TORNAR

Un grup d'experts demana endarrerir la tornada a l'escola davant una situació "descontrolada" de la pandèmia

Una vintena de científics, epidemiòlegs i estadístics sostenen que la situació epidemiològica a Catalunya està ”significativament pitjor” que a l’inici de curs al setembre

ensenyament
Divendres, 8 gener 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un grup format per una vintena d'experts científics, epidemiòlegs i estadístics, han singant un document amb què afirmen que la situació epidemiològica a Catalunya és "significativament pitjor" que quan es va iniciar el curs escolar, el passat mes de setembre. Davant aquesta situació, els experts han demanat que s'endarrereixi la tornada a l'escola després de les vacances nadalenques, prevista per a dilluns vinent. Afirmen que "la taxa de positivitat és de 9,5%, quan es recomana que aquest valor ha de ser inferior al 5%", recordant que la incidència acumulada supera el nivell de risc extrem establert pel Ministeri de Sanitat. Per aquest motiu, avisen que el tancament dels centres d'ensenyament és "imprescindible" per evitar nous contagis i contribuir a la reducció de la incidència de la COVID-19.

El document, signat per científics com Salvador Macip, Oriol Mitjà o Alex Arenas, preveu que aquesta greu situació pandèmica "empitjorarà en els pròxims dies", basant-se, entre altres, en models matemàtics. La situació actual, alerten es podria veure afectada directament per la nova variant del coronavirus detectada al Regne Unit. "La nova soca ha demostrat tenir una infectivitat 24% superior a la variant prèvia en el grup de població de 0-9 anys i d'un 14% en el grup de 10-19 anys" han manifestat.

El document també sosté que els infants tenen "més possibilitats" de transmetre el virus a les llars catalanes. En aquest sentit, recorden que a Anglaterra ja han tancat les escoles i han optat per la formació telemàtica amb l'objectiu de "contenir l'expansió" de la nova variant detectada. 

Un docent dona gel a un alumne d'una escola d'Igualada (Foto: Carles Ramos)

Sobre les mesures preses els darrers mesos, orientades a la restricció de la mobilitat i el contacte social, han funcionat "adequadament" amb beneficis clars. Tanmateix, en el cas dels centres d'ensenyament, consideren que –davant la manca d'evidència científica definitiva- convé aplicar el principi de precaució i anticipar-se als "danys" que poden causar.

Així, els experts critiquen que "a una setmana per a la tornada" les autoritats educatives i sanitàries no han fet públic "cap pla pel que fa a la contenció de la pandèmia a les escoles". "Si es decideix mantenir les escoles obertes, és de vital importància que se segueixi un protocol detallat, si s'opta per tancar-les i passar a una educació telemàtica, cal informar amb antelació a les famílies d'1,5 milions d'escolars", reblen.

CONSULTA AQUÍ LES DADES I GRÀFICS DE L'EVOLUCIÓ, DIA A DIA, DE LA COVID-19 A IGUALADA I L'ANOIA


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.