TORNAR

Jana Peters i Marc Talavera: "Fem una Jornada fruit de l'esforç col·lectiu i que vol transformar el model d'alimentació"

Entrevistem Marc Talavera i Jana Peters, del Col·lectiu Eixarcolant, que organitza la Jornada de les Plantes Oblidades dissabte 3

cultura
Dimecres, 30 setembre 2020. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La gran cita d'Eixarcolant torna aquest dissabte, sis mesos després del que estava previst en un principi. Serà al mateix escenari de sempre, però amb mesures de prevenció estrictes. Marc Talavera i Jana Peters, del col·lectiu Eixarcolant, són coordinadors d'aquesta Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que suma ja cinc edicions. Amb AnoiaDiari, parlen de com es preveu aquesta edició de tardor, que tindrà lloc aquest dissabte 3 d'octubre, a l'entorn de l'Espai Cívic Centre i el Parc del Gasogen d'Igualada. 

Ara mateix, com està la preparació d'aquesta Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades?

Molt bé. Tot en ordre, estem contents de poder-la fer, al final, després de sis mesos. 

Quines mesures de seguretat contra uns possibles contagis preveuen?

Està molt pensat. Hi haurà vuit accessos i espais de pas delimitats. Quan algú arribi, haurà de donar les seves dades bàsiques i es computaran en una base de dades. Aleshores, rebrà un codi. D'aquesta manera, tindrem un control de qui entra i de qui surt, per poder calcular amb exactitud l'aforament. A més, hi haurà l'ús obligatori de mascareta, 240 punts amb gel desinfectant i hi haurà desinfeccions cada canvi de torn. Tampoc es podrà fumar.

Ara que parlen de gel desinfectant. Hi ha una manera de fer-lo, amb plantes silvestres?

Podríem investigar-ho! L'alcohol es pot obtenir a partir de fermentacions de sucre vegetal i després mesclar-lo amb aloe, per exemple. 

Quines activitats es podran fer i quines varien respecte a la previsió del passat abril. Les sortides es mantenen?

Les activitats es mantenen totes, tot i que ajustades i validades amb els protocols del PROCICAT. Sí, hi haurà sortides, però farem servir recorreguts més amples on es puguin mantenir les distàncies. Amb altres activitats, com els tastos, és clar, no es podran passar a un altre participant els mateixos recipients.

Quins canvis en les plantes estacionals hi ha respecte a les edicions que es feien en primavera, tenint en compte que és la primera Jornada en un mes d'octubre?

Tenim la sort que el clima mediterrani i el de la Conca d'Òdena no té grans variacions. La tardor és gairebé una segona primavera. No obstant, espècies que no trobàvem a la primavera ara hi són i, a més, tenim la carbassa i els carbassons. Serà diferent, però tindrem l'oportunitat de descobrir i utilitzar espècies que no són de primavera i el ventall serà molt gran.

Després del trasbals que va suposar la pandèmia i el confinament, dirien que hi ha més conscienciació sobre els productes de proximitat i la necessitat d'abastir-se d'aliments en base a la sostenibilitat?

Hi ha un públic que ja era molt conscienciat, molta gent de l'entorn d'Eixarcolant, per exemple, però sí que el confinament ha estat com un punt d'inflexió per pensar més en productes de proximitat. Crec que ha fet que hi hagi una resposta molt positiva a les iniciatives com la nostra. 

Hi ha més gent interessada, per tant, en les Jornades, i ha canviat el seu públic, en els darrers temps?

Des del primer moment que vam començar amb les Jornades volíem un públic transversal. Bé és cert que sense aquelles persones que van venir el primer any, no hauríem pogut impulsar les següents edicions, però el canvi de model d'alimentació i entorn que volem amb les Jornades Gastronòmiques de les Plantes Oblidades interpel·la a tothom. Hi ha nous perfils, gent que es fa preguntes i que els interessa el camp que estudiem. El públic cada cop és més ampli.

La curiositat per a l'activitat d'Eixarcolant ara és durant els 12 mesos?

Sí, a més de les Jornades tenim unes línies de treball marcades que despleguem tot l'any, set línies en concret. Fem divulgació, però també iniciatives com el calendari del bon consumidor, assessorament de restaurants, projectes de recerca... I, és clar, el projecte de Parc Agrari de la Conca d'Òdena. El nostre objectiu es que tot donant a conèixer aquestes plantes oblidades contribuïm a fomentar un model productiu i de consum més sostenible, una economia arrelada al territori,  i una alimentació saludable i diversificada. Per això treballem amb agricultors, restauradors, escoles, administracions, ... per mica en mica fer-ho possible.

Quants socis té Eixarcolant? N'hi ha de fora de l'Anoia?

Ara mateix en tenim cap a 250. Un 30% són de l'entorn d'Igualada, però l'altre 70% de la resta de Catalunya. Som molts més que a les primeres Jornades i a les d'aquest any farem també uns vídeos per atraure més socis. 

Si hi hagués un segon confinament, en el dia a dia, hi ha plantes oblidades a tocar de casa per recollir?

La qüestió és que es prengui consciència de quins productes sostenibles hi ha a la vora. Sí que es poden recollir plantes silvestres a prop, però la finalitat d'Eixarcolant és que es pugui dinamitzar l'agricultura i la producció local amb aquestes plantes, no que sigui el 100% de la nostra dieta. I que els consumidors i els productors es puguin posar en contacte. Per això també estem preparant un directori de productes en línia. Clar que podem trobar plantes a prop de casa, als mateixos escocells dels arbres potser, però aquest no és l'únic objectiu.

Com s'han organitzat aquestes jornades?

Doncs amb moltes hores de feina, de manera totalment voluntària, gràcies a les més de 160 persones que hi han posat tot l'esforç del món per fer-les possibles. Aquest és un dels trets que ens diferencia d'altres esdeveniments més pre-fabricats. I per descomptat, amb el suport també tots els ponents i talleristes, que juntament amb els voluntaris són el millor actiu de la Jornada.


3 Comentaris

M

Maria Pàrraga

La Segarra. Santa Coloma de Queralt

4 de setembre 2021.20:24h

Respondre

Estic impacient per aquest 3 d’otubre. Segur que aprendré molt i descobriré infnitat de coses que ignorava totalment tot i tenir-les al costat mateix. Gràcies Aixercolant.

t

toni marin subirana

Orpi 08787

30 de setembre 2020.20:03h

Respondre

m’agradaria coneixer els vegetals comestibles que tenim a l’abast , apart de els tipics de sempre. Si puc venir, espero que si. Gr’acies per el treball fet i per compartir la natura.

M

Marisol

Igualada

30 de setembre 2020.16:03h

Respondre

Valoro molt aquesta lluita per promocionar alimentació saludable i de proximitat, i que sigui sense cap més elaboració que la que li poguem fer cuinant a casa. Se’m posa la pell de gallina... Llegir més d’emoció llegint la gran feinada que (com cada any) heu preparat amb entusiasme tots i totes. Felicitats i només podeu fer que créixer !!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic