TORNAR
PUBLICITAT

Joan Domènech: "És el moment d'atreure talent per a les empreses de l'Anoia"

Entrevistem Joan Domènech, president de la UEA reelegit aquesta setmana

economia
Dissabte, 30 novembre 2019. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Joan Domènech seguirà al capdavant de la Unió Empresarial de l'Anoia, fins al 2023. Empresari del sector audiovisual, vinculat a productores com Rosebud o Boxcom (que aquest estiu va estrenar a TV3 'Globus Sonda'), ara entoma amb una junta de 14 persones la presidència de la patronal anoienca. Domènech va assumir la presidència de manera interina l'estiu del 2018.

Vostè continua de la junta anterior. Com ha estat pensat i confeccionat, l'actual equip?

Bé, és una junta que combina un 50% de continuïtat, amb persones amb coneixement adquirit, i una altra meitat de nous components, gent que pugui aportar idees noves.

Com s'ha fet aquesta tria d'equip. Representen els diversos sectors econòmics i la complexitat de la comarca?

Les persones que confeccionen l'equip en formen part en tant que saben treballar en grup, per la seva qualitat humana. No volíem només noms de grans empreses, sinó el seu tarannà.

Una de les seves empreses porta per nom Rosebud (Rosebud Films), la paraula que determinava la investigació a 'Ciutadà Kane'. Quina paraula ha de determinar el futur empresarial de l'Anoia?

Una només? Jo parlaria de "diàleg" o potser de "consens". Ens cal una harmonització de les diferents aspiracions de les empreses i un coneixement de les problemàtiques de tota la comarca per avançar. Si bé és cert que dins la junta hi ha pocs membres de fora de la Conca d'Òdena, a través de les sectorials englobem els diferents àmbits geogràfics de l'Anoia. Hi ha una comissió per l'Alta i una altra per la Baixa Anoia. Som una junta sensible a la diversitat territorial.

Hi ha quatre dones a la Junta. Cercaran l'equiparació?

Anem en aquest camí. En la junta anterior n'hi havia dues. No estem en paritat, però com deia, no s'ha buscat la junta per noms. Les dones són presents a moltes comissions i com sabeu, la a majoria de les empleades de la UEA ho són.

Igualada Comerç hauria de ser dins la Unió Empresarial? A la junta?

Com dic, no s'ha mirat la junta des d'aquest punt de vista. Tampoc hi ha TIC Anoia, tot i que treballem intensament amb ells. No podem tenir gent de cada sector dins la junta i per això hem aprofundit en les comissions sectorials. De fet, en volem impulsar més: en la gastronomia, el turisme, els recursos humans...


No hi ha interessos contraposats entre les empreses dels diversos sectors territorials de la comarca, com per exemple, per prioritzar la demanda en infraestructures, que és un dels dèficits més clars que hi ha?

Tothom és representat en les diferents comissions i, a partir del que se n'extreu, toca prendre una decisió comuna i remar tots cap al mateix lloc. Hi ha les opinions personals i les d'equip. I preval el treball en equip.

Hi ha desavantatge competitiu per a les empreses anoienques? Parlem de temes com les comunicacions o l'energia.

Estem treballant molt en l'aspecte de la millora de les comunicacions. Pel que fa a l'energia, és cert que les empreses paguen el rescabalament de la subestació que es va col·locar aquí fa deu anys. Això té un efecte negatiu pel cost afegit que se'ls repercuteix en les factures d'electricitat, tot i que d'altra banda, el fet que la subestació sigui aquí, accessible, també atreu moltes empreses.

I en matèria de connectivitat?

Som optimistes. El món va ràpid i les empreses que estenen la fibra òptica s'espavilen. Nosaltres farem tota la força possible i rebem els 'inputs' que les operadores volen arribar arreu.

La polèmica per Can Morera és ben viva. Quina posició tenen sobre la qüestió dels polígons?

Ens cal terreny industrial per ser potents i diferenciar-nos d'altres territoris. Un espai com Can Morera, amb les seves característiques de terreny és difícil de trobar.

Però l'Ajuntament d'Òdena parla d'altres possibilitats, en matèria de terrenys.

Fins ara, només hi ha Can Morera. Si n'hi ha més d'opcions, benvingudes. També quan parlem de comunicacions, si hi hagués una gran empresa que fes pressió a les administracions superiors, seria més fàcil tenir carreteres o fibra.

Els darrers mesos algunes veus del món econòmic alerten de l'arribada d'una nova crisi. Què copsen des de la Unió Empresarial?

No crec que es pugui parlar de crisi. Hi pot haver desacceleració pel tema polític català, estatal, el Brexit o la guerra Xina-Trump. Des de la crisi de 2008 hi ha molta sensibilitat i vivim en una alarma permanent. Vivim en una època molt fluctuant, un període en el que ens pot la immediatesa. Aquesta conjuntura, que ens afecti més o menys, dependrà dels sectors. Crec que estem més preparats que fa deu anys. La crisi pot ser relativa.

Les empreses anoienques competeixen entre elles ara?

Ha canviat el panorama. Estem en un període nou, on ara les empreses del mateix sector no es tanquen, es parlen entre elles. Abans els problemes i avantatges eren d'una sola empresa, s'aïllaven; ara s'avança cap a un model de cooperació. 

Quin és el retrat robot dels afiliats a la UEA?

Doncs la típica petita empresa catalana, però més preparada. Dels 600 associats, un 80% són pimes o autònoms. 

Hi ha molta població anoienca que ara viu fora de la comarca. Hi ha fuga de cervells? Es paga prou a persones qualificades?

És un fenomen que es va fer important arran de la crisi de 2008. Des de la UEA volem crear una taula de recursos humans i estar atents a aquestes realitats. Cal crear talent i saber-lo retenir. També si es detecta que cal un perfil concret de treballador, impulsar cursos d'especialització que siguin específics, un o dos anys, i cobrir el perfil que toca cobrir. Un altre punt en que és debatible és per què no pot venir talent. Som a un bon lloc per viure. Ens hem d'esforçar perquè els sous siguin els que toquen, però cal promoure també el que ofereix l'Anoia com a nivell de vida. No tothom vol treballar a Barcelona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic