TORNAR

Clara Dalmau: “La pausa ens ha servit per reinventar-nos”

Entrevistem Clara Dalmau, de la companyia teatral Príncep Totilau

cultura
Dimarts, 16 març 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

L'Anoia ha estat des de fa dècades un bressol de nombroses companyies de teatre i actors i actrius, sobretot de l'escena familiar. Una de les més consolidades és la Companyia del Príncep Totilau (nom d'inspiració shakespeariana), que lideren Marc Hervàs i Clara Dalmau. Amb Dalmau (Igualada, 1979), parlem de quina és la situació de les companyies, després d'un any de frenada i com es perfila aquest 2021.

Com ha afectat el coronavirus i el que se'n deriva a una companyia de teatre?

Ens ha afectat molt. D'un dia per l'altre ens van anul·lar una quarantena d'actuacions. Érem a Blanes, teníem un bolo escolar a les 10, i a les 9 ens van trucar per dir-nos que ja no el faríem. Després, a l'estiu, vam poder fer alguna actuació, però amb comptagotes. A la tardor hem anat recuperant encara algunes actuacions anul·lades, però també ens n'han suspès d'altres, davant la por de molts ajuntaments a programar. I de funcions noves, en surten ben poques.

Les companyies de teatre més bolcades en el públic familiar se'n surten millor?

Les companyies de teatre familiar som companyies petites, amb un equip estable, i estem molt acostumades a espavilar-nos i a adaptar-nos. No té res a veure amb els grans teatres públics, o amb les produccions adreçades a un públic adult, que solen tenir cares televisives i una gran productora al darrere. És per això, segurament, que el nostre marge de maniobra ara que van mal dades és major, sí. Podem ajustar 'catxets', podem intentar obrir nous mercats... Continua sent difícil, però estem molt acostumats a adaptar-nos, i a fer-ho amb poc temps.

Amb la primera desescalada, van tornar les actuacions? I ara, es pot planificar un calendari?

Com ja hem comentat, van tornar, però amb comptagotes. I ara anem fent: encara recuperem algun bolo perdut, i n'aconseguim algun de nou. El que sí que notem és que els programadors ara programen amb molt poc temps d'antelació... Ningú no s'arrisca a proposar una data gaire enllà, perquè no sabem quina situació hi haurà.

Què us comenten les companyies? Algunes pensen deixar el sector?

Els qui ens dediquem a això és evident que ho fem perquè ens agrada, perquè ens ho estimem. Ningú no munta una companyia de teatre amb la idea de fer-se milionari, tot i que lògicament tots procurem guanyar-nos el màxim de bé la vida. Per tant, si algú es veu obligat a plegar, segur que serà perquè no tindrà més remei, i ho farà amb molt de dolor. De moment, però, sortosament, el que veiem és que les companyies hem aprofitat aquesta pausa per reinventar-nos, per oferir noves propostes. Nosaltres, per exemple, hem estrenat una nova producció, 'Mozartland', un muntatge amb 10 persones, el més gran que hem fet mai (5 actors, 4 músics que interpreten Mozart en directe, i un tècnic). És arriscat, sí. Però vam decidir que o ho fèiem ara, o no ho faríem mai. Si no surt bé, ja ens espavilarem per tirar endavant.

Com és actuar en recintes mig buits? I quines propostes us arriben? Més actuacions a l'aire lliure?

Això és molt bonic: el públic ve entregadíssim. Ja hi ha aplaudiments abans de començar la funció, quan es fa fosc a la sala. La gent ha trobat a faltar anar al teatre, i això ens fa molt feliços. No hem notat, de moment, que ens surtin més actuacions a l'aire lliure, potser perquè encara fa fred, potser perquè a l'aire lliure costa més de controlar la gent (has de tancar l'espai d'alguna manera, tenir controlat l'aforament, etc.). Però com que ara es programa amb tan poc temps d'antelació, potser si ens ho pregunteu d'aquí a un mes, amb l'arribada de la primavera, la situació haurà canviat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic