TORNAR

Bàrbara Ortuño: "Una Festa Major és alegria i contacte social. Aquest any serà molt participada”

Parlem amb la batllessa del Bruc, que celebra la Festa Major

societat
Divendres, 12 agost 2022. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, com serà la Festa Major d’enguany?

Una Festa Major és alegria i contacte social. Després de dos anys de restriccions i mesures, tots tenim moltes ganes d’una Festa Major en majúscules. Això es nota amb les activitats que hem organitzat aquest estiu, com la Ruta de la Tapa i el cap de setmana d’activitats esportives i de joventut. Durant aquests tastets de Festa Major, ens ha sorprès l’alt nivell de participació, tot i que moltes persones estan de vacances. Hem preparat una Festa Major amb activitats per a tothom i hem intentat que tot sigui de fàcil accés. Per tot això, sabem que aquesta Festa Major serà molt participada. Si és molt participada, segur que serà un èxit.

El turisme s’està consolidant al municipi i al conjunt de l’Anoia. Darrerament, s’estan impulsant projectes i iniciatives com la festa de l’Oli i potenciant altres com el Mercat Origen Montserrat del Parc Rural del Montserrat. Quina importància té el turisme en el seu municipi?

La crisi del coronavirus ens ha ensenyat el valor de la proximitat i ens ha fet més visibles als visitants de l’Àrea Metropolitana. Al Bruc, com un dels quatre Portals d’accés al Parc Natural de Montserrat, ho hem notat molt, especialment des de l’any passat. Aquesta crisi també ha realçat un turisme menys massiu, aquest turisme slow que es vol potenciar a la comarca. Per aquest motiu, continuem incrementant el nombre de persones que accedeixen a la muntanya des del Bruc, al mateix que estem fent valdre el paisatge rural del peudemont de Montserrat amb els camps d’oliveres i la promoció dels productes de proximitat del Parc Rural del Montserrat. No tot passa a dalt de les agulles de Montserrat!

Quins atractius ofereix El Bruc als visitants?

El Bruc té molts atractius turístics. Tres dels principals són el Parc Natural de Montserrat, els esdeveniments històrics de les Batalles del Bruc de 1808 i l’experiència gastronòmica local. Una quarta part del nostre terme municipal està dins del Parc Natural. El nostre terme municipal arriba fins al cim de l’agulla de Sant Jeroni, el punt més alt de la comarca, i inclou altres indrets singulars de la muntanya com són la Roca Foradada i el laberint de roques de la Regió d’Agulles, l’entorn salvatge del Torrent del Migdia i el Montgròs i l’espectacular i oculta bauma de la Cova de l’Arcada. Racons únics de Montserrat que els visitants cada dia coneixen més, si hem de fer cas a les imatges de l’Instagram, segurament per la bona feina que s’està fent des del Punt d’Informació de Can Maçana i del Refugi Vicenç Barber d’Agulles.

Per altra banda, tenim molts restaurants locals que fa molts anys que estan treballant i que tenen el seu públic fidel. Parlis amb qui parlis que conegui El Bruc, sempre acaba mencionant el seu restaurant de referència. La Festa del Timbaler i el Camí de les Batalles fins al coll de Can Maçana ens recorden els fets històrics del 1808, uns fets amb els quals tenim una forta vinculació i que ens han posat al mapa de Catalunya amb la llegenda del Timbaler.

Però encara tenim més coses que hem treballat aquesta legislatura com és la creació d’una marca d’oleoturisme, una gimcana virtual per conèixer la biodiversitat del parc, la promoció de les curses ciclistes al municipi i voltants, la cursa corrent de Les Batalles i la recent certificació de destí de turisme sostenible Biosphere, que ens ha de posar al mapa del turisme sostenible europeu. També hem demanat al Patronat de la Muntanya de Montserrat que iniciï el treball per aconseguir la Carta de Turisme Sostenible pel Parc Natural, hi hem de ser perquè aquest és el futur d’un turisme compatible amb el benestar dels veïns i veïnes i del territori.

Un altre pilar per al municipi és el món rural, els productes de proximitat. En quina situació es troba?

Actualment, estem treballant per fer valdre el nostre paisatge d’oliveres al peudemont de Montserrat a on destaca la qualitat de l’oli verge extra de la varietat vera i continuem promocionant la ramaderia extensiva en matollars mediterranis, una iniciativa que va començar amb el projecte europeu LIFE Montserrat de biodiversitat. En aquests moments apostem molt en el treball territorial de la figura recent del Parc Rural del Montserrat, la nostra palanca territorial per protegir i potenciar una nova ruralitat de petita escala i viable econòmicament.

Per aquest motiu la nostra aposta com a municipi és posar els productes al mercat amb una marca que parli de Montserrat, que parli de proximitat i de la qualitat que garanteixen les explotacions petites. Aquests objectius s’han materialitzat amb la creació del mercat de pagès Origen Montserrat, conjuntament amb Olesa de Montserrat, que al Bruc tindrà una presència trimestral coincidint amb els canvis d’estació.

La ruralitat al voltant d’un Parc Natural ha de potenciar els paisatges en mosaic. Aquests paisatges no només són un atractiu turístic, sinó que són la millor garantia per potenciar la biodiversitat al voltant del Parc Natural. Una relació simbiòtica guanyadora i totalment necessària.

Cada vegada més els incendis són una amenaça per al territori. Estem preparats? Què fa falta?

Una ruralitat viable i un paisatge en mosaic és una bona garantia per poder fer front als incendis forestals, però també necessitem una visió estratègica. Què vol dir això? Vol dir que hem d’entendre que existeix una infraestructura vegetal de boscos i matollars enorme que no coneix de límits municipals i que no podem actuar a tot arreu. Això ens obliga definir actuacions en les zones prioritàries per protegir al global del territori, especialment pensant en els nuclis urbans de les urbanitzacions. Aquestes prioritats ens les han de marcar el cos de bombers i els equips científics.

La realitat de l’alt risc d’incendis forestals del nostre territori ens ha enfortit en aquest sentit. Al Bruc tenim la sort de ser un municipi a on fa anys que es fan actuacions amb aquesta mirada estratègica. D’alguna manera, hem sigut pioners en allò de pensar més enllà de les franges antiincendis. La Diputació de Barcelona dona suport a l’associació de propietaris forestals del voltant de Montserrat, un programa molt ben gestionat que en els darrers anys ha beneficiat especialment a la zona nord del terme municipal del Bruc, un entorn molt exposat a grans incendis forestals com el recent incendi d’Òdena del 2015. En aquest sentit, en el context d’emergència climàtica no podem afluixar i aquesta mirada estratègica ens permet fer servir millor els escassos recursos disponibles.

Aquest any també hem treballat per obrir la franja antiincendis del nucli del Bruc, a més a més de l’execució del manteniment de les existents. Tenim un pla de manteniment de camins que rep el suport de la Diputació. Amb més de 90 km de camins i un 80% del territori de boscos i matollars, necessitem ajuda externa i una ADF molt potent que treballi per tenir les infraestructures com els dipòsits d’aigua a punt en cas d’emergència.

La pandèmia també ha marcat el dia a dia dels ajuntaments de la comarca. Quina valoració fa d’aquests tres anys passats de l’actual mandat?

Aquests anys han estat molt durs, perquè hem hagut d’atendre l’emergència d’una crisi sanitària que ha afectat a tot el món, però també perquè ho hem fet des de la nostra realitat política local que no és fàcil.

Amb tot, hem fet moltíssima feina en àmbits claus com són els serveis a la ciutadania com l’aigua, la finalització i recepció de les obres d’urbanització de Mas Grau, l’atenció a col·lectius de persones grans i la infància i la joventut, la transició energètica i altres temes més territorials i de model de poble.

Com accions destacades d’inversió, hem comprat un edifici històric modernista annex a l’edifici consistorial de Can Casas i ens hem posat a treballar per posar-hi un consultori mèdic més adequat i modern, al mateix temps que avui dia s’està redactant el projecte executiu de l’ampliació i reforma de l’Escola El Bruc. Millores importants en sanitat i educació, dues mancances que venen de molts anys enrera i que deriven principalment de la pressió demogràfica del Bruc, els atractius de l’entorn natural combinats amb una bona comunicació i proximitat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona fan que la població del Bruc creixi cada any.

Sortim de la crisi amb un Ajuntament més eficient i ben engreixat. Tot i que entenem i lamentem que hi hagi més necessitats que recursos disponibles per atendre-les.

I ara, mirant endavant: estem a poc menys d’un any per a les eleccions municipals del 2023. Què passarà al Bruc aquests pròxims mesos? Quins projectes té el govern damunt la taula?

Hi ha moltíssima feina per fer i estem treballant a contrarellotge, després d’aquests dos anys que ha alentit tantes coses, anem accelerats. Tenim en marxa licitacions i obres que hem de finalitzar en un any vista.

Aquest any farem quatre actuacions molt importants a la xarxa d’aigua potable per fer-la més eficient. Una d’elles és la primera fase d’instal·lació de comptadors d’aigua de lectura telemàtica. L’aigua esdevé més que mai una prioritat de present i de futur, i no es pot perdre ni un dia. L’altre tema rellevant és continuar treballant per a la transició energètica del municipi, això ens obliga a fer des d’actuacions petites, com és la instal·lació d’un punt de recàrrega de cotxes elèctrics que acabem d’estrenar, com seguir amb el procés de canvi d’enllumenat públic a led, instal·lacions de plaques fotovoltaiques i insistir en el treball d’eficiència energètica dels edificis públics i els programes de sensibilització social. També tenim per davant dues compres més d’edificis que esperem tancar en aquest període, mentre esperem que comenci el treball de la licitació de les obres de l’escola que inclourà un pavelló esportiu.

En aquests moments estem licitant la instal·lació de vuit càmeres de lectura de matrícules en els nuclis habitats del municipi connectada amb Mossos d’Esquadra, una actuació de seguretat ciutadana que respon a una demanda dels veïns i veïnes del municipi i que donarà suport a la tasca de Mossos al poble.

Ara que acaba la legislatura, ha quedat pendent fer un pas definitiu i cada dia més necessari per a la millora de les dues urbanitzacions que tenen dèficits en el nostre municipi, un gran repte de poble i de país que no hem pogut avançar com ens havíem proposat, i actuar en la tan reclamada pista coberta de la zona esportiva, que creiem imprescindible construir per a la dinamització de la vida esportiva i comunitària del municipi, només hem arribat a fer un avantprojecte.

I més a mitjà i llarg termini, quina és l’agenda del Bruc? Quins són els principals problemes que ha d’afrontar? I els reptes de futur?

Els principals problemes del Bruc seran els que ja tenim sobre la taula i estem afrontant des del municipi i des del país. Veig importantíssim resoldre el tema de les urbanitzacions amb dèficits per avançar. A aquests temes hi haurem d’afegir com atenem l’envelliment de la població i garantim la seva mobilitat, com protegim definitivament el comerç local per garantir la vitalitat del poble i l’economia local i com continuem creant comunitat de poble en una realitat que tendeix a l’individualisme i ens empeny a ser un poble dormitori. Per tot això acabem de fer el Balanç del Bé Comú, som el segon municipi de Catalunya que ha fet aquesta anàlisi. Creiem que entre les accions proposades d’aquest balanç, les accions del pla local de salut i les del PAESC, anirem en la bona direcció per afrontar aquests problemes.

Com s’imagina El Bruc d’aquí a uns anys?

M’agrada imaginar un poble cohesionat, solidari i amb vida comunitària, un poble més resilient davant dels reptes que vindran. El Bruc del futur l’estem dibuixant en el present. Tot allò que no fem ara o no ho tindrem en el futur o no ens permetrà afrontar tan bé la realitat del futur què vingui. La meva manera de pensar és projectar en el present allò que penso que tindrà sentit en el futur i en això treballem. 


1 Comentaris

J

Jordi Gifre i Ramón

El Bruc

13 d'agost 2022.15:12h

Respondre

Una explicació, molt sincera i honesta
La millor alcaldesa en molt anys
Una persona sensible
I que es preocupa per tutom
Jo al menys, estic molt agraït
Fins aviat i moltes gràcies

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic