xarxa pública escolaritza el 67,2% de l'alumnat de Primària, una xifra que deixa Igualada en una posició molt desavantatjosa". Aquestes quatre AMPA consideren "que l'educació pública garanteix als futurs ciutadans igualadins i igualadines la igualtat d'oportunitats, l'èxit educatiu, l'esperit crític i la cohesió social, pilars fonamentals per al progrés de qualsevol societat". Alhora, refermen el seu compromís envers el concepte "una escola, cinc centres", en el sentit que la qualitat educativa de totes cinc escoles és igualment excel·lent gràcies a un cos docent altament implicat. Finalment, també animen l'Ajuntament a continuar invertint en la millora contínua de les instal·lacions, de titularitat municipal, i, per tant, al servei de tota la ciutadania.

Les AMPAs també lamenten "profundament l'anunci del Departament d'Ensenyament de tancar línies públiques als municipis de la Conca d'Òdena", i emplaça el conjunt dels ajuntaments afectats a estudiar les causes d'aquestes retallades. D'una banda, possiblement atribuïbles al descens de natalitat; de l'altra, possiblement també atribuïbles a la decisió familiar d'evitar l'escola de proximitat. Una dinàmica que, segons els informes del Síndic de Greuges de Catalunya, tan sols tendeix a aprofundir l'espiral de reproducció de la segregació escolar.

 

 

 


3 Comentaris

A

Albert

Igualada

6 de maig 2018.08:30h

Respondre

Una escola per a tothom. Tothom es mereix les mateixes oportunitats independentment de les capacitats econòmiques de les seves famílies.

A

AMB ULL CRÍTIC

IGD

4 de maig 2018.20:07h

Respondre

Són dades que conviden a reflexionar, no a mirar amb cofoïsme. Hi ha 178 matrícules amb una oferta de 197 places. Res justifica dons un augment de la oferta, més aviat el contrari no us sembla.... Llegir més Han sobrat places!!
Podem llegir que malgrat ser una opció molt més econòmica -recordeu que les Llars no són estudis obligats i per tant no concertables- no esgota la oferta. O vist en passiu, el pares opten a un esforç econòmic per anar a una oferta privada que valoren millor. Per què? Potser cal millorar.
Si les Llars no són educació obligatoria, no seria millor deixar que la oferta fos exclusivament privada (i si pogués ser via cooperatives de mestres o altres formes sense ànim de lucre) i subvencionar a les famílies en funció de les necessitats (pare/mare que treballa) i capacitats (ingressos familiars). Aconseguiríem que una família monoparental amb ingressos mínims (aprox 850 €) pogués portar el seu fill a la guarderia a cost 0€. Ara la subvenció és lineal, tant per qui te ingressos bàsics com per qui viu d’àmplies rendes i precisa la guarderia per anar al gimnàs. I no sembla gaire just.

R

Raphanus brassica

Igualada

8 de maig 2018.11:23h

Un matís important, cal mirar les dades en conjunt: l’oferta és de 18 places de concertada per 10 places de pública. Però quan mirem les preinscripcions aquestes diferències es redueixen: 13... Llegir més preinscripcions a la concertada per cada 10 inscripcions a la pública. Evidentment, hi ha més oferta que demanda i cal veure perquè l’oferta pública no es cobreix al 100%. Però en qualsevol cas, comparativament, la pública hi surt guanyant.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.