TORNAR
PUBLICITAT

Imma Cervós: "Cada cop tenim més evidències que la vacuna també talla la transmissió"

societat
Diumenge, 25 abril 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El procés de vacunació avança i és una de les certeses que fan pensar que hi ha una llum al final del túnel després de més d'un any de pandèmia. D'aquest procés de vacunació en parlem amb Imma Cervós, subdirectora de Salut Pública a la Catalunya Central. Cervós és llicenciada en Veterinària, Diplomada en Sanitat i Màster en direcció pública. Ocupa l'actual càrrec des del 2017.

Què és una vacuna?

A Salut Pública emprem diverses eines preventives per evitar l'extensió de les malalties. Una vacuna és una d'aquestes eines per evitar malalties infeccioses. Són productes biològics contra agents infecciosos. Amb les vacunes administrem informació al nostre organisme perquè pugui desenvolupar una reacció.

Quin és l'objectiu de les vacunes contra la COVID-19?

Doncs aquest. Que l'organisme desenvolupi una reacció i que disminueixi la gravetat de la infecció. I a la vegada, protegir de forma indirecta a altres persones i anar creant la protecció de ramat. S'exposa menys gent a la malaltia i se'n disminueix la càrrega viral.

Les persones ja vacunades poden encomanar la COVID-19? 

Hem de partir que la vacuna s'ha desenvolupat en un any, una gran fita científica, i que tot és recent. Sabem que evita la malaltia i cada cop hi ha més evidències que també talla la transmissió. Per això, volem vacunar com més ràpid millor a molta gent.

Van sorgint notícies de variants a diferents llocs. La vacuna protegeix d'aquestes soques? 

No coneixem amb propietat totes les variants que hi ha, però de les conegudes avui dia, sí: la vacuna ens protegeix. Si hi hagués possibles mutacions, caldrà tenir una resposta. Crec que es podrà ajustar la vacuna que tenim per fer front a aquestes possibles variants diferents. En el món científic, l'elaboració de la vacuna ha estat un gran repte, emocionant, i s'ha fet de manera molt ràpida.

Haver estat infectat genera una immunitat similar a la de la vacuna?

S'està estudiant amb precisió. La infecció natural del coronavirus genera immunitat, sí, d'almenys sis mesos en els casos que coneixem. 

I les vacunes? Caldrà vacunar-se de nou l'any vinent?

Ens podem trobar en una situació similar a la vacuna de la grip, que s'administra anualment. De moment estan donant bon resultat, amb una immunitat d'un any. Per tant, vacunar-se és una responsabilitat social.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic