TORNAR

David Alquézar: "De la desgràcia tocarà fer-ne virtut"

Entrevistem David Alquézar, batlle de Tous

politica
Dimarts, 16 juny 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El quart mandat de David Alquézar i el seu equip té ara com a prioritat combatre els efectes socials i econòmics que ha deixat la COVID-19, ara en clara remissió pel que fa a xifra de positius. Alquézar, de 41 anys i president comarcal d'ERC, exposa a AnoiaDiari com es replanteja un mandat en una situació molt més crítica de la que es preveia.

Més de dos mesos amb la COVID-19. En què ha canviat, Tous? Què deixen al municipi aquestes setmanes tan dures? Quin impacte hi està deixant la pandèmia?

Tot i les dificultats i el dol per la situació viscuda, el sentiment principal continua sent el d'orgull de poble i de comunitat. Sant Martí de Tous ha tingut una reacció ràpida i àgil, l'Ajuntament garanteix els serveis bàsics a totes les famílies que ho necessitin i comencem a gestar iniciatives per refermar-nos com a municipi, des del suport al comerç local i al foment de la cultura com a tret diferencial per demostrar que, tot i les dificultats, si es treballa conjuntament, tirarem endavant.

La pandèmia de la COVID-19 haurà motivat una crisi de greus conseqüències i un futur incert, posant a prova la nostra societat i com es relaciona amb el seu entorn. Es fan necessàries, més que mai, reflexions i projectes per canviar la societat on vivim, des d'una mirada de proximitat, amb criteris de sostenibilitat i que fomentin la producció agroalimentària de km. 0; amb una educació i uns serveis de salut de qualitat, en un entorn rural com el nostre... No ens ve de nou, reprenem amb força la iniciativa "Tous en Transició" creada l'any 2010, que definia perfectament aquests mateixos objectius i que ja ens ha permès avançar molt en aquesta línia els darrers anys. Ara volem que sigui l'eina que ens ajudi a replantejar tot el que ens envolta i com ens hi relacionem, el motor per afrontar la greu crisi social i econòmica que segurament haurem d'afrontar. De la desgràcia tocarà fer-ne virtut.

Tous està molt interconnectat amb Igualada i la Conca. Quina afectació va tenir el tancament? Durant el confinament perimetral, quins serveis van tenir els veïns i les veïnes del municipi?

Un dels trets diferencials de Sant Martí de Tous, com a municipi petit, és que conserva el comerç local de primera necessitat: forns de pa, farmàcia, supermercat, estanc, productors agroalimentaris de proximitat, etc. Aquests establiments han demostrat, una vegada més, la seva voluntat de servei a la comunitat obrint, tot i les dificultats, en un horari ampliat que ha facilitat el dia a dia dels veïns, sempre amb paciència i la bona cara que els caracteritza.

D'altra banda, des de l'Ajuntament hem anat resolent les afectacions d'altres serveis bàsics sempre que ens ha estat possible: per exemple, el repartiment de bombones de butà durant els primers dies de confinament. Altres conseqüències que no estan resoltes, com en la majoria de municipis de la comarca, són, per exemple, el servei de correus, que ha patit endarreriments importantíssims. Evidentment, també patim les conseqüències de la tensió del sistema sanitari: el tancament del consultori local ha estat un mal necessari en favor de la resposta a la Covid-19, ja que calia concentrar esforços en determinats centres d'atenció primària. Desitgem que la situació permeti que tornem a la normalitat amb atenció presencial, perquè pensem que atendre la salut comunitària des de la proximitat, sense cap mena de dubte, és la millor opció.

El fet que molts tousencs i tousenques no es poguessin desplaçar a treballar i no tinguessin la baixa laboral, quina resolució tindrà?

Ens preocupa molt la situació de tots els treballadors afectats pel confinament de la Conca d'Òdena i que encara ara no tinguin garantit el dret a baixa en aquesta fase inicial de la pandèmia. És una reclamació de justícia, ja que van ser tan afectats els veïns de dins l'àrea confinada, a qui sí que se'ls ha reconegut el seu dret, com els qui viuen fora, però tenen dins el perímetre el seu lloc de treball. Desitgem que tot plegat tingui una solució favorable per part del Govern espanyol, per aquest motiu hem instat els diputats d'Esquerra Republicana a exigir-ho a Madrid, com ens consta que ja estan fent, i esperem que es trobin les complicitats necessàries per part de les forces polítiques de la comarca perquè aquesta reclamació justa prosperi.

Com valora el confinament perimetral de la Conca d'Òdena que es va decretar el 12-13 de març? Li va semblar una mesura encertada?

Crec, sincerament, que el confinament de la Conca d'Òdena s'ha demostrat necessari i efectiu davant la situació motivada per la COVID19 Evidentment, va alterar molt el dia a dia de tothom, no només dels veïns afectats per aquest tancament perimetral, sinó també, d'una manera molt significativa, de les veïnes i els veïns de les poblacions properes amb qui hi ha una forta relació, ja que, en el nostre cas, el de Sant Martí de Tous, pràcticament tota la població visita diàriament la capital. Estem convençuts que la mesura ha permès contenir la situació també al nostre municipi, on hem tingut diverses famílies afectades, però, sortosament, sense un nombre elevat de defuncions.

Com valora l'actitud dels veïns i les veïnes de Sant Martí de Tous durant la crisi?

En aquests moments de dificultat, Sant Martí de Tous torna a demostrar, gràcies a les veïnes i els veïns, els comerços, la farmàcia i els serveis bàsics, que formem una gran comunitat solidària, responsable, compromesa i amb voluntat de servei. Tot i la dificultat, continuem demostrant dia a dia que som poble, un poble amb sentiment col·lectiu. Els veïns han actuat, de manera general, amb prudència i responsabilitat, tot fent cas de les indicacions sanitàries, i estic segur que continuarà sent així, ara que les condicions de confinament es comencen a relaxar.

Una cita estival com el Festival de Llegendes es podrà celebrar amb normalitat? Què planteja l'Ajuntament?

Entenem que la cultura és una part important de la salut emocional dels nostres veïns i veïnes, i que ens conforma com a comunitat, que és imprescindible per a la vida de Tous i de tot el país. L'objectiu és ser pioners seguint criteris relacionats amb la prevenció i la seguretat d'actors i públic, i amb les restriccions d'assistència; començar a redefinir i celebrar esdeveniments d'àmbit local; apropar la cultura de nou al públic, i contribuir a revifar el sector, sempre tenint en compte la normativa marcada per les autoritats sanitàries.

Per aquests motius ens hem fixat com una de les prioritats no suspendre els actes culturals i seguir celebrant les tradicions, si cal reinventant-les. Treballem en el pla "Desconfinem la cultura", sempre adaptant-ho a les condicions dictades per Salut i garantint la seguretat de tots els participants. Ens anem coordinant amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per poder establir els criteris que, en fase de desconfinament, han de complir els esdeveniments culturals per tal que es puguin seguir celebrant.

Respecte al Festival de Llegendes de Catalunya, estem treballant amb la direcció del festival una edició que serà molt diferent de les anteriors; haurem d'adaptar moltes coses, serà una edició més econòmica, amb menys actes, amb restriccions de públic i projeccions controlades, sense mercat i amb alguna sorpresa adaptada als temps que vivim.

La nova situació requereix més despesa social, però, alhora, els ajuntaments estan flexibilitzant la càrrega Impositiva. Com es pot resoldre, això? Quins canvis han fet en el calendari fiscal? I en el pressupost? Quina estratègia plantegen en l'àmbit econòmic?

És cert: l'augment de despesa social i la gestió dels recursos disponibles requerirà un gran esforç de priorització a l'hora de decidir quines accions emprendre, i més en ajuntaments petits com el nostre. Entenem que la prioritat ara mateix és garantir les necessitats bàsiques per totes a les nostres veïnes i veïns, i estem treballant per no deixar ningú enrere. Ja s'ha aprovat un nou calendari fiscal que endarrereix els períodes de cobrament per a totes les famílies, però, en cas de necessitat, també preveiem admetre el fraccionament o l'ajornament del pagament d'impostos municipals a famílies, autònoms i empreses sense costos financers, quan se sol·liciti.

La modificació del pressupost municipal és bàsica per donar resposta a la situació social dels pròxims mesos. Segurament, al llarg de l'any haurem de realitzar diverses modificacions de crèdit per donar sortida a noves necessitats. De manera immediata, definirem una partida pressupostària prou àmplia per donar resposta a totes aquelles famílies que requereixin un major suport i per afrontar les necessitats de prevenció que es deriven de la situació actual i, així, assegurar una resposta àgil. Les partides que anaven destinades a activitats i accions que no s'han pogut fer per la situació actual, les utilitzarem per fer front a les conseqüències.

Com hem comentat, entenem que a escala local la millor estratègia és continuar treballant en el programa "Tous en Transició", amb una nova empenta i més recursos. Treballar des de la proximitat per afavorir la xarxa de comerç local amb noves campanyes de promoció, treballar per la implantació d'energies renovables de producció propera, treballar per uns serveis de proximitat de qualitat com l'escola o la salut, fomentant la producció i el consum de productes agroalimentaris de km. 0. Aquest camí el vam iniciar l'any 2010; ara cal repensar-lo amb l'ajuda dels veïns, per reflexionar junts sobre el que ha significat la crisi viscuda i cap on hem d'avançar.


Existeix la possibilitat que sorgeixi un rebrot del virus. Quines mesures preventives es prendran? Com a alcalde, li preocupa? Quins consells dona a la ciutadania?

Evidentment que preocupa, i molt: cal ser prudents i seguir les indicacions del Departament de Salut; cal que siguem conscients de les conseqüències de fer un desconfinament sense precaucions. Malauradament, fins que no s'aconsegueixi produir i distribuir la vacuna amb garanties, molt probablement no recuperarem la normalitat plena.

L'Ajuntament de Sant Martí de Tous treballa per disposar de mesures de prevenció que arribin a tots els veïns. En aquest sentit, vam fer la compra de 3.000 mascaretes ffp2, la meitat de les quals ja han estat repartides entre els veïns. També distribuïm de manera periòdica i gratuïta gel hidroalcohòlic als comerços locals. Siguem prudents i cuidem-nos els uns als altres, fem poble.

Què l'ha impactat més, com a alcalde, durant aquestes setmanes? Quins han estat els pitjors moments? Hi ha hagut algun bon moment?

El que m'ha impactat més, a diferència d'altres crisis viscudes, és veure com de la nit al dia s'ha capgirat la realitat del país. Com hem passat de viure amb normalitat a estar en una situació de confinament amb unes mesures sanitàries que han alterat d'una manera mai vista la relació entre persones. La part més negativa és la preocupació per la greu crisi humanitària i econòmica que haurem de gestionar, amb la necessitat moral que aquesta vegada no ho paguin els de sempre: les Pimes, els treballadors, els autònoms, les famílies.... Com ja he dit, també podem fer la lectura positiva: hem viscut com mai el sentiment de comunitat i de solidaritat entre els nostres veïns.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic