TORNAR
PUBLICITAT

Jordi Badia: “Nosaltres no teníem el control de les decisions, ni teníem coneixement de la xarxa: Aigües de Manresa només pot ser mitjà propi de l'Ajuntament de Manresa”

L’Ajuntament de Calaf ha municipalitzat el servei d’aigua. Parlem amb el seu alcalde, Jordi Badia

politica
Dijous, 5 maig 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

El Ple de l'Ajuntament de Calaf va aprovar, el passat 25 d'abril, municipalitzar la gestió de l'aigua. Era un objectiu prioritari, com a alcalde, des que  la seva formació Junts per Calaf–Acord Municipal va entrar al govern de Calaf?

Sí, era un objectiu des que vam entrar el 2015, des del primer mandat.

Quins motius us han portat a prendre aquesta decisió?

Pensem que la gestió pot ser més eficaç. Aquesta ja era, inicialment, la nostra idea i després d'analitzar la situació de la gestió per part d'Aigües de Manresa, d'analitzar el contracte i veient com era la relació entre l'empresa i l'Ajuntament, vam considerar que el més adient per a Calaf era assumir la gestió directa del servei. Es tracta de tenir més control, de ser independents a l'hora de prendre les decisions, de tenir un coneixement propi de la xarxa i, per tant, de conèixer les necessitats de manteniment i inversió, així com la possibilitat d'actuar en matèria de preus. És un tema de control d'un servei que és bàsic.

El Consell Jurídic Assessor de la Generalitat va declarar la nul·litat del contracte que hi havia amb Aigües de Manresa perquè l'empresa no pot ser considerada com a mitjà propi.

Sí. Nosaltres consideràvem que Aigües de Manresa no podia ser considerada mitjà propi. Com que aquest contracte es va adjudicar sense concurs, primer es va declarar Aigües de Manresa com a mitjà propi i després se li va adjudicar el contracte del servei. Nosaltres vam considerar que això era nul de ple dret, que el contracte era nul perquè Aigües de Manresa no es podia declarar mitjà propi. Durant el primer mandat –com que nosaltres no teníem majoria absoluta–, els grups de l'oposició ens ho van estar bloquejant i no ens van deixar fer la consulta al Consell Assessor de la Generalitat. Quan vam obtenir la majoria absoluta va ser de les primeres coses que vam fer i, evidentment, el Consell Assessor ens va donar la raó, reconeixent que no es podia considerar Aigües de Manresa mitjà propi de Calaf i que, per tant, el contracte era nul de ple dret. Ara estem sense contracte. En conseqüència, havíem d'assumir-ho nosaltres directament o treure a concurs el servei. I vam decidir assumir-ho nosaltres.

Aigües de Manresa té diversos casos jurídics com aquest amb altres ajuntaments als quals presta servei sense ser mitjà propi perquè només pot ser mitjà propi de l'Ajuntament de Manresa?

Sí. Van intentar resoldre-ho, inicialment, fent que cada ajuntament comprés una acció. Alguns ajuntaments ho van fer, nosaltres no perquè això no alterava el problema de fons. La qüestió és poder tenir un control de l'empresa. És una contradicció en el seu propi terme: un mitjà propi no pot ser-ho de catorze ajuntaments. Ho pot ser d'un, i prou. Aigües de Manresa només pot ser mitjà propi de l'Ajuntament de Manresa.

Heu resolt, doncs, una anomalia?

A Calaf, Aigües de Manresa no era un mitjà propi i no actuava com un mitjà propi. Nosaltres no teníem el control de les decisions, ni teníem coneixement de la xarxa. Aquesta és una de les pitjors coses que es va fer: donar tot el coneixement a Aigües de Manresa. Des de l’Ajuntament de Calaf no teníem ni un plànol de la xarxa… Sempre havíem de creure que qualsevol obra o inversió era la correcta, sense poder discutir-ho, perquè no teníem el coneixement.

Vostè ha manifestat en diverses ocasions, que com que l'Ajuntament de Calaf no tenia el control s'havien de creure les necessitats d'obres i inversions que proposava l'empresa i que resultaven més cares que si les hagués licitat l'ajuntament. També ha influït, doncs, l'aspecte econòmic?

És un factor important. Com a mínim, a partir d'ara, serà pel mateix preu, o més barat. Més car, ho veig difícil. Tot i que hi ha un dèficit d'inversió que s'haurà de corregir. Aquest any continuarem igual, quan ho assumim a partir de l'1 de juliol no tocarem les tarifes i deixarem passar aquests primers mesos per avaluar-ho tot. En principi, hi ha unes partides dins el pressupost que segur que no les gastem. Per exemple, hi ha el tema del personal, que té una partida d'uns noranta mil euros al pressupost. Això, en sous de l'Ajuntament, són tres persones i mitja, més o menys, dedicades a l'aigua. No crec que Aigües de Manresa tingués tres persones treballant trenta-set hores i mitja per a l'Ajuntament de Calaf. Nosaltres no les hem vist mai! Després hi havia una altra partida, que ells no deien que fos de benefici industrial, però feia tota la pinta que ho fos, de deu mil euros. Hi ha tota una base que ens estalviarem. Segurament sortiran altres despeses, ja ho veurem. En principi, d'entrada, ens sembla que les tarifes no s'hauran d'incrementar, al contrari, pensem que es podran baixar.

Ha comentat que aquests anys hi ha hagut un dèficit d’inversions

Sí, molt gran. Hi havia el compromís d’invertir seixanta mil euros l’any i a penes arribaven als quaranta mil. Per tant, la xarxa està malament i s’haurà de fer un esforç inversor en els primers anys, i això, s’haurà de pagar a través de la factura.

Jordi Badia en una intervenció del passat Ple de l'Ajuntament de Calaf.Vàreu licitar un contracte de serveis que recollia alguns dels serveis que estaven dins del contracte programa. Aigües de Manresa no es va presentar. Això vindria a confirmar que els seus preus no són competitius?

És la seva política. L'anterior gerent, a les primeres reunions que vam mantenir, em va dir que no es presentaven a concursos. La seva política era que se'ls declarés mitjà propi i que després se'ls adjudiqués el contracte. Nosaltres hem licitat el tema de manteniment i inversió, perquè amb la nostra brigada no ho podem fer, i la gestió la portem nosaltres.

Dins de la internalització del servei que heu iniciat, us plantegeu licitar nous serveis?

De moment, no. El registre de l'aigua, en grans trets, és la lectura i facturació, que ho fem a través de la Diputació de Barcelona; el manteniment, que hem licitat; i l'analítica, que també ho fem a través de la Diputació. Ho tenim tot ben pautat, amb personal propi gestionant i coordinant el dia a dia.

Quina serà a partir d’ara la vinculació amb Aigües de Manresa? Serà dins del marc de pública concurrència?

Cap. Un cop finalitzi la relació, a partir de l’1 de juliol, no hi haurà cap relació.

L'anterior govern de CiU va negociar un crèdit amb Aigües de Manresa. Aquest crèdit, ha condicionat el servei al llarg d'aquests anys?

L'ha condicionat en el sentit que l'ha encarit. El crèdit es va fer per unes factures que s'havien quedat a deure. Ara el crèdit està saldat, però hi ha el préstec que s'ha d'anar tornant dins la factura. Podem dir que els abonats de l'aigua de Calaf ho han pagat dues vegades. Aquest és un tema a part.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic