TORNAR
PUBLICITAT

Cristina Casas: "L'escalf de la gent m'ha fet sentir molt satisfeta de ser farmacèutica i de la tasca que fem"

La feina de les farmàcies continua. Des de la farmàcia Cristina Casas recomanen productes i hàbits per a un desconfinament responsable

Salut
Dimarts, 12 maig 2020. 03:00. Albert Compte.
D'un cop d'ull

La tasca de les farmàcies durant l'emergència sanitària és la de dispensar material sanitari i medicació a la població, informar i recomanar hàbits saludables per evitar el contagi de la COVID-19. Treballen per fer un ús responsable dels serveis mèdics i com a part del sistema sanitari, estan ajundant a descongestionar els centres hospitalaris durant la crisi provocada pel nou coronavirus. AnoiaDiari parla amb la farmacèutica Cristina Casas per saber quins hàbits són els millors per conviure amb les fases del desconfinament. Quins productes sanitaris no ens poden faltar a casa mentre duri l'emergència sanitària i per què cal extremar les mesures d'higiene personal.

Què no pot faltar a la farmaciola de casa per encarar el desconfinament?

Principalment, mascaretes i gel hidroalcohòlic. I cal fer-ne un bon ús tot rentant-nos bé les mans abans de posar-nos i de treure'ns la mascareta. A la vegada, cal que aquests elements de seguretat s'acompanyin mantenint sempre la distància de seguretat entre les persones.

Quins altres hàbits són els més recomanables?

Quan sortim de casa ens rentarem les mans i cada cop que entrem i sortim d'una botiga o d'un local ens les tornarem a rentar. També quan toquem diners, poms de les portes, botons d'ascensor, intèrfons o altres objectes.

Per què cal fer aquesta higiene?

El virus es contagia per les gotetes que traiem per la boca en respirar, al parlar o en tossir. Aquestes gotes queden disperses a l'aire fins a una distància d'1,5 metres i després van caient a terra o sobre les superfícies que hi hagi. El virus pot entrar per la boca, el nas o bé pels ulls. De forma instintiva ens toquem la cara més de 100 vegades al dia. Si després de tocar un objecte contaminat ens freguem els ulls o ens toquem la cara farem incrementar molt el risc de contagi. Per evitar exhalar les gotetes ens posarem la mascareta i per evitar tocar-nos la cara amb les mans brutes, ens les rentarem i farem ús dels guants.

 

Els tres elements bàsics són mantenir les distàncies, una constant higiene de mans i fer ús de la mascareta.

 

Què més cal tenir present?

Mentre parlem amb altra gent mantindrem la distància de seguretat i no ens traurem la mascareta per parlar. Ho fem de forma involuntària, perquè no estem acostumats a dur mascareta, però en treure'ns-la fem que perdi tota la seva eficàcia. És per respecte a la resta de conciutadans que ens l'hem de posar. Veig moltes persones que la porten per sota del nas, al front o a la barbeta i no és correcte. Els tres elements bàsics són mantenir les distàncies, una constant higiene de mans i fer ús de la mascareta.

I quan entrem a casa?

Depèn. Si només sortim per anar a comprar, deixarem les sabates, les claus i la jaqueta a l'entrada de casa i no ho tocarem més fins que tornem a sortir. Si tenim animals de companya, cal assegurar-se que l'animal no tingui contacte amb els objectes. Si hi ha nens petits que ho puguin tocar hem de tenir més cura i deixar-ho en un lloc on no tinguin accés. I si hem estat en un espai on sabem que hi ha persones malaltes caldrà posar tota la roba a la rentadora.

Quina mascareta necessito?

Hi ha les higièniques, les quirúrgiques i les FFP2. Les higièniques no ens protegeixen de la COVID-19, però sí del pol·len i altres partícules. Les quirúrgiques són les blaves. Aquestes actuen de barrera si tenim el virus. És el tipus de mascareta que donem a les farmàcies. Amb la targeta sanitària s'adquireix de forma gratuïta la primera vegada i després té un cost de 0,76 euros. També es poden comprar lliurement a un preu de 0,96 euros. Les FFP2 té un cost més elevat. Evita que puguem transmetre el virus a altres persones i també ens protegeix a nosaltres. Les recomanem a les persones que treballen de cara al públic, cuidadores, transportistes o persones que estan en contacte amb els malalts.

Cada model té un temps d'ús?

Sí, la quirúrgica té una durabilitat de 4 hores. Si una persona hi treballa tot el dia, l'endemà caldrà canviar-la. Si es fa servir per anar a comprar, s'ha de desar en un lloc segur, vigilar el temps d'ús i comprovar que no s'hagi desfilat. Si és així, també l'hem de canviar. Les FFP2 duren un dia de feina i es poden desinfectar amb àcid hipoclorós o bé, al forn a 70 °C durant 30 minuts, però sempre amb molt de compte. L'ideal és fer-ne servir una cada dia.

 

 

Els guants poden donar una falsa sensació de protecció. 

 

Els guants són necessaris?

Els guants poden donar una falsa sensació de protecció. És més important rentar-se les mans sovint i no tocar-se la cara que no pas utilitzar guants. Els farem servir per mantenir la higiene quan estem molta estona fora de casa o si treballem de cara al públic. Els guants d'un sol ús serveixen per evitar que ens contagiem. Però també se n'ha de tenir cura i caldrà rentar-los sovint.

Quins altres productes dispensen més aquests dies?

El més sorprenent va ser la demanda de preservatius els primers dies i aquesta última setmana han estat els testos d'embaràs. A part de gels i mascaretes, la gent demana complexos vitamínics amb vitamina C per millorar les defenses, olis essencials i productes per purificar l'aire.

Què cal tenir present amb les franges horàries proposades per al desconfinament?

Sobretot cal respectar-les i tenir present els horaris. Especialment les hores reservades per la gent gran, són un col·lectiu vulnerable i s'ha de respectar el seu temps. Ara mateix és de les 10 del matí a les 12 del migdia i de les 7 de la tarda a les 8 del vespre.

 

La campanya #JoEmQuedoalaFarmacia, promoguda pel grup de farmàcies Ecocèutics i del qual formo part visibilitza la tasca que desenvolupem.

Com es troben aquests dies amb l'excés de treball?

Ens trobem bé, tot l'equip de la farmàcia ha donat el 100%. Han estat uns dies amb molt d'estres. Treballar mantenint totes les mesures de seguretat no és senzill. Atenent el públic et trobes amb problemes i situacions noves que has de solucionar, moltes vegades no són fàcils i dia rere dia et van afectant. A la vegada, hem rebut l'agraïment de molta gent a qui hem ajudat a solucionar-los algun problema, sigui venint a la farmàcia o per telèfon. L'escalf de la gent m'ha fet sentir molt contenta de ser farmacèutica i de la tasca que fem. Les farmàcies hem ajudat al sistema sanitari donant informació i solucions, cuidant a una part de la ciutadania. La campanya #JoEmQuedoalaFarmacia, promoguda pel grup de farmàcies Ecocèutics i del qual formo part visibilitza la tasca que desenvolupem. És una campanya que ha nascut per donar suport, donar valor i visibilitat al treball de les Oficines de Farmàcia.

Com creu que seran els dies vinents?

Els professionals sanitaris segueixen fent una feina impressionant, no ens ho podem ni imaginar, hem d'ajudar-los tant com puguem estant alerta per evitar al màxim un rebrot. De moment, nosaltres mantindrem la farmàcia oberta de dilluns a divendres, de les 9 del matí fins a les 9 del vespre, amb una aturada al migdia de les 2 a les 3 per desinfectar l'espai. I durant el dissabte obrirem de les 9 del matí a les 2 del migdia. Hem habilitat un nou mostrador per encàrrecs i mascaretes. Sabem que no és el més còmode però no podem abaixar la guàrdia. Seguirem treballant amb dos grups, un de matí i un de tarda, per assegurar el servei. I mica en mica anirem adaptant-nos al desconfinament.

Més informació sobre la COVID19


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic