TORNAR
PUBLICITAT

Antoni Mabras: “L’actitud de la ciutadania ens va mostrar que som una societat responsable i que ens estimem els que tenim al voltant”

Un any amb la COVID: Parlem amb els batlles de la Conca d’Òdena

societat
Dissabte, 20 març 2021. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Quin record té de l’inici de la pandèmia a la Conca d’Òdena i de les primeres setmanes de la crisi, especialment durant el confinament?

Van ser moments molt complicats. Ens va arribar de cop, a la Conca d’Òdena, sense saber molt bé què estava passant, fins que tots ens vam adonar que era real i que era necessari afrontar-ho amb força i mirar endavant. Mai vam perdre de vista la importància de les petites decisions que es prenien cada dia, per seguir dia rere dia al costat de la nostra gent. Sempre al costat de la nostra gent, els veïns i veïnes de la Pobla.

Un any després, què és el que més valora d’aquelles primeres setmanes, quan la Conca d’Òdena va ser la “zona zero” de la pandèmia a Catalunya?

La resposta de la ciutadania va ser admirable, excel·lent. Recordo perfectament l’allau de voluntaris que va arribar a l’ajuntament de la Pobla, veïns i veïnes que volien ajudar en el que fos i amb les eines que tenien. Aquesta actitud de la ciutadania ens va mostrar que som una societat responsable i que ens estimem els que tenim al voltant. Un 10 per a tothom.

També, amb la perspectiva del temps, que creu que s’hauria d’haver fet diferent?

Hi havia massa desinformació i aquesta situació creava neguit. Saber què fer amb els familiars propers, què fer amb els desplaçaments a la feina, entre altres... Entenc que va mancar informació per part de l’administració pública en tots els àmbits.

Com valora la tasca que han fet al llarg d’aquests dotze mesos els professionals de serveis, especialment els sanitaris?

És el millor que ens ha passat. Han treballat i estan treballant per tots nosaltres, sempre pensant amb el benestar de la població i moltes vegades patint totes ells i elles les conseqüències més dures de la pandèmia. Per tant només tinc que paraules d’agraïment pels sanitaris: gràcies, gràcies i gràcies.

I la ciutadania?

Com abans comentava, un 10. Ens han demostrat que en moments de gran complexitat i de tensió són els primers a posar-se a davant per ajudar a la gent que tenen al seu costat. A la Pobla el voluntariat es va posar al capdavant per ajudar en el que fos possible i ens van ajudar en moments molt difícils.

Quin impacte, en l’àmbit de la salut, ha tingut la pandèmia al seu municipi al llarg d’aquests dotze mesos?

Malauradament ha estat i està sent dur... Hem perdut a veïns i veïnes en aquests dotze mesos, fet que ha causat molta tristor. Per altra banda tenim a la gent gran, que com a “grup de risc” fa tot aquest temps que no poden sortir de casa, i la soledat és una de les conseqüències que ens trobem en el municipi. Estem buscant vies per arribar a la gent gran, per tal d’ajudar en tot el que sigui possible. En aquest any 2021 hem activat l’Agent COVID, que entre altres tasques una d’elles és la cura a la gent que es troba sola a casa i que necessita els serveis bàsics per tirar endavant el dia a dia.

I quin impacte ha tingut en l’àmbit econòmic?

Al principi de la pandèmia l’impacte va ser molt dur. La Pobla és un municipi amb més de 70 empreses, i amb el polígon Plans d’Arau, un polígon industrial molt potent que fa frontera amb el municipi d’Òdena que va quedar confinat ara fa un any. Aquelles primeres hores, dies i setmanes van ser molt complexes, ja que no sabíem a on aniríem a parar. Ara passat dotze mesos les conseqüències ja estan apareixent i sobretot en l’àmbit del comerç i la restauració és on tenim més dificultats per poder mantenir els petits negocis familiars.

Quines mesures destacaria de la resposta que s’ha fet des del seu ajuntament per fer front a la crisi?

L’ajuntament va treballar intensament en la comunicació a la ciutadania, per poder explicar tot allò que estava succeint i on encara estem immersos. Vam coordinar els grups de voluntaris i voluntàries que ens van ajudar, que encara estan actius per casos més puntuals. Per altra banda, i ja de ple en la pandèmia COVID-19, hem treballat en ajuts de caràcter social per a famílies, com també a través de la MICOD ajuts directes al petit comerç i restauració. Com abans comentava per aquest 2021 hem activat un agent “Covid” al municipi, per ajudar a resoldre dubtes, tenir contacte amb la gent gran i altres problemes causats per la pandèmia que hem d’afrontar.

Quines actituds ha vist diferents o noves en el seu entorn, tant de ciutadans com de companys en la política. Ens ha canviat la COVID-19?

Si la Covid-19 ens ha canviat. La població s’ha solidaritzat amb els veïns i veïnes que han passat moments difícils, i això ens demostra que podem comptar amb tothom quan venen temps complicats. I és veritat que també els companys i companyes que tinc a govern estan treballant molt intensament per les persones. Sobretot aquelles regidories com Salut Pública, Serveis Socials o fins i tot Cultura, que són més properes a la gent, són les que més s’han hagut d’adaptar i s’ha realitzat de forma molt positiva sempre pensant amb els poblatans i poblatanes. Sap greu, però que cada tres passos endavant que fem, n’hem de fer dos endarrere per adequar-nos a les noves normatives, però de totes maneres la gent ha de saber que els 5 regidors que formem govern estem al costat de les persones, estem treballant per tothom, i que seguirà així durant tota aquesta legislatura.

Quin ha estat el pitjor moment que ha viscut al llarg d’aquest any? I el millor?

Els pitjors moments són la pèrdua de persones properes i estimades. Des d’aquí vull llançar un record a tots i totes elles i una abraçada a les famílies.

Els millors són aquells instants d’esperança, quan veus que arriba la vacuna al municipi i que pot ser que aquest 2021 pugui arribar la fi de la pandèmia amb la immunitat de grup. Quan veus que els poblatans i poblatanes volen tornar a sortir als carrers, fer-se’ls seus, activar la Pobla i tornar-nos a trobar per compartir bons moments i recuperar tot el que no hem pogut fer en aquests últims dotze mesos.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic