TORNAR

Alba Vergés: "el confinament era una decisió dura a nivell personal, però necessària

Entrevistem Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat

Salut
Dissabte, 4 abril 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El 12 de març al vespre, Alba Vergés es va trobar amb una situació excepcional: decidir el confinament de la seva ciutat natal i tres municipis veïns més davant la irrupció del brot de coronavirus. La consellera de Salut, de 41 anys, se separava així de la seva família (té dos fills, un d'ells de 18 mesos) i des d'aleshores afronta des de Barcelona la gestió de l'emergència sanitària. 

Va prendre la decisió de confinar Igualada. Com són aquestes tres setmanes lluny dels de casa?

És complicat. Prendre la decisió no era fàcil. I des d'aleshores no he descansat gaire i, per tant, no hi ha gaire temps per trencar-s'hi el cap. Hi havia dies que els meus familiars no es trobaven bé. Darrerament em diuen que es troben millor i, per aquesta part, estic més tranquil·la.

En què es basava aquesta mesura. Era irreversible?

La mobilitat de la Conca d'Òdena, cap a dins i cap a fora, és molt alta. Ja hi havia molts contagis a dins i si continuava oberta, els contactes amb persones de l'exterior es multiplicarien. Haguéssim afegit més contagis encara. Hi ha el cas de la residència de Capellades, que té molta relació amb els igualadins. Cada dia surten de la Conca 10.000 persones, que podien encomanar el COVID19, més encara.

La publicació de l'estudi epidemiològic i que el virus es va estendre en un dinar va portar molta polèmica. Què s'ha pogut saber més?

No podem cercar l'origen. Els primers casos identificats no són orígens. Ens centràvem a saber el comportament, com va ser la transmissió, si passava quelcom dins l'Hospital d'Igualada. A partir d'aquell dinar del dia 28 de febrer hi va haver molts vectors de transmissió. Amb aquest estudi vam entendre que calia destensar l'Hospital i per això vam prendre altres mesures com comptar amb el suport de l'Hospital de Bellvitge i els llits de l'Hospital General de Catalunya. Allà hi tenim 197 pacients.

Com deia, hi ha una vila amb molta relació amb Igualada i la Conca, Capellades, on el COVID19 ha tingut un impacte tràgic. Relacionades amb el brot de la residència hi ha hagut 15 víctimes mortals. Aquestes morts es computen al brot d'Igualada?

Hi ha dades de les víctimes mortals que no són del sistema sanitari, en el cas dels veïns que van morir a la residència. El Departament de Salut treballa per compilar-les totes i tenir una imatge més fidel de les afectacions del coronavirus. Des de fa dos dies treballem amb les funeràries per ajustar les dades i ja n'han començat a reportar algunes d'aquestes morts.

El govern espanyol va intervenir imposant l'estat d'alarma. Quines competències va perdre la Generalitat per actuar? Què passa a coordinar l'Estat?

En el decret respectava el confinament de la Conca d'Òdena, però no podíem prendre més decisions. Per això, el conseller Miquel Buch i jo vam signar el confinament de Catalunya. Anava acompanyat d'informes i fins i tot vaig parlar amb el ministre Salvador Illa. Havíem de guanyar temps, però ells van posposar un confinament més estricte. I bé, dues setmanes més tard sí que ho han fet.

Hi ha més de 500 persones que han mort a les residències. S'ha actuat tard? Què no s'ha fet bé?

Justament a les residències és dels primers llocs on vam actuar. Ens intentem avançar a què succeirà. Els nostres experts ja ens van dir fa setmanes que la Xina estava prenent les mesures correctes. No era una broma, van fer el que havien de fer. Era un virus nou, però la Xina tenia l'experiència del SARS. A Itàlia, el brot ha estat molt virulent a la Llombardia, una part del país molt avançada, amb uns hospitals excel·lents.

Hi havia la preparació adequada?

Ens vam preparar al màxim. La virulència del brot, era impensable. Calia prendre decisions dures i dràstiques des d'un principi, sabent que tindrien conseqüències. Confinar la Conca d'Òdena, on hi tinc la família, totes les meves amigues, la meva gent, ho era. Havíem de pensar què passaria si no ho fèiem.

Com s'ha millorat i preparat aquestes setmanes l'organització i l'estructura de Salut a la Conca d'Òdena?

Estàvem fa uns dies amb només 120 llits a l'Hospital d'Igualada, perquè teníem tants professionals confinats que no en podíem atendre més. Ara són 225 i n'hi sumem 75 més. També hem preparat vuit UCIS. Mentrestant, hem tingut l'Hospital General de Catalunya, que era com tenir un altre centre mèdic per a la nostra gent que patia COVID19. Hem instal·lat una carpa davant el CAP del Passeig per fer triatge. Hem reformulat i fet més eficaç l'atenció primària amb les visites a domicili. Hi ha coses que costaven i les hem refet ara, perquè era necessari.

Com són les relacions amb els ajuntaments de la Conca d'Òdena, durant aquest confinament?

Hi ha la complicació lògica de treballar en una zona confinada. Des de l'inici hem volgut saber què havia passat i hem treballat molt al territori, començant pels epidemiòlegs i administratius, un equip de nou persones, per esbrinar què havia passat.

Ens temem que el virus no serà estacional. Podrà aguantar el nostre sistema sanitari un estrès tan perllongat?

No és desitjable que segueixi així molts mesos. Hi ha altres malalties i necessitats, a més del COVID19. Per això és molt important l'ús que se'n fa de l'app de detecció del COVID19. Ja l'han emprat 1,2 milions de persones. Reunir aquesta informació és molt important per desescalar la situació en un futur.

Es va habilitar el 'check point' al cap de quatre dies del confinament. Hi està d'acord?

No és el que havíem firmat el conseller Miquel Buch i jo. Cal comprendre-ho, però, perquè l'impacte econòmic és molt gran. Com a societat hem de treure alguna reflexió del que ha passat, del model que seguim.

Es valora molt als metges, al personal sanitari. I el personal de neteja, ens n'adonem ara que mereix un reconeixement?

Cal un homenatge a tothom, metges, infermeres i administratius. I també a aquestes professions com personal de la neteja, caixeres o operaris dels residus. Professions que tenen en molts casos cara de dona i que no es reconeixen prou.

Ha hagut de cancel·lar cap pla per Setmana Santa?

No havíem pensat en res. La gent ara sap el que es juga i entenen que ja no és tan important el que tinguessin planejat. És important estar sa i estar bé, amb la família.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic