TORNAR

La Pública denuncia l'existència d'escoles concertades "buides" a Igualada

L’oferta per al pròxim curs serà de nou grups a la pública i 12 a la concertada

ensenyament
Divendres, 19 març 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Aquesta setmana, el col·lectiu que agrupa les AFA de les escoles públiques de la capital de l'Anoia aportava unes dades sobre les ràtios d'ocupació dels grups dels diferents centres de la vila. "A Igualada es malbaraten diners en concerts per a aules que no s'omplen", asseguren.

La Pública d'Igualada qüestiona l'eficiència del Departament d'Ensenyament amb relació al repartiment i la distribució de places en els grups escolars d'Igualada. Lamenten els recursos "que es dediquen a centres de titularitat privada" amb concerts educatius "per a grups que no s'omplen". Branden les dades del Mapa Escolar del Departament d'Educació la Generalitat de Catalunya, que assenyalen que alguns centres concertats "tenen 18 places vacants per curs". I, "amb tot, aquests centres reben diners del concert educatiu", han manifestat a AnoiaDiari, en el que consideren que és "malbaratar diners públics". 

La clau de volta d'aquestes queixes és que el topall habitual -tot i que no reglamentat- per tenir un concert educatiu de la Generalitat són 19 alumnes per aula (per aquests centres de titularitat privada), però indiquen que les dades del Síndic evidencien que "s'estan pagant concerts a escoles que no assoleixen ni de lluny aquesta ràtio d'alumnes", mentre que hi ha centres públics que estan saturats. Una problemàtica que es conjumina amb altres temes latents: "la diferència en l'oferta de places públiques" i la segregació escolar a la capital de l'Anoia.

L'oferta per al curs 2021-2022, del que ara s'obren les preinscripcions, és a Igualada de nou grups escolars per als centres públics i 12 per als concertats. La Pública recorda que els resultats de les preinscripcions dels altres anys han pal·lesat que la demanda de places públiques es cobreix en la seva pràctica totalitat ("de fet, hi ha famílies que tenen dificultat de complir amb les seves primeres opcions de centre públic"), mentre que hi ha "moltes més vacants a la concertada per la sobreoferta". En una publicació a les xarxes exposen que "estem pagant amb diners de tots unes dotacions de professorat que només arriben a una minoria".

Conclouen que "les escoles de titularitat privada tenen tot el dret d'ofertar les places que vulguin" però que "aquests centres amb dues línies acaben tenint grups amb 16 alumnes (tres per sota del topall esmentat) i reben també el concert educatiu. Poden treballar amb molts recursos i amb pocs alumnes, mentre que algunes escoles públiques "tenen aules amb més de 25 alumnes".


3 Comentaris

i

ita

igualada

23 de març 2021.11:05h

Respondre

Actualment està en marxa el període d’inscripció i per tant cap escola sap exactament quants alumnes nous pot tenir o quants poden marxar. I això sense considerar la matrícula viva . Deuen ser... Llegir més dades o bé del curs passat o basades en l’oferta actual. L’oferta de places no es correspon sempre amb la realitat i a més a més en una situació com l’actual pot haver molts canvis ( tots lícits sempre i quan respectin la normativa vigent).
També seria interessant que ja que el text esmenta el Síndic, potser comenti un informe del juliol 2020 sobre el cost de plaça escolar .....

j

josep

igualada

23 de març 2021.10:35h

Respondre

Els concerts pels músics.
L’escola pública i gratuïta.

p

paio

Igualada

19 de març 2021.11:47h

Respondre

Sembla que hi ha una certa ”organització” per part de la concertada per beneficiar-se del sistema. Sancions, o retirada del concert, es lo que s’hauria de fer. On és l’inspecció... Llegir més d’Ensenyament??

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.