TORNAR

David Alquézar: "Hi ha un gran desordre i males praxis en la gestió del Consell"

Entrevistem David Alquézar, batlle de Tous i president comarcal d’ERC

politica
Divendres, 21 maig 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

David Alquézar (1979) és el batlle de Tous des de 2007 i la tardor de 2018 va rellevar a Meritxell Humbert com a líder d'Esquerra a l'Anoia. En l'equador del mandat 2019-2023, parlem amb ell de la situació política a la comarca (és un dels representants d'ERC al Consell Comarcal) i també l'afectació dels nous projectes de renovables a la comarca. Tous és un dels municipis més afectats: la central solar Matacan inclou gairebé 120 hectàrees del seu municipi.

L'Ajuntament de Tous votava recentment, per unanimitat, una moció contra l'actual model de renovables. Quina és la postura ara del govern municipal?

Doncs que el model és insostenible. Nosaltres preferim un model participatiu i col·laborador, que hi hagi una producció de proximitat. La liberalització actual i la taca que pot significar als municipis fan basarda. Estem en contra del model del decret 16/2019 i exigim la seva derogació. Cal més respecte al territori. Nosaltres, fa anys que tenim plaques solars a cobertes. No defugim la responsabilitat d'afavorir la transició energètica, però cal fer-ho amb respecte.

En les darreres protestes contra el Decret 16/19, s'ha demanat la seva derogació. Ara bé, l'arquitectura que es pinta del nou Govern assenyala que Junts continuarà a Territori. I ha estat aquest partit el que ha desenvolupat també el model.

Pel que sabem, la denominació de la conselleria de Territori no implica que parcel·les com les renovables es mantinguin en aquest departament. Neix Acció Climàtica, que tindrà responsabilitats sobre aquesta àrea de les renovables i on ERC hi tindrà pes. A més, l'acord demana una entesa a escala de país. El decret es reformularà i volem que es concreti amb unes condicions diferents de les actuals. Com a ERC Anoia estem en contacte amb Unió de Pagesos i les plataformes. Volem la mínima afectació als sòls agrícoles, sobretot els de més valor, perquè si volem ser autosuficients, també hem de tenir sobirania alimentària.

Salut passarà a ser un departament gestionat per Junts. On quedarà Alba Vergés, que és la diputada d'ERC a l'Anoia i figurava al número sis? Pot anar a Feminismes?

Vergés ha fet una gran feina en un moment molt complicat, per la pandèmia i pel país. Cal un reconeixement per la seva gestió en un moment de màxima complexitat. Estic segur que pot assumir també altres carteres i que Pere Aragonès ho tindrà en compte.

En el seu cas, si els consellers deixen l'escó –com aquesta legislatura- passaria a ser diputat.

Ja vaig dir que si el partit em necessitava, assumiria aquest repte de representar l'Anoia. És un orgull.

Fa un mes es van reunir amb la Consellera en funcions per demanar la reobertura del consultori del poble amb l'atenció presencial. Està tancat des de l'inici de la pandèmia. Ara, amb Junts a Salut, com serà aquest diàleg?

Cal reivindicar aquests serveis que demostren la diversitat del país i que es consolidin. Ja vam traslladar la necessitat de reobrir l'equipament a Alba Vergés i vull pensar que Junts serà sensible a la demanda.

L'actual mandat arriba a l'equador. La gran novetat, a l'Anoia, és que al Consell es va trencar el pacte de 12 anys entre PDeCAT (abans CiU) i ERC. Com valora el rumb de l'ens comarcal aquests dos anys?

Ha canviat la manera de treballar. Era un ens a disposició dels petits municipis i ara és una eina de projecció política. Hi ha un gran desordre en la gestió interna del Consell, com s'ha vist amb les protestes dels treballadors. Desordre i males praxis. També hi ha hagut errors importantíssims, com l'externalització del Campus Motor. I també s'han deixat de banda projectes que estaven encaminats, com el de gestió de la biomassa, que altres consells com el del Vallès Occidental està desenvolupant.

ERC ha estat especialment dura en la qüestió de com es va contractar el gerent del Consell Comarcal.

En la trajectòria del personatge (Cristóbal Avilés) s'ha vist que era un nomenament polític i que duraria poc. Era un simple concurs de mèrits amb entrevista. No se cercava un professional, i a més en una entrevista dirigida per polítics de la casa. I ho dic perquè revisat amb detall el procés. La figura del gerent era necessària, però tal com s'ha fet no.

Quina és la postura d'Esquerra amb el Pla Director? Òdena es va oposar a què afectés Can Morera, però al final el dibuix de noves superfícies industrials afecta municipis amb govern republicà.

En el cas de Jorba, hi haurà una consulta popular i està ben plantejada. I Òdena ha complert amb el seu programa i propòsit, que era que no s'afectés Can Morera.

En el seu cas, és un membre veterà d'Esquerra i alcalde des de 2007. El partit era aleshores el referent de l'independentisme al Parlament, què ha passat des d'aleshores? Què ha passat amb l'objectiu?

La independència és inevitable, però la fotografia de com fer-ho és difícil. Aquí, som independentistes des de sempre, és sabut, però no podem optar per l'independentisme màgic. Que la independència és l'única solució a la llarga ho veiem en el model energètic: nosaltres optem per un model pròxim a l'autoconsum i ens trobem que des de Madrid s'imposa la centralitat energètica i poden instal·lar centrals de renovables per decret, on vulguin. L'Estat t'ofega, però no és fàcil el camí per sortir-ne.


2 Comentaris

T

Treballadora

Igualada

21 de maig 2021.12:17h

Respondre

Almenys els consellers que hi ha ara venen al Consell a fer feina, que els d’ERC ni venieu! Vergonya

A

Antoni

Igualada

21 de maig 2021.09:30h

Respondre

Alquezar plora perquè ja no poden col·locar gent d’ERC al consell com feien de manera grossa… se li veu el llauto

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic