TORNAR
PUBLICITAT

Enric Conill: "Volem aportar a la política allò pel que ens va votar la ciutadania"

Entrevistem Enric Conill, portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Igualada

politica
Dissabte, 27 juny 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Amb Enric Conill al capdavant, Esquerra va treure fa un any els millors resultats municipals a Igualada en l'actual període d'ajuntaments democràtics. Van ser la segona força més votada, per darrere de Marc Castells, de nou batlle. L'arquitecte, de 38 anys, s'ha convertit en el cap de l'oposició en un any completament excepcional per diferents motius. Amb AnoiaDiari repassa aquest any marcat per els debats del futur del model de territori, les protestes i la repressió, les novetats en l'estructura educativa a la ciutat i, és clar, la COVID-19.

Un any a l'oposició. Quina ha estat la feina d'ERC en aquest període? Com la valora?

Ara fa un any els ciutadans i ciutadanes van votar, majoritàriament, per un canvi de govern a Igualada. Les forces d'esquerres tenim 11 regidors, majoria absoluta. El canvi no ha pogut ser i hem vist com el govern municipal ha seguit igual que abans: molta foto, molta propaganda, pa i circ i res més. Igualada està estancada des de fa molts anys. Nosaltres hem fet moltíssimes propostes per intentar introduir canvis substancials a la ciutat però el govern s'hi ha negat en rodó, propostes d'habitatge, propostes socials, de fiscalitat més justa i progressiva, entre d'altres. A Igualada paguem l'IBI més car de Catalunya i el desè més car d'Espanya, però amb què ha millorat la nostra vida aquest govern? Seguim treballant per fer evolucionar Igualada, modernitzar la ciutat i treballarem intensament per fer-ho possible.

Les posicions polítiques, en l'àmbit municipal, de republicans i junters estan molt lluny. Això fa que des del grup es pensi ja més a bastir una alternativa que incidir en les propostes de ciutat?

Som la primera força de l'oposició i, per tant, som l'alternativa al govern municipal. Ens vam presentar a les eleccions com a alternativa i el resultat electoral va ser molt clar: vam ser l'única candidatura municipal que va augmentar en vots, en percentatge i en regidors respecte a l'anterior mandat, i Junts per Igualada va perdre la majoria absoluta. De fet, els resultats són molt clars: hi ha més gent que vol un govern alternatiu d'esquerres que no pas el govern actual. El govern d'esquerres és possible.

Fins ara no ha pogut ser i per tant fem el treball responsable d'oposició i alhora intentem aportar tot allò que vàrem plantejar als ciutadans. Per exemple en els darrers pressupostos ens vam oferir a votar-los a favor a canvi d'introduir millores. Una rebaixa de l'IBI per a nosaltres era indispensable, així com engegar els treballs del POUM i polítiques serioses per habitatge però de nou el govern s'hi va negar. Intentarem introduir totes les millores que puguem per fer progressar Igualada, el problema és que l'alcalde només està centrat en la seva pròpia campanya de màrqueting, confeti i pa i circ.

El debat més present entorn d'Igualada i la Conca és sobre què es fa amb el Pla Director. El convenç la creació de les 300 hectàrees? Quin creu que ha de ser el debat? Considera que s'hauria de respectar la posició de l'Ajuntament d'Òdena, que demana no fer un polígon des de zero a Can Morera?

Sempre hem dit que trobem a faltar el debat previ de cap a on volem anar com a territori. Crec que el model màgic de fer un gran polígon i així vindran grans empreses és, com a mínim, qüestionable. De fet, si fos tan fàcil, tots els territoris farien el mateix. El pla director de la Conca d'Òdena aprovat l'any 2008, és exemple del que no podem repetir. Es va planificar sense aquest debat previ i la realitat ha demostrat passats 12 anys que en molts aspectes no era adequat. Tant és així que no s'ha desenvolupat pràcticament res del que preveia. Un cop tinguem clar que volem ser i si s'arriba a la conclusió que la política de polígons és la que necessitem, cal ser molt prudents amb la planificació. El territori és un bé a preservar i no podem generar 300 hectàrees de polígon sense tenir ni una sola empresa compromesa. Primer cal tenir les empreses i després crear l'espai, fer-ho al revés pot comportar que hàgim convertit 300 hectàrees en ciment però buides. A part de condicionar-ho a l'arribada segura d'empreses també cal definir quin tipus d'empreses volem, quin model econòmic volem que s'implementi al territori, i que generi ocupació per als nostres veïns i veïnes.

Marc Castells va allargar la mà a ERC el juny de l'any passat. Es penedeix de no haver entrat al govern i incidir en les seves polítiques?

Castells ens va demanar un xec en blanc, volia que el féssim alcalde sense ni tan sols parlar de les polítiques que es farien al llarg del mandat. Vam parlar amb ell però només volia parlar del seu càrrec i això no funciona així. Les nostres condicions eren aplicar mesures de modernització i progrés per Igualada: rebaixa de l'IBI, aposta educativa, lloguer social i rehabilitar pisos buits destinant-los a lloguer assequible, reforç del comerç local, fer el POUM, convertir el barri del Rec en un hub tecnològic, adaptar la ciutat a la quarta revolució industrial... Primer pactem les polítiques de ciutat i després dels càrrecs. Qui no ho vulgui fer així no comptarà amb el nostre suport, tenim paraula.

L'any ha estat marcat per dos fets amb afectació nacional i global, com les protestes postsentència i la COVID-19. Com ha distorsionat el curs polític això?

Evidentment l'episodi del Coronavirus era inimaginable uns mesos abans. Això marcarà el mandat, sens dubte, i ho hem d'entomar com a una oportunitat perquè el govern espavili i faci el que li pertoca fer: blindar els serveis socials perquè ningú es quedi enrere i no siguin sempre els mateixos els que paguin les conseqüències d'una nova crisi. Per exemple cal apostar pel lloguer accessible rehabilitant pisos i alhora dinamitzant el comerç local. Si els pisos estan buits, és normal que el comerç del barri se'n ressenti. Cal reequilibrar els impostos, paguem l'IBI més car de Catalunya i el desè més car de l'estat espanyol! On són tots aquests diners que paguem els igualadins?

Òbviament la crisi del coronavirus marcarà el que queda de mandat. Cal que el govern canviï les prioritats i les polítiques. La diferència entre fer-ho o no marcarà el futur de la ciutat. Era urgent, però ara ja amb la crisi de la COVID és inajornable aquest canvi de polítiques i passar de les festes i el confeti a les polítiques socials, econòmiques i de futur.

L'efecte econòmic de la COVID-19 es traduirà en un augment de la desigualtat, previsiblement. Què es podrà fer en l'àmbit municipal? Què proposa ERC?

Un pla de xoc social. Però un pla de xoc social que no només serveixi per ajudar a la gent que ha patit les conseqüències de la COVID-19 sinó que permeti evitar als nostres veïns i veïnes que estiguin en el llindar de la pobresa. Les mesures han de ser estructurals, no pal·liatives. Un exemple clar d'això és l'ajuda que es dóna a la pobresa energètica: a Igualada s'ajuda amb 7 € al mes de mitjana a una família que pateix pobresa energètica, 84 euros a l'any, i a Reus, per exemple, s'ajuda a les famílies amb 540 € a l'any. Alhora cal augmentar els recursos destinats a l'atenció domiciliària, rebaixar l'IBI a aquelles famílies que ho necessiten, fer un IBI més progressiu perquè qui té menys pagui menys i qui té més pagui més. Impulsar el lloguer assequible entre la gent que ho necessita alhora que rehabilitem pisos buits, per exemple els joves, ja que el preu del lloguer a Igualada és molt car. En resum el que li deia abans: que el govern d'Igualada deixi de gastar tants diners en pa i circ i els destini a millorar la vida de la gent.

L'Ateneu ja és una escola pública. Què planteja ERC en matèria d'educació els anys que vénen? Creuen que se n'ha de crear o reconvertir una altra?

La nostra principal preocupació és per la qualitat de l'ensenyament i la igualtat. El Departament d'Educació va facilitar la conversió de l'Ateneu com a escola pública i aquesta és una excel·lent notícia, encara que l'alcalde s'hi mostrés contrari i, per exemple, digués que no pagaria el conserge de la nova escola. El Departament també està construint un nou institut a Igualada, ha facilitat una nova llar d'infants pública i ha impulsat una taula contra la segregació escolar. Aquesta és la línia a seguir. Cal més oferta pública per equilibrar-la amb la de la concertada perquè tots els pares i mares puguin decidir on volen que vagin els seus fills i alhora corregir els alts índexs de segregació escolar, que a Igualada ha crescut en els últims anys. Alhora, el model educatiu s'ha de reforçar de manera simbiòtica amb l'escola concertada, que juga un paper importantíssim a Igualada i que ha fet una molt bona feina. El projecte educatiu de la ciutat ha de sumar, sempre, i no restar. Fer-ho entre tots.

Els partits independentistes han pactat amb el PSOE i PSC en diverses instàncies. Això afebleix i genera desafecció entre el seu votant? Quina opinió en té Enric Conill?

ERC és un partit independentista des de fa 89 anys, tenim el president del partit a la presó, la secretària general a l'exili, consellers i conselleres a la presó i diversos dirigents perseguits per la justícia espanyola. ERC ha dit des del primer dia que no es refia gens del PSOE, no són de fiar i ho demostren cada dia. Ara bé, o ens absteníem davant l'acord de govern de PSOE i Podemos o al final haguérem tingut el trifatxito al govern. Ningú em pot convèncer que un govern del PP, VOX i Ciudadanos hagués sigut millor pels interessos de Catalunya. Per tant, ERC va actuar correctament. El que va fer l'altre partit independentista passades les eleccions municipals, a la Diputació, ho haurà de preguntar a ells.


5 Comentaris

J

Jaume

Igualada

1 de juliol 2020.08:24h

Respondre

Sinceritat i humilitat, valors d’un futur alcalde.

P

Paco

Igualada

29 de juny 2020.14:02h

Respondre

ai, ERC esta fent un paper galdós i això que semblava que s’ho menjarien tot,.... l’oposició real a l’ajuntament és el Cuadras i la seva manera de fer constructiva,.

J

Jose

Igualada

30 de juny 2020.11:13h

Cuadras y oposición real? Pero si es la muleta del gobierno!
Que engaño que quien venia a ”hacer política” se haya limitado a garantizar la gobernabilidad de Castells a cambio de la... Llegir més paga que recibe en el Consell Comarcal.
Me ha engañado una vez, no lo hará dos.

G

Gerard

Igualada

27 de juny 2020.08:35h

Respondre

El senyor Conill menteix. Diu que erc va ser l’unic partit que va guanyar vots? Ciutadans, CuP i Igualada Som-hi també van pujar vots, no es pot ser mentider

G

Guillem

Igualada

29 de juny 2020.10:09h

Gerard, crec que si t’ho tornes a llegir ho entendràs...: ”l’única candidatura municipal que va augmentar en vots, en percentatge i en regidors respecte a l’anterior mandat”

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic