TORNAR

Joan Agramunt: “Des del Partit Popular volem participar en les decisions de ciutat”

Entrevista al candidat del PP a l’alcaldia d’Igualada

politica
Divendres, 19 maig 2023. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Quina valoració fa de l’acció de govern en el darrer mandat 2019-2023?

Ha estat un mandat marcat, malauradament, per la covid-19, i ha obligat al conjunt d’administracions públiques a prioritzar les actuacions en diferents àmbits. I els ajuntaments han fet una tasca molt important. Qui té la responsabilitat de governar, ha de fet actuacions i executar les seves propostes i en moltes hi estaríem d’acord. Sempre he dit que la política local és agraïda en el sentit que per a un poble o una ciutat, si fa falta un determinat equipament cultural, esportiu, docent, etc., la majoria de les formacions polítiques hi estem d’acord, com en tenir més zones verdes, zones blanques, potenciar acords en centres d’ensenyament, i fer més fàcil la vida de la gent. Veiem bé destacades millores en l’àmbit educatiu, la incorporació de graus al Campus d’Igualada, el 4D Health, l’ampliació de graus universitaris, millores en energies renovables, etc. En aquest mandat han quedat tasques pendents, com fer venir més empreses, “industrialitzar”, ampliació d’habitatge social, ja que en els últims dotze anys no s’ha sumat ni un sol habitatge a la Promotora Igualadina Municipal d’Habitatge.

Després de dotze anys de govern liderat per Marc Castells a Igualada, és necessari un canvi? Quin paper pot fer el PP en aquest canvi?

El nostre repte, en aquests moments, és recuperar la presència a l’Ajuntament. Entenem que hi som necessaris per intentar fer possibles les nostres propostes. Més que valorar si és necessari un canvi, des del Partit Popular volem participar amb les decisions de ciutat, pressupostos, Ordenances fiscals, actuacions per millores de barris o districtes, etc. I també reduir la pressió fiscal als igualadins

En cas de poder sumar forces per establir un govern, amb qui se sentiria més còmode? Amb qui no pactaria?

Em considero una persona que m’agrada escoltar, parlar, i intentar sempre consensuar i pactar, en definitiva, a buscar acords. Però sincerament crec que serà difícil a Igualada formar part del pròxim govern municipal, però sense descartar possibles acords des de fora. Malauradament, temàtiques que no són de ciutat interfereixen com per exemple els posicionaments polítics sobre el tema de Catalunya i el seu encaix dintre d’Espanya. De fet, el principal repte, a vegades, és arribar a acords per benefici de l’interès general, és a dir del conjunt de la ciutadania.

Quins són els principals reptes d’Igualada per als pròxims anys?

Els principals reptes de ciutat han de ser que les persones tinguin oportunitats, la creació d’ocupació, que és la millor política social, poder tenir capacitat d’atracció d’empreses, incentivar emprenedors, autònoms, botiguers, comerciants, transformar barris amb usos compatibles. I perquè això passi hem de ser competitius com a municipi. Tenim la sort d’estar en una situació privilegiada entre Barcelona, Lleida i Tarragona, amb la A-2 i amb altres infraestructures, com el tren gran, seríem capdavanters per fer venir més persones a treballar, estudiar, i en definitiva a viure a Igualada, tot el contrari del que succeeix ara. En l’actualitat, més del 30% dels joves treballen fora i es preveu que en deu anys el 40% de joves es trobaran exactament igual.

És prioritari, aprofundir i realitzar més acords en la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, per a treballar de manera més global, i que a Igualada no es deixin escapar oportunitats, i aconseguir arribar a tenir més serveis a un preu inferior per càpita, i tenir més eficàcia i eficiència amb les contractacions de l’administració. Al meu entendre queden molts apartats per poder treballar, i aprofundir com els Contractes de Neteja, escombraries, transport públic, enllumenats municipals, etc.

Segons això, triï cinc punts prioritaris d’acció per al seu partit per als anys vinents i quines actuacions preveu fer en cada àmbit si governen. Quins són, en definitiva, els principals compromisos de la seva formació en aquestes eleccions?

Pel que fa a la promoció econòmica, l’empresa i el comerç, defensem projectes que apostin per la indústria, el que per alguns és especulació, per a nosaltres és donar oportunitats, més “industrialització”. Ajudes directes al comerç, crearem la Regidoria del Comerç, també instaurarem un sistema més just, proporcional i equitatiu per tal de poder reajustar la taxa d’escombraries comercials i portarem a terme l’eliminació d’aquesta taxa per as totes aquelles activitats de menys de 75 m² de superfície, i rebaixar-los en els altres apartats de superfícies i sobretot valorant finalment el gruix d’activitats econòmiques, ja que és evident que unes activitats generen i produeixen més volum de residus que d’altres.

Apostarem per incrementar les freqüències del transport públic per carretera, i que sigui una realitat a mitjà termini el tren gran Lleida, Cervera, Igualada, Martorell.

En l’àmbit de l’urbanisme i l’habitatge social, farem el Nou Pla Urbanístic de la ciutat, ja que l’actual data de 1986, i s’han anat fent Modificacions Puntuals del Pla Urbanístic. Un pla que permeti habitatge en plantes baixes en determinats barris de la ciutat. Crearem el Consell Assessor Urbanístic municipal; potenciarem l’Aeròdrom Igualada-Òdena; transformarem el barri del Rec, fent compatible els usos residencial, econòmic i comercial. Destinarem un 30% del total d’inversions del mandat a incrementar d’una manera real el nombre d’habitatges socials per a llogar, per obra nova, reforma, o adquirint habitatges individuals de segona o posterior transmissió per tal que siguin gestionats per la Societat Municipal PIMHA. Incrementaríem en 100 habitatges als 37 actuals de PIMHA. Incrementarem les zones verdes a cada barri. Millorarem el programa de façanes. Treballarem per reduir el temps de trajecte del “carrilet”, que en l’actualitat és d’1 hora i 40 minuts. Treballarem perquè el ferrocarril “tren gran” a Igualada sigui una realitat.

Pel que fa a la seguretat i el civisme, és prioritari que hi hagi més seguretat als nostres carrers, Crearem una oficina municipal per a l’atenció als propietaris que hagin patit ocupacions, amb assessorament legal i jurídic, i 99% bonificació de rebuts de l’IBI. Incrementarem la plantilla de la policia local, i instal·larem més càmeres de vigilància als carrers per evitar robatoris, furts, etc. Hi haurà més mà dura contra l’incivisme.

En l’apartat d’impostos i pressió fiscal, cal assenyalar que a Igualada és de les més elevades de Catalunya, en l’lmpost de Béns Immobles el tipus impositiu o coeficient està al 0,80%.

Finalment, pel que fa a polítiques socials, hem de potenciar els acords del pacte de la inclusió social; hem de fer un nou Pla Municipal d’intervenció d’urgències socials i actuacions comunitàries; ampliar els ajuts a les famílies en els serveis bàsics; potenciar programes d’inserció laboral per a joves i per a persones de més de cinquanta anys; millorar els barems de la tarifació social per al transport urbà fins a quasi la gratuïtat dels jubilats i pensionistes; millorar els ajuts i bonificacions a les famílies nombroses i monoparentals en l’IBI i en la prestació de serveis culturals, esportius, educatius, socials, i de lleure. Proposem una fiscalitat més proporcional, una reducció del tipus impositiu de les contribucions del 0,80% actual al 0,60% en l’urbà i al 0,50% en el rústic; incorporar més reducció per als vehicles elèctrics, a gas, biogàs.

També proposem potenciar els programes de qualificació professional, plans de transició de treball, continuar ampliant graus universitaris.

Com serà Igualada d’aquí a 10 anys, el 2033? Com se la imagina?

La ciutat ha d’anar millorant, com no pot ser d’altra manera, guanyant habitants, això farà augmentar la inversió que rep la ciutat del conjunt d’administracions superiors com de l’Estat, l’autonòmica i l’europea. Evidentment queden coses per fer i a millorar

M’agradaria una ciutat més gran, en tots els sentits, millor, una ciutat pròspera, més segura, amb més civisme, amb més habitatge social, amb més polítiques per a les famílies nombroses i monoparentals, amb més ajuda al comerç local, a l’emprenedoria, i sobretot, més industrial.

 

Un petit qüestionari...

 

 

Defineixi amb una paraula aquests candidats:

Rafa Moya: Atrevit

Marc Castells: Treballador

Jordi Cuadras: Responsable

Carmen Manchón:  Lluitadora

Pau Ortínez: Eficient

Alba Vergés: Tenaç

 

Com s’autodefineix, políticament, també amb una sola paraula:

Joan Agramunt: Funcional

 

Defineixi, amb una paraula, la ciutat

Igualada: Il·lusionant

 

Triï un racó d’Igualada, el seu preferit

Cal Font


1 Comentaris

i

igualadí desencantat

Igualada

20 de maig 2023.20:48h

Respondre

Volem participar fent què?? Quan he rebut la propaganda electoral, obro el sobre i veig una carta d’un tio que no es presenta a Igualada explicant no-se-qué de l’aborriment de la política. Els... Llegir més cartells electorals semblen l’anunci de publicista xusquero d’algun rellotge barat amb ínfules grandesa en que només s’hi pot llegir ”Igualada”. Increïble.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic