TORNAR
PUBLICITAT

Carlos de Albert: "Els cuidadors noten una gran millora excepcional en les persones que han volat en avions adaptats"

Entrevistem Carlos de Albert, president de la Federació d’Aviació Adaptada

societat
Divendres, 4 octubre 2019. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'aeròdrom d'Igualada-Òdena serà aquest dissabte, per segon any, la seu de la Jornada d'Aviació Adaptada. Un centenar de persones amb diferents problemes de mobilitat podran volar en diferents aparells adaptats. El president de la Federació d'Aviació Adaptada va ser la primera persona de l'Estat amb dificultats de mobilitat que va treure's el carnet de pilot. Ara, juntament amb entitats com Sillas Voladoras, Temique, Vols per a Tothom i la pròpia Federació d'Aviació Adaptada, a més de les administracions, organitza un dia on podrà volar un centenar de persones.

Com s'organitza aquesta jornada d'Aviació Adaptada? Per què es tria l'aeròdrom d'Igualada-Òdena?

En primer lloc perquè aquí hi ha el recolzament de les entitats i les administracions. Hom hi posa tots els mitjans logístics i recursos humans. Es preparen a fons les instal·lacions, amb l'habilitació dels espais, carpes, accessos, per a que sigui una gran jornada.

Està ben preparat l'aeròdrom per a les persones amb mobilitat reduïda?

No, no és un aeròdrom habilitat, fins i tot podríem dir que ara mateix és "dolent" com a infraestructura, no és pràctic ni té prou comoditat. Però, en canvi, totes les entitats, personal i voluntaris hi posen molt d'esforç perquè sigui accessible, almenys durant aquest dia.

Des de l'entitat d'Aviació Adaptada, reivindiquen repensar l'aeròdrom cap a un espai per a aquesta tipologia de pràctica. Com ho veuen?

De Albert, al centre, al costat d'un aparellEns encantaria reorganitzar-lo per a que, en un futur proper, les persones amb mobilitat reduïda tinguessin un espai ajustat a les seves necessitats a l'aeròdrom Igualada-Òdena i fos una instal·lació enfocada a aquests usuaris. Volem implicar a tothom, als dos ajuntaments, al Consorci de l'Aeròdrom, i a altres administracions i entitats de la zona. De fet, tenim un enginyer amb nosaltres, l'Aniol, que va fer el seu treball de final de carrera basat en l'adaptació d'aquest aeròdrom a l'aviació adaptada. Comptem amb ell per planificar aquestes millores.

Pot convertir-se en un sector interessant, econòmicament, l'aviació adaptada?

Bé, cal tenir clar que construir un avió adaptat significa més cost. Però partint d'aquí les empreses i les escoles de vol que en tenen, saben que poden tenir més clients, perquè és vàlid per a tota classe d'usuaris, els que tenen problemes de mobilitat i els que no. Obren a tothom la possibilitat de volar. No és només negoci, és també fer un pas perquè ningú quedi fora. El que hem aconseguit aquí a Òdena, junt el Club de Vol a Vela, Sillas Voladoras i AirCatFly és que hi hagi un avió adaptat durant sis mesos cada any. És un gran pas.

Com és l'experiència de volar per les persones que tenen diferents tipus de mobilitat reduïda?

De les més de 2.500 experiències que hem vist, a diferents llocs de l'Estat, sempre he vist, quan han deixat la cabina un somriure i una emoció profunda. Alguns vénen acompanyats dels seus cuidadors. I mesos després ens han enviat missatges. Els familiars i cuidadors ens expliquen que després d'aquella experiència, les rutines d'aquelles persones han millorat, fan un pas endavant en les seves actituds.

A l'Aeròdrom hi ha una de les empreses de globus més importants del món, Ultramagic. Hi col·laboren?

Sí, hem parlat amb ells i ens ajuden molt durant la Jornada d'Aviació Adaptada, ja que ens cedeixen plataformes per pujar i baixar als aparells. Fabriquen globus adaptats i podem col·laborar de moltes maneres.

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic