TORNAR

Francesc Giralt: “L’aigua és un bé escàs i la suma de molts petits gestos poden fer un gran estalvi”

Entrevista a Francesc Giralt, responsable d’operacions d’Aigua de Rigat

societat
Diumenge, 29 maig 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

A principis de mes, l’Agència Catalana de l’Aigua va revisar la situació de la sequera a les conques internes determinant, entre altres, que l’aqüífer de Carme Capellades -que des del mes de novembre estava en situació de normalitat-, tornava a declarar-se en alerta en registrar-se un descens lent i continuat del seu nivell en els últims mesos. Com valoreu, com a responsable d’operacions d’Aigua de Rigat, aquesta situació? És preocupant?

El període de sequera que hem tingut a la comarca, on no s’han produït pluges abundants des del mes de novembre passat, malauradament, ha provocat que el nivell de l’aqüífer hagi baixat per sota dels 322 m sobre el nivell del mar. Per això, a principis d’aquest mes de maig, l’ACA ha tornat a declarar l’estat d’alerta de sequera.

Des d’Aigua de Rigat, hem implementat una sèrie de mesures per fomentar l’estalvi d’aigua i reduir les extraccions de l’aqüífer Carme Capellades. També ho vam fer a finals del mes de setembre de l’any passat quan l’Agència Catalana de l’Aigua va declarar l’estat d’alerta de sequera hidrològica a la Unitat d’Explotació de l’Aqüífer Carme-Capellades. Afortunadament, gràcies a les pluges que hi va haver el mes de novembre i a les mesures d’estalvi que van implementar els usuaris de l’aqüífer, el nivell de l’aqüífer va remuntar. Això va permetre que, a principis d’aquest any, l’ACA aixequés l’estat d’alerta. La situació actual és diferent perquè s’apropa el període estival i observem com les temperatures ja són altes i no s’espera pluja pròximament.

Tot i que la situació no és la desitjable i que ens obliga a prendre mesures per tal de reduir els cabals extrets de l’aqüífer, des d’Aigua de Rigat, garantim el subministrament d’aigua de boca als nostres usuaris. Entre totes les parts -administracions, empreses i ciutadania-, hem d’aconseguir reduir aquest descens continuat de les reserves d’aigua per tal que no s’hagin d’establir noves restriccions de consum.

De quina manera aquesta situació d’alerta limita i restringeix els diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable?

El Govern de la Generalitat va aprovar el gener del 2020 el Pla Especial d’Actuació en Situació d’Alerta i Eventual Sequera. En aquest pla, ja es preveien tota una sèrie de mesures per reduir el consum d’aigua en els diferents estats de sequera. Concretament, per a l’estat d’alerta, es decreta que el reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com particular, ha de fer-se només en l’horari de menor insolació (de 20 h a 8 h) i s’estableixen limitacions per omplir les piscines, netejar els vehicles, netejar carrers o façanes, l’ús d’aigua en granges... A més, hi ha una limitació del consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia (segons l’Organització Mundial de la Salut, necessitem entre 50 i 100 litres d’aigua al dia per cobrir les necessitats bàsiques).

Hem penjat aquesta informació a la pàgina web d’Aigua de Rigat i es trobarà al web de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La situació afecta catorze municipis, en alguns dels quals Aigua de Rigat és la companyia gestora del cicle de l’aigua. Quines mesures i accions ha pres i farà Aigua de Rigat davant aquesta situació?

Des d’Aigua de Rigat, ja estem treballant intensament per la reducció del cabal extret de l’Aqüífer. Les principals mesures que hem pres van en dues línies: gestió d’aquest recurs escàs i conscienciació. Pel que fa a la gestió, s’ha augmentat la compra d’aigua procedent de La Llosa del Cavall (del sistema Aigües Ter-Llobregat) per suplir l’extracció de l’aqüífer Carme Capellades i seguim monitorant els consums per informar els ajuntaments i l’ACA de la situació actual. També hem intensificar les campanyes de recerca de fuites per evitar les pèrdues d’aigua en la xarxa. Així mateix, hem iniciat una campanya de d’estalvi d’aigua a la població, per tal d’informar de consells de la situació actual, així com de consells que poden implementar a casa per reduir el seu consum. La col·laboració amb els ajuntaments és imprescindible per gestionar aquesta situació.

El Pla de Sequera estableix que es puguin emprar fonts d’aigua alternatives per garantir les demandes i alentir així el descens de reserves de l’aqüífer de Carme Capellades, amb la captació provinent del sistema Ter-Llobregat. És aquest l’escenari en què ens trobem?

Correcte. Com ja hem comentat anteriorment, una de les mesures preses per Aigua de Rigat és la d’augmentar l’aigua procedent de la Llosa del Cavall. Concretament, al municipi d’Igualada, on actualment tenim la connexió d’ATL, hem passat a comprar un 70 % dels cabals subministrats al municipi. És a dir, actualment, només un 30 % de l’aigua subministrada a Igualada prové de l’Aqüífer Carme-Capellades.

A finals del 2019 Igualada es va connectar al sistema Ter-Llobregat amb l’arribada de l’aigua de la Llosa del Cavall. Darrere la capital de l’Anoia s’hi han anat sumant altres municipis. Altres encara no. Com afectarà aquesta situació de sequera a uns i altres? Què passa als municipis que no estan connectats?

En principi, el Pla Especial d’Actuació en Situació d’Alerta i Eventual Sequera aprovat per la Generalitat no distingeix entre les mesures a aplicar en un municipi i un altre perquè l’afectació és per la situació de l’aqüífer Carme Capellades. Per tant, podem dir que les mesures a aplicar seran les mateixes. Ara bé, els municipis que disposen de la connexió a ATL tenen una doble garantia de subministrament, ja que els permet en situacions normals captar l’aigua de l’origen que operativament sigui més eficient.

Com preveu que pot evolucionar aquest estat de sequera el pròxim estiu, que es preveu calorós?

Es fa difícil fer un pronòstic. Si aquest mes de maig hi hagués unes pluges abundants com les que hi va haver el mes de novembre passat, l’Aqüífer podria recuperar-se i sortir de l’estat d’alerta en què ens trobem. Si, pel contrari, aquest estat de sequera es perllonga en el temps, podem trobar-nos en una situació més complicada que ens obligarà establir més limitacions. El que és segur és que tots hem de tenir cura d’un recurs tant escàs i preuat com és l’aigua.

El que sí que hem de tenir en compte és que aquests episodis de sequera o de clima extrem cada vegada seran més freqüents. El canvi climàtic ens obliga a fer una gestió dels recursos més eficient i sostenible durant tot l’any per garantir els recursos hídrics.

Quines recomanacions feu des d’Aigua de Rigat a la ciutadania?

Ara més que mai, demanem que tothom faci un ús responsable de l’aigua. Mesures com regar en les hores de menys insolació, tancar l’aixeta quan et rentis les mans o dutxar-te enlloc de banyar-te, són imprescindibles. També podem reutilitzar l’aigua per a altres usos i implementar sistemes per no gastar tanta aigua al lavabo, per exemple. L’aigua és un bé escàs i la suma de molts petits gestos poden fer un gran estalvi. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic