TORNAR
PUBLICITAT

Jordi Badia: "La realitat és que Calaf fa de capital. És capital"

Parlem amb l’alcalde de Calaf, que celebra la seva Festa Major

societat
Divendres, 6 setembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Jordi Badia comença el seu segon mandat com a batlle calafí. En aquesta ocasió, amb la majoria absoluta del seu equip, Junts per Calaf-Acord Municipal. A l'agenda hi té un projecte centrat en la potenciació del paper de Calaf com a capital econòmica i social de l'Alta Segarra i de consolidar una economia basada en la indústria però també amb l'activitat agrària.

El seu equip estrena el segon mandat i amb majoria absoluta. Com enfoquen aquests pròxims quatre anys?

Evitarem el bloqueig que hi ha hagut en molts temes. Tot i que en alguns aspectes aconseguíem tirar endavant els projectes, com els pressupostos participatius, a partir de modificacions dels comptes, ara no ens encallarem. Confiem que amb la majoria podrem anar per via en molts punts. No obstant això, com he dit en els plens que hem fet, volem arribar a acords amb les altres dues forces perquè també representen una part dels calafins i calafines. Esperem que intervinguin més i facin esmenes en els nostres projectes, cosa que no han fet fins ara, i enriquir el projecte i el debat polític.

L'anterior mandat, el seu equip va treballar amb la intenció de reduir el deute, ja que es venia de la crisi i de situacions complicades. Ara podran treballar amb més marge?

És clar que l'escenari és un altre. Vam arribar el 2015 amb gairebé un 100% d'endeutament i ara és sobre el 40%. Hem recuperat capacitat inversora. Cert és que era un moment de crisi econòmica, però considero que el govern de CiU no va ser diligent amb alguns aspectes. Per exemple, ara estem estudiant una venda de terrenys que el govern que hi havia fins al 2015 va pressupostar cada any per un milió d'euros i mai va adquirir cap empresa. En el nostre mandat, en l'àmbit de pressupostos, hem complert amb el 99% d'ingressos i amb el 96% de despeses. Som molt curosos per no generar dèficit i crec que al govern anterior li va mancar responsabilitat en aquest sentit.

Els darrers quatre anys s'ha paralitzat per complet el debat territorial i no ha avançat la resolució de la creació d'una nova comarca o la vegueria. Calaf ja fa de capital de l'Alta Segarra, encara que no existeixi administrativament la comarca?

La realitat és que Calaf fa de capital. És capital. Donem molts serveis als altres pobles de l'entorn, perquè tenim CAP, poliesportiu i infraestructures culturals. Els pobles de l'entorn tenen un teixit associatiu molt ric, com nosaltres, però a Calaf hi troben els equipaments. Que se'ns reconegui administrativament com a capital és una altra cosa i cal trobar-hi una solució per poder accedir a més recursos. No és el fet o no de ser comarca, només demanem poder-ne parlar amb la Generalitat i trobar una fórmula, perquè ens fa falta mancomunar recursos i resoldre qüestions organitzatives. I no s'avança encara.

Ara mateix, la situació de l'Anoia no té ni cap ni peus. Som una comarca que estarà en dos àmbits, dues vegueries. Una comarca artificial, ja que si podem triar, els nostres serveis els tenim al Bages.

Per la Festa Major, l'Ajuntament ha triat propostes musicals ambicioses els darrers anys. Segueixen amb la filosofia?

Sí, enguany Oques Grasses i Celtas Cortos. El model de Festa Major s'ha consolidat i ens posem a treballar-hi cada octubre, poc després que s'acabi, per pensar en la pròxima. Busquem grups atractius però també una programació on tothom tingui el seu moment i que les entitats hi puguin dir la seva, que participin en la confecció de la programació.

Festa Major i Agro Alta Segarra aniran juntes de la mà?

L'any passat les vam separar en dos caps de setmana i no ens va acabar de convèncer el resultat. Enguany coincidiran en el calendari i creiem que repercutirà en la xifra de visitants, tot i que són esdeveniments autònoms. Creiem que la proposta de l'Agro Alta Segarra és molt bona, perquè és una fira dinàmica, on es veuen les màquines en acció i té entitat pròpia dins la Festa Major. També ens serveix per reivindicar-nos com a capital agrícola perquè és l'entorn que tenim i que volem promoure.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic