TORNAR

Carolina Telechea: "Aquesta crisi ens fa pensar en que cal avançar cap a una renda bàsica universal"

Entrevistem Carolina Telechea, diputada anoienca al Congrés

politica
Dijous, 9 abril 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Carolina Telechea (Igualada, 1981) és la número dos d'ERC al Congrés. L'escenari polític ha fet un gir de 180 graus davant la cruesa de la pandèmia i tot el focus és en com afrontar una situació d'emergència que obliga a drenar els recursos per reforçar l'aparell sanitari i assistencial. En aquesta entrevista, Telechea tracta sobre algunes de les problemàtiques que afecten el país i l'Anoia en l'actual escenari, sobretot davant el cost humà que té per al territori el coronavirus. 

El Consell de Ministres de dimarts va prendre per fi una decisió sobre els treballadors i els llocs de treball de la zona confinada. Però només en part. Queda la qüestió de les persones que no podien accedir a dins la zona confinada. Quan hi haurà un pas definitiu?

Aquest mateix dijous hi ha un ple i hi passaran diverses mesures. En el cas que ens ocupa, és una demanda que existia des de feia setmanes i que encara queda sense resoldre per a la resta de treballadors i treballadores que havien d'accedir dins la Conca d'Òdena. Hi ha empreses que han hagut de tancar per aquest fet. Insistirem que aquesta qüestió es resolgui d'una vegada per totes, ja que persisteix el greuge comparatiu.

Hi ha plens del Congrés, però és a Igualada. Com és aquesta sensació?

Estic a casa, sí, i és rar, però com per a molts ara. El teletreball és ara una novetat per a molta gent. I dins l'espai domèstic és veritat que acabes estirant més la feina i encara concilies menys.

De quina manera es funciona?

Per videoconferència. Amb el grup d'ERC fem moltes reunions així. Tenim una campanya, 'Connectem-nos', amb totes les seccions locals. En l'àmbit parlamentari, no es pot delegar el vot, a diferència del Parlament de Catalunya i s'ha hagut d'habilitar el vot telemàtic per a tothom. Fins ara, només es podia fer en casos molt justificats. El ple de fa quinze dies va ser telemàtic.

S'ha imposat l'estat d'alarma, que elimina competències de les comunitats. Hem entrat de cop en un escenari menys garantista?

La Constitució espanyola contempla l'estat d'alarma. Amb l'estat d'alarma, el govern espanyol assumeix moltes més competències i hem de procurar que aquesta atribució temporal no acabi sent una pràctica habitual. Que quan acabi això se'ns retornin les competències. I no només això, es parla molt poc de la monitoratge que es fa dels mòbils, i això fins ara només es podia fer amb una ordre judicial. Estem fent un seguiment molt minuciós de com es desenvolupa aquesta atribució, de com s'obtenen les dades... quan hi hagi la recuperació caldrà veure si es continuen aquestes pràctiques.

Quin ús se'n fa?

És que cal esbrinar. No critiquem l'ús de la tecnologia en si, sinó com i perquè es fa el control d'aquestes dades. De fet, hem de contraposar més que mai el model de República catalana al de l'Estat espanyol i com el govern català fa una gestió diferent de la crisi, més oberta.

Hem tingut una allau d'ERTO i moltes persones no poden aixecar la persiana. Es parla de la renda bàsica universal. Treballaran perquè sigui una realitat al Congrés?

La iniciativa parteix del Govern de Catalunya, és una proposta nostra i anem uns passos més enllà. ERC també plantejarà la mesura on faci falta. Estem davant una crisi humanitària i cal garantir uns ingressos mínims, no només en l'àmbit català o estatal, també la Unió Europea n'ha de ser corresponsable.

Però les administracions van amb l'aigua al coll i hauran d'afrontar moltes ajudes.

Necessitarem uns pressupostos, de fet per als pressupostos de la Generalitat ja hi havia un principi d'acord amb els Comuns. Potser s'hauran de reformular. Pel que fa al Congrés, cal veure, perquè encara no hi havia cap proposta.

Els polítics, les administracions i fins i tot els països s'han barallat pel material mèdic. Què ha de pensar la ciutadania?

Sobre això, no en tinc tota la informació. L'Estat espanyol ha perdut el control en alguns moments sobre la qüestió del material, anaven tard i prenien mesures insuficients. L'Estat és el país amb més contagis després dels Estats Units i això demostra la ineficiència de les accions. També a Catalunya ens queda feina per fer, però crec que s'ha anat més de pressa.

Quin llegat, de moment, deixa aquesta crisi?

Crec que ens cal valorar i tenir agraïment pel que fa al personal sanitari, per l'esforç que fa setmanes que despleguen. Estar també molt orgullosos de les iniciatives públiques i privades que hi ha hagut per crear material sanitari. I reconèixer el treball d'altres col·lectius com els mitjans, per mantenir informada la població de manera constant.


2 Comentaris

R

Roser

El Bruc

9 d'abril 2020.09:55h

Respondre

Si us plau, després d’ Espanya posar-hi

EUROPA I EL MÓN

Gràcies

R

Roser

El Bruc

9 d'abril 2020.09:42h

Respondre

Només aquests 3 llegats ens deixa el maleït virus? Penso que la societat ha pres nota, hi ha masses defuncions a la Conca d’Odena, a Catalunya i a Espanya, i aquesta pandemia ens servirà... Llegir més d’experiència i d’ aprenentatge per anar cap a un funcionament de la societat molt diferent de l’actual

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic