TORNAR

Eva Vadillo: "Tècnics de joventut d'altres municipis vénen a conèixer com és Can Muscons"

Entrevistem Eva Vadillo, regidora de Joventut de Vilanova del Camí

cultura
Divendres, 11 octubre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

De 4 a 7, cada dia lectiu, Can Muscons és l'epicentre de l'activitat juvenil a Vilanova. Can Muscons va ser escollit pel govern com a equipament juvenil, per davant d'una altra opció més cèntrica. L'Ajuntament prepara noves actuacions per acabar d'habilitar l'entorn de la masia per a més activitats a l'aire lliure de cara al proper estiu. La regidora de Joventut de Vilanova, Eva Vadillo, parla d'aquest equipament estrenat aquest any.

Com es planteja la idea de la creació d'aquest espai?

A partir del Pla Local de Joventut que hi havia. Inicialment, l'Espai Jove es pensava al Casal d'Avis..., però les obres del Casal estaven estancades. I vam pensar aleshores que aquesta zona de Can Titó té molt jovent, caminant, sobretot pel que ve a la zona esportiva. Vam començar a treballar sobre aquesta idea i ho vam exposar a l'Institut. Hi havia dues opcions i van quedar molt igualades. La qüestió era que, aquí a Can Muscons, ho podíem fer més ràpid i disposaríem de l'equipament abans.

L'afluència de joves a Can Muscons, que és a l'altra banda del riu, és la mateixa que al centre?

Pensem que tenim la piscina municipal molt a la vora i que té força públic a l'estiu, a més del poliesportiu. Es fan moltes extraescolars al poliesportiu. Per exemple, els mesos de juliol, a altres llocs, la presència de joves disminueix als equipaments juvenils i aquí, amb la piscina oberta, hi havia moltes anades i vingudes.

Quines opcions a nivell d'equipament juvenil hi havia a Vilanova?

Teníem joves de Vilanova que agafaven el tren per anar al Cau Jove de la Pobla de Claramunt. Això ens feia pensar que un equipament centralitzat a Vilanova del Camí tindria èxit.

A l'hivern es podrà mantenir l'afluència?

Les properes setmanes es farà una actuació per construir una vorera i il·luminar els accessos amb llums led. No crec que hi hagi cap handicap. L'espai jove abans estava a l'altre costat de les vies del tren, al Barri de la Pau, i tampoc era cèntric. Vilanova està dividida no només pel riu, també per la via.

Can Muscons neix com un espai força compartimentat, amb una sala dedicada a l'estudi assistit, una per a projeccions, un espai de jocs, una sala de recepció i consulta a internet. Com s'han decidit aquests serveis?

Es va fer un procés de participació, segons el Pla Local de Joventut. Es van invertir 5.000 euros per decidir-ho. Els joves de la Xispa hi van dir la seva. Amb la tècnica anterior també ho vam treballar. Es va fer també una enquesta sobre què es volia instal·lar a l'equipament, amb una vintena de suggerències i d'aquestes se'n va aconseguir complir una quinzena. L'enquesta es va fer a l'Institut Pla de les Moreres, per on hi passen gairebé tots els joves de Vilanova. Ara estem pendents d'un estudi de la Diputació per acabar de polir coses.

S'ha plantejat com autogestionat pels joves, Can Muscons?

No ho contemplem, però tot just acabem de començar. Hem de tenir un temps de rodatge i la mitjana d'edat dels nois i noies que vénen aquí és bastant baixa, un perfil massa jove potser per pensar en una autogestio. No obstant, estem pendents de veure com evoluciona i ho valorarem.

Quins perfils de joves vénen? Quines necessitats presenten?

La franja d'edat amb la que hem de treballar és de 16 a 29, definit per la Generalitat, però definició de "la joventut" és molt més àmplia i podríem dir que de 12 a 35 anys. De 29 a 35 ens cenyim a temes d'habitatge o feina; amb els usuaris de 12 a 29 anys hi treballem en totes les àrees. I aquí a Can Muscons, el perfil que tenim més és de 12 a 16 anys. Els tres primers mesos, des d'abril, van venir unes 1.700 persones.

Vénen més nois o noies?

Ara mateix vénen més nois i hem de treballar perquè hi hagi més usuàries, sí.

Quines activitats acull?

L'Institut porta moltes activitats aquí. Per la nostra part, hem organitzat actes pel dia de l'Orgull LGTBI, el Pride, o el Dia Europeu de la Informació Juvenil. Són dies excepcionals. Els dies de cada dia tenim entre 15 i 20 persones, el 70% noies. I els usos són diferenciats, elles vénen més a fer deures i ells aprofiten més els espais de joc.

Vénen usuaris i usuàries d'altres municipis?

A Can Muscons han vingut visites de diferents instituts, tant de la comarca com d'altres punts, per exemple, de Tàrrega. El que ens satisfà és que és un model que interessa molt als tècnics de joventut d'altres municipis que vénen a conèixer-lo.

 

 

 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic