TORNAR

Josep Maria Térmens: "a Anglaterra primer hi exportàvem caixetes; ara, tones"

Entrevistem Josep Maria Térmens, fundador d’Aperitius Catalans

Empresa
Dijous, 27 octubre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La marca Aperitius Catalans factura 1,5 milions d'euros cada any i té la seva gènesi en un jove de 14 anys que va animar el 1960 al seu avi a anar a vendre les avellanes de la finca que tenia la família a Piera a Reus. Josep Maria Térmens no deixa de vetllar per la seva empresa, que ha impulsat amb el suport de la seva germana, en cap moment del dia. Home inquiet, no només s'ha bolcat a obrir nous mercats, sinó també a innovar amb productes sorprenents molts dels quals han estat molt ben acceptats al mercat.

En quin moment comença Josep Maria Térmens la seva aventura empresarial?

 Vaig començar amb 14 anys, quan es podien engegar coses. Li vaig dir al meu avi que havíem de portar a Reus les avellanes que fèiem a casa nostra. Es van vendre bé. Els anys posteriors vaig començar a parlar amb els veïns i comprar-los avellanes, també a torrar ametlles i avellanes al garatge de casa meva. Primer vam engegar amb terrenys que teníem a casa nostra, després l'any 1977-1978 vam adquirir els terrenys que tenim ara per ara. I més recentment vam decidir que calia innovar amb productes nous, especials, que no fes ningú més.

I aquí neix Aperitius Catalans?

Sí, fa uns quinze anys. L'any 2007 vam tenir la sort, però també fruit d'haver treballat molt, que al Regne Unit ens donessin un premi al millor fruit sec de l'any, per la nostra ametlla marcona. Això ens va acabar d'obrir el mercat anglès. Ara exportem un 30% de la nostra producció anual. El creixement ha estat molt important en alguns països, en altres més lent. El que anem a vendre en tots els casos són productes de categoria, no del que en diríem de batalla. Ara estem entrant al mercat japonès. Hi hem enviat dues o tres remeses i tenim més demandes. Hem construït recentment instal·lacions molt modernes per fer caramel·litzats. El nostre model és aquest, créixer el màxim possible dins la nostra estructura.

Com es fa el primer pas cap al mercat estranger en una empresa familiar catalana?

Ara molts ho han descobert, però jo vaig fer l'aposta fa molts anys. Vam exportar a Cuba, a Rússia i de manera regular a Alemanya i Anglaterra. 

Piera no està en una zona tradicional del sector avellaner ni ametller. Com s'han posicionat?

Quan ho vam iniciar, la zona de Ca n'Aguilera, Els Hostalets, El Bruc, Piera... se n'extreien 350 tones d'avellanes. Amb les ametlles vaig posar una petita torradora i a partir d'aquí vam anar creixent. 

Com arriba doncs Fruits Secs Térmens a posicionar-se a Japó aleshores? Com fa la primera trucada?

Em truquen. Ens comenten que estan interessats en els nostres productes. Els enviem mostres, productes i fotografies. Primer petites mostres i després caixes. Ha anat així. Primer, fa una trentena d'anys, enviàvem a Anglaterra unes caixetes, dues caixetes... ara enviem tones. El nostre punt fort és la multitud de referències que tenim, fins a 400. D'ametlles en comptem amb unes 70, de referències. 

Totes sorgides de Catalunya?

Sí, a la pràctica. Tenim potser 10 o 20 referències complementàries de cara a la botiga, per a sibarites dels fruits secs, amb moltes especialitats singulars. Ens volem presentar com la botiga de fruits secs amb més varietat de tot el món. A l'estranger, un fabricant de macadàmia de Sud-Àfrica em va confessar que cap productor al món té el que tenim nosaltres. A Rússia hi portem làmines d'ametlles tallades com si fossin patates fregides i ensucrada. Fem coses superespecials.

Pistatxos a Catalunya se'n fan? Com es competeix amb Iran o Turquia?

Sí que se'n fan. I és millor un producte recollit fa una quinzena de dies que a Turquia o Iran fa mig any. El que recollim aquí en un mes ho tindrem al mercat. Algú pot assegurar a més que la cura que tenim aquí amb el producte la tindran en aquests països?

Preferiria que hi haguessin aranzels amb algunes importacions de fruits secs, per part de la UE?

Vejam, potser sí, però l'ametlla americana ja ha estat subjecte a aranzels i això va fer que els fabricants de torró es queixessin.

Per tant, les empreses de la família Térmens han de competir amb la qualitat com a únic factor.

Sí, amb la qualitat i que fem coses molt especials que grans fabricants ni saben que es fa.

Ha de viatjar molt?

Ho havia fet, vaig fer coneixences internacionals, però sense anar tan lluny he estat des dels 80 a la fira Alimentària de Barcelona. He conegut moltíssima gent allà, altres ens vénen a cercar a la fira. Hi portem coses que tal vegada interessaran a llarg termini, productes que no es troben al mercat, invents que poden anar bé. En podem fer 10 i potser només un anirà bé, però s'ha de provar.

Quin fruit sec aconsella als petits?

Són molt bons els fruits secs crus. L'ametlla catalana per exemple aporta components boníssims per al creixement. A Anglaterra hi hem exportat aquesta ametlla catalana, que porta aquest nom i contribueix a donar a conèixer el país. Ja els ho dic als polítics!

 


5 Comentaris

L

Lola

Piera

18 de novembre 2021.15:58h

Respondre

Hace poco que vivimos en Piera , la verdad que ha sido todo un descubrimiento encontrar esta tienda ...Además todo lo que hay es excelente. El personal encantador.

M

Maria ALONSO

El Bedorc Piera

4 de novembre 2016.08:13h

Respondre

Moltes Felicitats, una bona manera de fer país

L

Lola Casanovas

Piera

2 de novembre 2016.20:33h

Respondre

Moltes felicitats!!!! T’ho vals per el teu treball i per ser una bona persona.

J

Josep Marí i Llacuna

IGD

27 d'octubre 2016.18:31h

Respondre

Conec aquesta empresa i els seus productes des de fa molts anys. El Josep M. és un treballador nat, innovador sempre a la recerca de nous productes amb un denominador comú; la qualitat.
Els... Llegir més últims anys l´empresa i sobretot la seva botiga han fet un gran canvi de ”look” i amb moltes varietats de productes.
La amabilitat i bon fer de tot el seu equip és molt elogiable. Un orgull per la comarca de l´Anoia.

J

Jaume Rodriguez Enrich

27 d'octubre 2016.15:52h

Respondre

Treball tonelades de treball per errivar tan lluny. Felicitats

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic