TORNAR

Joan Serra: "Castellolí, en els darrers mesos, ha sabut treure el millor de si"

Entrevistem Joan Serra, batlle de Castellolí

politica
Divendres, 19 juny 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Com la veïna Jorba, Castellolí es va trobar separat de la resta de la Conca d'Òdena pel confinament. El municipi amb menys habitants de la Mancomunitat es va veure obligat a gestionar una situació d'emergència i a acollir el centre operacional de la coordinació d'emergències. El batlle Joan Serra ja és un veterà, governa des del 2011, però va afrontar una situació complicada com mai. En aquesta entrevista amb AnoiaDiari es mostra orgullós de la resposta de la ciutadania, però no defuig cap pregunta ni cap crítica sobre els aspectes més aspres dels darrers tres mesos.

Quin impacte està deixant al municipi la crisi de la COVID?

Castellolí, en els darrers mesos, dins la dificultat, ha sabut treure el millor de si: els veïns i les veïnes han estat respectuosos amb el medi, amb les normes, i han estat solidaris i altament generosos. Ho hem passat malament, és clar, però el nostre entorn ha millorat en positiu: rieres plenes de vegetació i aigua, silenci a l'entorn, amb el cant de les orenetes de simfonia de fons...

Castellolí té una dependència important dels serveis que hi ha dins la Conca. Quina afectació va tenir el tancament? Durant el confinament perimetral, quins serveis van tenir els veïns i les veïnes de Castellolí que normalment depenen d'Igualada, com és el cas de l'Hospital?

Castellolí forma part de l'àrea geogràfica de la Conca d'Òdena, per tant en depèn socialment i econòmicament. El tancament perimetral de la Conca ens va perjudicar clarament perquè ens va obligar a anar a buscar tots els serveis que es prestaven des de la capital a altres municipis o, fins i tot, haver de prestar alguns serveis directament des de l'Ajuntament, com la compra d'alimentació o medicaments (la portàvem a les cases), la desinfecció dels principals carrers, la realització de tots els cursos (fins aleshores presencials) de forma online, com el teatre, el ioga, la gimnàstica, l'anglès, la música, etc., i, a més, totalment gratuïts. També vam facilitar equips informàtics a alumnes de l'escola perquè poguessin fer les classes des de casa. Hem fet de tot, també oferir serveis, com el psicològic; ens preocupem pels veïns i les veïnes, en especial pels més vulnerables i la gent més gran. Hem intentat i seguim intentant, com a administraciómés propera, estar més a prop que mai de les persones.

Quina valoració fa del confinament perimetral que es va decretar entorn dels municipis veïns d'Igualada, Montbui, Òdena i Vilanova? Caldria haver tancat també Castellolí?

Em va semblar bé en el fons, però no en la forma i en com es va fer. M'explico: no es va informar les alcaldies del que passaria fins minuts abans, ens van deixar sense marge de maniobra d'acció per a preparar la població i les empreses, i assegurar serveis bàsics com la recollida del porta a porta, que va quedar interrompuda perquè els camions van quedar tancats a l'àrea confinada. És només un exemple... Si des de la Conselleria d'Interior ens haguessin demanat l'opinió, segurament la zona confinada hauria estat de tots els municipis de la Conca; a les autoritats els hauria estat més fácil fer el control policial, i a la població, en general, també ens hauria facilitat el dia a dia.

El tancament perimetral ens va portar molts problemes, alguns d'ells provocats per la improvisació i per no escoltar el territori. L'afectació més important va ser la prohibició d'anar a treballar a la zona confinada els qui veníem de fora, i encara avui tenim un greuge comparatiu respecte a la gent que va ser dins l'àrea confinada: no tenim dret a cap subsidi per l'afectació provocada, com en canvi sí que tenen els qui van quedar dins del perímetre. Penso que és una injustícia que cal denunciar a l'Estat perquè doni una solució.
Durant tot el temps, com a govern, vam estar amb la resta d'alcaldes de la Mancomunitat de la Conca, la MICOD, en la presa de decisions de les mesures pal·liatives davant la situació sobrevinguda (tant de dins com de fora de la zona confinada), actuant com una unitat, un exemple a seguir.

Hi ha una ràtio prou alta de persones amb positiu a la població. Estan tenint els recursos necessaris per detectar-ho?

En el cas de Castellolí, la ràtio és alta, però en valors absoluts (en comparació amb altres pobles o ciutats) són pocs perquè tenim menys població. En general, no ens han arribat queixes al consistori de la ciutadania respecte a problemes en detecció. Sí que, com a responsables municipals, ens hauria agradat saber qui eren les persones afectades per poder ajudar-les millor (en alguns casos, elles mateixes ens ho van comunicar, cosa que vàrem agrair molt).

Arran de l'experiència de la COVID-19, la Mancomunitat de la Conca ha d'avançar en la seva integració?

En el mandat anterior ja es va fer molta feina en l'àmbit de Conca, assumint delegacions de responsabilitats per part de tots els alcaldes i alcaldesses en diferents àrees (Igualtat de gènere, Polígons, Inversions, Fiscalitat, Via Blava, etc.). Per tant, el treball en equip i la unió (tot i la diversitat d'ideologies polítiques) ja no són nous. El que és evident és que una situació de crisi com la de Covid-19 provoca més reacció i, per tant, més preses de decisió, i hem sortit molt més junts als mitjans del que era habitual. Sóc un clar defensor de potenciar i empoderar més la Mancomunitat, perquè és una institució més propera als ajuntaments i més funcional que, per exemple, els Consells Comarcals.

Com valora l'actitud dels veïns i les veïnes de Castellolí durant la crisi?

De forma general, hi ha hagut un comportament exemplar. Hi ha silenci al carrer, es respira tranquil·litat i la gent ha respectat les normes. Una altra cosa són els petits autònoms i les Pimes, els restaurants i els bars, i les empreses tancades de Castellolí, que no ho estan passant gens bé perquè tenen la seva activitat tancada i, per tant, estan sense font d'ingressos. De mica en mica es va tornant a l'activitat. Voldria aprofitar per donar les gràcies a tots els veïns i les veïnes pel seu gran comportament i a tothom que ho fa possible garantint-los els serveis bàsics i en especial, als treballadors municipals, que sempre han estat al peu del canó.

La pandèmia ha provocat una crisi sanitària sense precedents, amb un alt cost humà. Però ara seguirà una segona crisi: l'econòmica. Quin impacte tindrà a Castellolí i a la comarca?

Un impacte brutal. Sens dubte, serà molt difícil. Alguns negocis ja no tornaran a obrir. Ara bé, com que m'agrada veure les coses en el sentit positiu, crec que aquesta crisi farà que les empreses es transformin digitalment molt més ràpidament; farà que tornem a la cadena de valor de proximitat i farà que treballem per un futur més sostenible. I en això la comarca crec que se'n sortirà bé: com que hem estat històricament castigats per diverses crisis, tenim capacitat de resistència i d'adaptació al canvi.

Pel que fa a Castellolí, les que tenim al poble durant laCovid-19 han tingut menys activitat que habitualment, però estic segur que seran referent per sortir de la crisi. El Parc Motor de mica en mica comença a funcionar, tot i que a mig gas, i estic convençut que aviat serà referent en Test Lab de vehicle connectat. El Dipòsit controlat de Can Parera està funcionant com a servei bàsic; encara té una vida útil d'uns deu anys i ens garanteix el 25% del Pressupost Ordinari de l'Ajuntament. Respecte al polígon Industrial de Can Parera, on estava prevista l'arribada de dues grans empreses, tot continua endavant: DOGA els pròxims dies ja començarà l'activitat (després d'haver-se construït la nau) i FRIME està a punt de presentar el projecte executiu a l'Ajuntament perquè sigui aprovat i poder començar ben aviat les obres. Els pagesos locals i els ramaders estan treballant més que mai perquè l'alimentació arribi a totes les cases. Nosaltres som un dels municipis fundadors del Parc Rural de Montserrat i estem fent bona feina, potenciant les nostres empreses en aquest àmbit.

I els negocis de restauració de mica en mica van obrint, i estic convençut que, superada la crisi, retornaran a la normalitat, ja que, per la nostra posició geoestratègica (prop de l'A-2), per la pràctica de l'esport en el nostre entorn o per l'arribada de més treballadors amb les empreses de nova creació, la demanda està garantida.
En tot cas, estem preparats per poder fer molta inversió pública i ajudar les nostres empreses, els autònoms i els treballadors a sortir-ne com més aviat millor.

Entrem en una fase de progressiu desconfinament. Quin pla específic requereix l'Anoia, ara?

En l'àmbit sanitari, el que decideixin els professionals que en saben. En l'àmbit de les administracions, tenim clar que cal posar a disposició, com més aviat millor, ajudes en forma de subsidis, però encara millor si és possible crear ocupació a través d'inversió. Si em permeteu un símil amb el futbol, com habitualment es diu,"és moment que els diners estiguin al terreny de joc". Cal contractar serveis, cal fer obres de millores, de nova inversió, cal contractar persones... i els Ajuntaments estem a punt. Per a la Conca d'Òdena, els 7 ajuntaments, amb el govern de la Generalitat, estempreparant un Pla de Xoc específic en aquest sentit. Vam ser els primers d'estar perjudicats, i ara exigim ser els primers a tenir ajudes i poder sortir-ne. En això estem treballant plegats.

Quins canvis han fet en el calendari fiscal? I en el pressupost? Quina estratègia plantegen en l'àmbit econòmic al seu municipi?

Hem ajornat tots els pagaments que hi havia previstos a principi d'any (de març a juny). Pel que fa al pressupost, avui dia ens mantenim on érem; era molt realista i creiem que podrem executar-lo en la major part. Tenim un bon romanent, i per les mesures extraordinàries sobrevingudes en farem ús. Hem fet gratuïts tots els serveis d'educació musical o teatral, i els cursos des de març fins que finalitzin, a l'estiu. Hem tret un primer paquet d'ajudes, de més de 50.000 euros, destinat a beques d'estudis, transport escolar, ajudes a entitats, a treballadors en ERTO que no hagin cobrat encara i no tinguin recursos; s'ha ampliat la partida de Benestar Social per a la compra de banc d'aliments; s'ha fet una borsa de diners per ajudar autònoms locals; s'ha fet una compra de mòbils per connectar, ensenyar i ajudar les persones més grans,i s'han donat ajudes directes a les empreses de restauració del municipi per a la compra de seguretat i adequació dels espais per a la nova realitat. I ben aviat, juntament amb tota la MICOD, traurem una línia de finançament a interès zero per ajudar les nostres empreses en moments de dificultats.

Existeix la possibilitat que el virus tingui rebrots. Quines mesures preventives es prendran? Com a alcalde, li preocupa? Quins consells dóna a la ciutadania?

Confiem que no sigui així. En tot cas, estarem preparats. Les mesures que prenem des de la governança de l'Ajuntament es basen en el fet que tota activitat o acció tingui un pla B per si se'ns complica la COVID-19. Per tant, estarem preparats. Hem comprat nous elements EPIS per a tota la població, per si cal utilitzar-los; hem adequat els espais públics municipals a les noves necessitats; estem fent arribar la connectivitat a totes les cases (ningú no quedarà aïllat), i tenim a punt un estalvi important per si cal donar més ajudes. El consell només pot ser un: fer cas sempre de les normes sanitàries publicades per mitjans oficials. I, sobretot, sentit comú i precaució. Sempre és millor prevenir que curar!

Què l'ha impactat més, com a alcalde, durant aquestes setmanes? Quins han estat els pitjors moments? Hi ha hagut algun bon moment?

El més impactant com a alcalde, sens dubte, va ser viure les hores prèvies des de dins del confinament del perímetre. En un primer moment, la meva impressió va ser la d'estar vivint una pel·lícula de ciència-ficció. Els pitjors moments, sens dubte, quan ens han comunicat que veïns i veïnes de Castellolí han perdut la vida en aquesta lluita contra el virus. Voldria aprofitar per donar el condol a les famílies i els amics que ho han patit, i desitjar-los molta força i ànims per seguir endavant. Estarem sempre al seu costat! Per bon moment, sens dubte, les notícies que tot anava millorant i els números que diuen que anem per bon camí. I també la satisfacció d'haver fet bé les coses: haver fet un gran estalvi (aproximadament, el 50% de romanent del pressupost), tenir deute zero (això fa que, passi el que passi, sigui quina sigui la dificultat, tenim marge de maniobra per actuar). Tenim a punt grans projectes com el PECT Anoia Mobility Lab i el FEDER de TurismeAnoia Terra de Castells, en què Castellolí juga un paper protagonista, i, per tant, estem preparats per afrontar el futur de la millor manera.


1 Comentaris

M

Marisol

Igualada

19 de juny 2020.22:57h

Respondre

Doncs felicitats per l’entrevista, uns punts de vista interessants pels que ho vàrem viure ”des de dins la conca”. L’acompanyament als més vulnerables que heu fet vosaltres i altres... Llegir més municipis de l’Anoia és encomiable.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic