TORNAR
PUBLICITAT

Carles Carol: "“La restauració és una activitat amb una gran cadena de valor”

Espai Gastronomia posa el focus en la recuperació de la tradició i la restauració artesanal amb l’obertura d’Amèrica Orígens

Empresa
Diumenge, 21 juny 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els temps de crisi serveixen per a reinventar-se. Són moments en què l'emprenedoria s'obre camí per trobar opcions, solucions i propostes per a adaptar-se a les noves situacions. Aquest és el cas d'Espai Gastronomia, la branca familiar dirigida per Carles Carol (Igualada, 1982) que, davant el gir sobtat d'aquest 2020, en comptes d'abaixar els braços ha iniciat una nova proposta gastronòmica, Amèrica Orígens, basada en la recuperació del restaurant familiar situat a l'Avinguda Mestre Muntaner, 44 i que beu d'una tradició familiar amb més de 70 anys d'història. Però les propostes, com explica Carol, no s'acaben aquí, perquè Espai Gastronomia oferirà altres experiències gastronòmiques singulars durant l'estiu, amb sopars sota les estrelles al jardí del Castell de Tous i un Wine & Grill Bar als exteriors de les Caves Bohigas.

A la seva web comenten que són la quarta generació de restauradors. Ens pot explicar els inicis familiars en el món de la gastronomia?

La relació familiar amb la restauració ve de lluny i comença amb els meus besavis, l'any 1944. El Jeroni i la Laura van muntar el primer bar Amèrica a la rambla d’Igualada. Més tard, els seus fills, el Josep i el Joan, van capitanejar el creixement del negoci durant 50 anys. El meu pare és qui porta ara l’hotel mentre que jo, després de ser-ne el director durant 6 anys, vaig seguir el meu camí amb la creació d'Espai Gastronomia. Es pot dir que no partíem de zero. Amb aquesta iniciativa gestionem actualment 4 espais molt singulars de la comarca: Ca n’Alzina, El Castell de Tous, Can Macià i ara, també, Amèrica Orígens.

 

Què és per a vostè el mot orígens en el nom del restaurant?

En la recuperació del restaurant hem fet una recerca per trobar fotografies antigues, cartes originals dels anys 50, dels 60 i altres objectes i records. Hi ha una història darrere que un no pot obviar. I també, en el meu cas, he crescut i m'he educat a l'hotel des que era ben petit. És un món que sempre ha format part de la meva vida.

Per què és important no perdre de vista d'on es ve?

No podem escollir d’on venim, ni sempre hem d’estar orgullosos de tot el que hem fet, però cal conèixer i respectar profundament els orígens, ja que la història ens ajuda a entendre el present. Respectar els nostres orígens és imprescindible per a saber qui som. En el llegat de la meva família com a restauradors, hi ha l'esforç d'haver aixecat el bar Amèrica a la Rambla, traslladar-se més tard a l'antiga Nacional-II i entendre què ha significat al llarg dels anys aquesta voluntat.

 

Sembla que hagin trobat en un temps de crisi una nova oportunitat.

La crisi de 2008 va ser un moment difícil per a nosaltres, perquè ens va obligar a tancar el restaurant de l’hotel. La situació actual m’ha donat l’empenta que necessitava per a tornar-lo a obrir.

És l'hostaleria un comerç de proximitat?

Sens dubte. La restauració és una activitat amb una gran cadena de valor, que dona feina directament i indirecta a molta gent del territori, a un gran nombre de proveïdors i col·laboradors, molts d’ells de proximitat.

La gastronomia s'ha convertit en un acte per a la seducció dels sentits. Com sedueixen els seus comensals?

Des de fa un temps, menjar bé ja no és suficient. S'ha convertit en una experiència, en una satisfacció plena. Per això, hem volgut potenciar el confort de l'àpat amb taules rodones, amples, i la seguretat normativa l'hem aplicat en forma de reservats. D'aquesta manera, podem obtenir il·luminacions individuals, major intimitat i una experiència gastronòmica completa.

El pa és un dels ingredients més tradicionals que sovint passa desapercebut en els àpats. El treballen? De quina manera?

Curiosament, és un element que pot marcar la diferència en la primera impressió, ja que és el primer aliment que et porten a taula. Nosaltres el treballem. Oferim un pa de forner de proximitat, que ens el preparen al nostre gust, airejat, que no atipi gaire, cruixent. I el servim acabat de torrar, calent. Volem que, com tot l'àpat, sigui un plaer. I dins d'aquesta línia també hem buscat un espai a la carta per als records i la memòria gustativa. Per això hem conservat plats típics que ja servia la família, amb receptes pròpies de l’Amèrica, com els nostres calamars a la romana.

  

Què han de tenir unes postres per a ser ofertes a la seva carta?

En les postres sabem que la tendència és cada vegada la de mantenir una dolçor menys protagonista, sense components afegits ni excessos de sucres, per a oferir un plat més saludable. Els gelats i part de la carta de postres que oferim és casolana, feta a la nostra cuina, i altres ingredients, com el mató, el comprem a productors artesanals igualadins. 

Encaren la nova normalitat amb el projecte Amèrica Orígens o l'acompanyaran amb altres propostes, aquest estiu?

Com molts altres companys del sector, les previsions i els projectes que teníem han canviat. Aquest 2020 havia de ser el nostre millor any, i ens hem trobat que ha calgut reinventar alguns dels projectes ja engegats. Hem decidit no abaixar els braços i per això estem treballant en altres propostes gastronòmiques. D'una banda, tenim programat un cicle de sopars a la fresca al majestuós pati del Castell de Tous i, de l'altra, obrirem un Wine & Grill Bar al patí de la masia centenària de Caves Bohigas. Pensem que aquests i altres espais tenen molt de valor. Creiem que l'Anoia té molt atractiu que encara s'ha de descobrir i, com nosaltres, tots els agents turístics de la comarca hi estem treballant.

De quina manera?

Estem connectats de forma periòdica amb la Taula de Turisme de la Unió Empresarial de l'Anoia. Som més de 300 empreses del sector al territori i creiem que hi ha molta feina per fer, perquè la comarca té molt potencial.

De tot aquest potencial, vostès gestionen quatre espais singulars de la comarca. Quins valors transmeten per a vostè?

Penso que, tot i ser espais molt diferents, els uneix el fet que tots tenen ànima pròpia, molta personalitat i una història darrere que es pot respirar dins de cada un d’ells. Ca n’Alzina és una masia centenària dalt d’un turó amb vistes a la vall de Rubió que encara conserva amagatalls de la Guerra Civil. Can Macià està envoltada de vinyes, amb un jardí ple d’arbres centenaris i una tradició familiar des del segle XIII. El castell de Tous és una fortificació amb més de 1.000 anys d’història que, en gran part, es conserva original. I finalment, l’hotel és la història de la meva família, on jo he crescut, m’he educat i m’he apassionat per l’ofici de l’hospitalitat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic