TORNAR

Jesús Miguel 'Schummi' Juárez : "Som un municipi valent i optimista, amb caràcter fort. Ens en sortirem, sens dubte"

Tres setmanes després de l’inici del confinament, entrevistem els alcaldes de la Conca d’Òdena

societat
Divendres, 3 abril 2020. 19:05. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

Jesús Miguel 'Schummi' Juárez ha hagut d'entomar en el seu primer any de mandat una crisi inèdita. Amb 44 anys, el batlle de Montbui s'estrenava fa tot just uns mesos al capdavant d'Ara Montbui, i ara ha de fer pinya amb els altres ajuntaments de la Conca en una situació sanitària d'emergència. El seu municipi és un dels que tenen un índex d'infeccions més alt i ha de bolcar tota la potència de l'Ajuntament per assuaujar les dificultats econòmiques i socials que comporta aquesta crisi.

Com va reaccionar la nit del 12 de març a la notícia del confinament? Què va pensar?

Certament va ser una notícia d'impacte, de sensació que ens trobàvem davant una situació molt complexa i seriosa. En l’àmbit municipal, ja havíem pres prèviament les mesures que estaven a la nostra mà i tot i que la situació es veia que era complicada, el confinament ens va agafar una mica freds.

Quins són els eixos principals d'actuació i atenció prioritària que s'ha fet des del seu ajuntament aquestes tres primeres setmanes, des de l'inici del confinament. Quina valoració fa d’aquests vint-i-un primers dies de confinament al seu municipi?

Inicialment, vam procedir al tancament dels equipaments públics i de les activitats amb concentració de persones, com el Centre de Dia. També vam procedir a la suspensió del mercat i del transport públic. També vam ordenar el tancament progressiu de serveis al CAP. Es va mantenir obert el d'aliments, atès que es tracta d'un servei bàsic i els serveis bàsics d'atenció a les persones (informació a la ciutadania, suport i informació). Vam anar adaptant els serveis municipals segons els serveis essencials. El SAD es restringeix als casos que siguin imprescindibles. Hem impulsat un pla de contingència en l'àmbit de neteja i desinfecció. Des dels serveis de l'ajuntament estem fent un treball coordinat a tots nivells. Entre altres actuacions també vull esmentar que la policia felicita els infants que celebren el seu aniversari tancats a casa.

 

És espectacular veure com ajuntaments de diferents colors polítics, anant de la mà, treballant en equip, tothom aportant el seu gra de sorra

 

Quina valoració fa del treball en xarxa amb els altres ajuntaments de la Conca d'Òdena?

És espectacular veure com ajuntaments de diferents colors polítics, anant de la mà, treballant en equip, tothom aportant el seu gra de sorra. Crec que ha sigut i és la millor manera de posar fre a tot el tema del COVID19.

Jesús Miguel 'Schummi' Juárez destaca el treball en xarxa dels batlles i batllesses de la Conca d'Òdena

 

Si volem aturar aquest virus, necessitem conèixer de primera mà l’afectació

 

Quines són les mancances o necessitats que tenen ara els municipis de la Conca d'Òdena? Què reclamen a les administracions? Què és més primordial per fer front a la crisi en les pròximes setmanes?

Avui dia, el material que fa dies que anem reclamant. Però sobretot, els tests. Si volem aturar aquest virus, necessitem conèixer de primera mà l'afectació. A les administracions, ajuda. Que no ens deixen sols, que entenguin que el nostre territori necessita ara més que mai la solidaritat de tothom. Si ens acompanyen, si ens ajuden, la nostra gent tirarà endavant. Les setmanes vinents necessitem aquest compromís, aquesta lleialtat envers els ciutadans i ciutadanes de la Conca.

 

Aquí, a la Conca, a la zona confinada, més de 10.000 treballadors encara desconeixen si tindran dret a una baixa

 

Hi ha una crisi sanitària, òbviament, però també ha sorgit una crisi social, econòmica... Com afecta aquesta situació a les empreses, comerços, pimes, autònoms, treballadors? Què es pot fer per ajudar a aquest teixit?

Només fa falta veure els indicadors econòmics d'aquests dies; farà falta moltíssima voluntat per part de totes les administracions per donar el suport necessari a tots aquests sectors. Aquí, a la Conca, a la zona confinada, més de 10.000 treballadors encara desconeixen si tindran dret a una baixa. Això és important resoldre, com més aviat millor. Sembla que hi ha voluntat, però necessitem fets. S'hauran d'activar plans econòmics especials per reactivar tot plegat, això és segur.

 

La gent entristeix amb tot això, perdre gent estimada en aquesta situació és molt difícil d'assolir

 

Aquestes primeres setmanes, el clúster de la Conca d'Òdena és el més castigat per la pandèmia al nostre país, si ens fixem en les dades oficials de Salut i pel confinament, iniciat fa tres setmanes. Les víctimes mortals i els casos positius són veïns i veïnes... Com impacta això en el dia a dia del seu municipi?

És molt dur, perquè els mateixos veïns i veïnes et van traslladant la informació. La gent et demana informació, vol conèixer de primera mà qui són els afectats, les persones que moren. Les dades les dona Salut i és a través dels serveis funeraris com t’arriben, també, les notícies. La gent entristeix amb tot això, perdre gent estimada en aquesta situació és molt difícil d'assolir.

 

Qualsevol persona, tingui l'edat que tingui, no hauria de morir sola

 

La gran majoria de les víctimes mortals són ancians. Els nostres avis i àvies. Molts moren sols. Les seves famílies no es poden acomiadar. Com viu aquesta situació com a alcaldes?

Amb una gran impotència. Qualsevol persona, tingui l'edat que tingui, no hauria de morir sola. Alguns veïns i veïnes em pregunten què puc fer per ajudar-los, per aconseguir flexibilitzar aquest protocol. Un protocol que sanitàriament és necessari. Certament m'entristeix a la vegada que em genera una gran desolació.

 

De totes maneres, tot i que la majoria de casos afecten l'àmbit de la gent gran i persones vulnerables, la resta de la ciutadania no ha d'abaixar la guàrdia, oi?

És el que hem dit des del principi; no ens podem relaxar. El confinament és la via que se'ns demana per a tota la població. Ningú queda exempt, tothom pot ser portador.

 

Entenc que sense la figura dels professionals sanitaris i dels serveis públics, estaríem derrotats

 

Un nombre important de casos positius són professionals de l'àmbit de la salut. Com valora la feina que fan aquests professionals, així com la d’altres professionals de serveis públics?

No hi ha paraules per a descriure el seu servei, la seva professionalitat. Entenc que sense la seva figura, estaríem derrotats. Hi ha una frase que he llegit dies enrere que ho resumeix molt bé: "Ens van dir que teníem la millor sanitat del món i hem descobert que tenim els millors sanitaris del planeta.

L'alcalde montbuienc agraeix la tasca dels professionals sanitaris i dels serveis públics

 

Som un municipi valent i optimista, amb caràcter fort. Ens en sortirem, sens dubte

 

Com valora l'actitud de la ciutadania en aquesta crisi?

A Montbui es va entendre el missatge des del primer minut. Són un municipi solidari, responsable i cívic. S'ha entès que ara toca estar a casa, per responsabilitat social. I dins de tota la problemàtica, els veïns i veïnes col·laboren de la millor manera possible. S'han organitzat activitats a les balconades, cada dia la gent surt a les 20 h per reconèixer l'esforç dels professionals sanitaris, la gent pregunta com pot donar suport, com pot participar en l'àmbit de voluntariat. Som un municipi valent i optimista, amb caràcter fort. Ens en sortirem, sens dubte.

 

Que no dubtin que l'ajuntament, la casa del poble, estarà sempre al seu costat per acompanyar-los i per fer front a tots els reptes que ens esperen, que seran molts

 

Quin missatge dona als seus veïns i veïnes davant els pròxims dies, que seran "claus"?

Continuar amb la mateixa línia, de compromís i responsabilitat. Més enllà de l'esforç que suposa el mateix confinament, els montbuiencs i montbuienques saben que no ens podem relaxar, que hem de seguir fent-ho bé i ho farem segur. I que no dubtin que l'ajuntament, la casa del poble, estarà sempre al seu costat per acompanyar-los i per fer front a tots els reptes que ens esperen, que seran molts. I per finalitzar, m'agradaria donar les gràcies a tota la població per la seva dedicació, compromís i maduresa.

 

Informació sobre el coronavirus

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic