TORNAR
PUBLICITAT

Marc Castells: "La pitjor situació ha permès veure la millor versió de la ciutat"

Entrevistem Marc Castells, batlle d’Igualada

politica
Diumenge, 14 juny 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Dels nou anys de mandat de Marc Castells i el seu equip de Junts, segurament el que es recordarà més en perspectiva històrica serà el moment del confinament de la Conca d'Òdena i d'Igualada. El batlle va ser una de les cares i veus més reconeixibles durant la crisi sanitària de la COVID19, al capdavant dels municipis de la Mancomunitat. Ara, tres mesos després, fa un balanç d'uns fets que marcaran el futur del territori durant anys.

Gairebé tres mesos després de l'inici de la crisi, quin impacte deixa la COVID a la capital de l'Anoia?

Probablement han estat les setmanes més dures de la història recent de la ciutat i del seu entorn. El més dur ha estat la socialització de la mort, que ha deixat una petjada col·lectiva. Alhora, però, hem comprovat que la pitjor situació ha permès veure la millor versió de la ciutat. El sacrifici, la disciplina, la solidaritat i la col·laboració que hem vist en aquest episodi ens han d'enorgullir com a comunitat. De fet, la reacció de la Conca d'Òdena davant d'aquest episodi ha estat un exemple per a la resta del país.

El balanç de víctimes és molt alt. Era impossible preveure la magnitud del virus? Han mancat mitjans? Què es podia haver fet d'una altra manera, sobretot per part de les administracions superiors?

Des de la Conca d'Òdena hem fet costat en tot moment a les decisions que ha pres el Govern de la Generalitat davant la pandèmia, sense renunciar a reclamar amb contundència totes les necessitats que detectàvem que podien protegir els ciutadans: els testos per a tota la població, el pla de xoc a les residències, el pla d'ajudes econòmiques per a les empreses i comerços... Des del primer moment, vam posar a disposició de la Generalitat tots els equipaments i recursos locals per fer front a aquesta emergència, i aquest i altres temes es posaran sobre la taula el dia que toqui fer balanç de com s'han fet les coses.És evident que aquesta emergència va agafar els governs desprevinguts i desproveïts, però no és hora de retrets ni de crítiques. Quan aquest brot estigui erradicat, caldrà revisar tot el que s'ha fet, i hem de ser capaços de sortir millorats d'aquesta crisi sanitària i d'estar preparats per saber reaccionar com a país en episodis similars.

Com valora la tasca dels professionals de la salut i de serveis del territori?

Els professionals de la salut es mereixen un aplaudiment a tot el país, però en el cas de casa nostra es mereixen un homenatge. Tant el personal de l'hospital com el dels centres d'atenció primària han exhibit una capacitat de sacrifici que els honora com a servidors públics i ens enorgulleix com a societat. I aquest reconeixement cal fer-lo extensiu a tot el personal del servei d'emergència, dels funeraris i de tots els sectors essencials que han estat al peu del canó i que han fet possible que, malgrat el confinament sever, la ciutat pogués mantenir l'activitat i els serveis bàsics.

Aquesta situació ha motivat que els ajuntaments de la Conca d'Òdena treballin, braç a braç, amb uns objectius comuns.

És un dels aspectes de què, personalment, em sento més satisfet. Els alcaldes i alcaldesses vam tenir clar des del primer moment que aquesta crisi no permetia cap excusa per a la pugna política. Ben al contrari, set ajuntaments de colors polítics diferents hem treballat plegats, hem consensuat accions i estratègies i hem fet de la unitat el millor instrument per superar les incomptables dificultats que van sortint en la gestió d'aquest episodi. Crec que és el que la gent esperava en una situació com aquesta, i els alcaldes ho hem fet amb convicció. L'Aliança per la Conca és el millor exemple que l'Administració també és capaç d'oferir la seva millor versió.

Ara, amb la perspectiva del temps, creu que la decisió presa el 12 de març de confinar perimetralment la Conca d'Òdena va ser encertada?

Nosaltres sempre hem acceptat les decisions que el Govern ha anat adoptant sobre el nostre territori, perquè disposa de tota la informació. El tancament perimetral va ser una decisió dura, amb moltes afectacions socials i econòmiques, però sempre ha prevalgut la preservació de la salut de les persones. Les dades actuals que tenim de l'Hospital, de l'atenció primària i dels serveis funeraris ens confirmen que la disciplina amb què els ciutadans van aplicar el confinament ha servit per capgirar la situació,i ara ja estem fins i tot millor que moltes zones del país.

L'afectació a les residències del nostre entorn ha estat més alta fins i tot que a l'Hospital. Què ha passat, a les residències?

Penso que, a escala de país, alguna cosa no s'ha fet bé amb les residències, que no estaven sanitaritzades. Caldrà un canvi de mentalitat:ens haurem de preguntar si el model actual és el millor que podem oferir a la nostra gent gran. En aquesta emergència hem comprovat que les residències no estaven preparades per a un repte com el que hem patit. És evident que les residències hauran de quedar adscrites al Departament de Saluti finançades pel mateix Departament.

Igualada i la Conca d'Òdena han liderat la resposta a l'emergència i han estat un referent per al territori. Això ha tingut un cost, però també ha marcat el camí a altres centres hospitalaris i a altres ciutats. Com ho valora?

Quan puguem analitzar tot plegat amb una certa perspectiva, amb totes les dades i amb tots els factors que cal tenir en compte, crec que la conclusió serà que ens van tancar perquè vam ser els primers, però no haurem estat els pitjors, pel que fa a l'expansió i a les conseqüències sanitàries d'aquesta pandèmia. Durant les setmanes més complicades vaig dir que la Conca era un spoiler del que passaria a la resta del país i, malauradament, en molts aspectes, ha estat així. Hem estat una referència per a altres ciutats i, en molts aspectes, hem estat l'exemple a seguir.

Com valora l'actitud dels igualadins i les igualadines durant la crisi?

Sempre he actuat amb el convenciment que hem de confiar en la nostra ciutadania. Som una societat madura i, per tant, la gent reclama informació veraç i transparent, perquè genera confiança. Els igualadins i les igualadines han estat conscients que la situació era molt greu, perquè han tingut la informació del que estava passant. I, quan la gent s'adona de la gravetat, reacciona de la millor de les maneres. Això ha permès veure un confinament exemplar i, també, incomptables iniciatives de col•laboració i de solidaritat. Molta gent s'ha arremangat. Parlem de ciutadans, d'entitats, de col·lectius, d'empreses... Tothom ha estat disposat a donar un cop de mà. Per això dic que la pitjor situació ha permès veure la millor versió de la ciutat.

Què l'ha impactat més, com a alcalde, durant aquestes setmanes? Quins han estat els pitjors moments? Malgrat tot, hi ha hagut algun bon moment?

A banda de les poques hores amb què vam haver d'assumir el tancament, amb la certesa que seria una situació inèdita i complexa de gestionar, l'última setmana de març i la primera d'abril van ser d'una gran duresa per l'elevat nombre de víctimes mortals. Eren xifres que, en el context d'una ciutat de les dimensions d'Igualada, es traduïen ràpidament en noms i cognoms, en persones concretes. Van ser els dies en què vam ampliar les instal·lacions dels serveis funeraris i vam activar l'hospital de campanya a les Comes, que afortunadament no va caldre utilitzar. Sempre hem actuat esperant el millor, però preparant-nos per al pitjor. I, de la mateixa manera, els alcaldes hem viscut amb alleujament l'arribada de les bones xifres i els senyals d'un progressiu capgirament de la situació. Personalment, el que hem patit, no ho oblidaré mai.

La pandèmia ha provocat una crisi sanitària sense precedents, amb un alt cost humà. Però ara seguirà una segona crisi: l'econòmica. Quin impacte tindrà a la capital de l'Anoia?

Aquest episodi ha generat una crisi sanitària sense precedents, i tenim el risc que comporti també una crisi social i una crisi econòmica molt severes. Ara que estem controlant la crisi sanitària hem d'abocar esforços a preveure i controlar la crisi social i l'econòmica. La nostra prioritat ara és ajudar a reiniciar o a mantenir l'activitat de les empreses i els comerços; és la millor manera d'evitar el col·lapse econòmic. Hi ha alguns factors que poden convertir el context actual en una oportunitat per avançar en nous escenaris que readaptin moltes coses. Però hem de ser conscients que moltes empreses patiran i que les administracions hem de saber oferir estímuls per a l'activitat i recursos perquè les persones que ho passen malament tinguin una xarxa que els reculli.

Entrem en una fase de progressiu desconfinament. Quines demandes plantejarà al Govern? Quin pla específic requereix l'Anoia, ara?

Els alcaldes i les alcaldesses hem fet múltiples reunions i contactes amb responsables del Govern i altres administracions, i sempre hem expressat la necessitat que la Conca, atès que ha estat el territori que més ha patit, també havia de tenir un tractament específic. La disponibilitat ha estat sempre bona i he de dir, amb satisfacció,que les coses avancen en la bona direcció. Aquest dilluns vam rebre la visita del president Quim Torra i vam sortir de les reunions contents i esperançats, pel fet que ens van presentar ajudes concretes i un pla específic per a la Conca d'Òdena.

Tindrem una subvenció d'1,5 milions d'euros per al sector de comerç; la Generalitat aportarà 2 milions per a la construcció del nou campus de salut i augmentarà en 500.000 euros el contracte programa amb la UdL, i l'Hospital d'Igualada serà acreditat com a hospital universitari. A més, en la pròximaconvocatòria d'ajuts a la indústria, s'introduirà un criteri territorial per compensar el major impacte patit als municipis de la Conca d'Òdena. Són mesures concretes que demostren que hi ha bona disposició per ajudar-nos a reactivar un territori que sempre ha estat actiu i dinàmic.

Hauran d'executar canvis en el pressupost d'aquest 2020? L'efecte de la COVID19 forçarà a replantejar totes les inversions del mandat?

Hem fet una estimació i hem calculat que els ingressos de l'Ajuntament disminuiran al voltant de 3 milions d'euros i, alhora, caldrà incrementar les partides destinades a polítiques socials; per tant, augmentarem les despeses. És una situació complicada i difícil de resoldre si no tenim el suport de les administracions superiors, com el Govern, l'Estat, la Diputació i també Europa. En el primer ple virtual de l'Ajuntament ja vam prendre mesures, i esperem que la recuperació de la crisi sigui ràpida, però ens estem adaptant a l'emergència.

Segons alguns experts, hi ha probabilitats que sorgeixin rebrots de la COVID. Quines mesures preventives es prendran? Com a alcalde, això el preocupa? Quins consells dona a la ciutadania?

Em preocupa, perquè ni volem ni ens mereixem un rebrot que faci estèril tot l'esforç i tot el sacrifici de tanta i tanta gent. Per això anem fent passes endavant en el desconfinament, però sense fer ni un pas enrere en el camí de la prudència. Demanem a la ciutadania que sigui tan disciplinada en el retorn a l'activitat com ho ha estat durant el tancament. L'Ajuntament també farà el mateix. Ja hem fet passos endavant, com la reobertura del teatre o la dinamització de les terrasses dels bars i restaurants. Anirem obrint equipaments i anirem reprogramant activitats, però sempre seguint les normes i recomanacions de cada fase. I si, malgrat tot, arriba el rebrot que auguren els experts, haurem d'estar preparats. No s'hi valdrà l'excusa que ens ha agafat desprevinguts.

 

 

 


4 Comentaris

t

toni

igualada

18 de juny 2020.15:03h

Respondre

Sens dubte una crisi com aquesta ens ha portat al límit a molts i hem pogut veure cadascú com es comporta. Populista el Castells?... evident!!!, peró no ha enganyat a ningú doncs sempre ha estat... Llegir més aixi. Que algu ho hagues fet millor? Ho dubto.L’oposició? molta demagogia pero ells ho haguesin fet igual ( o pitjor ). El que esta clar es que tenim els politics que ens tenim, gent que malgrat les ganes els hi manca saber gestionar, amb pandemia o sense. Malauradament en política s’hi possa la gent mediocre ( veure a la Generalitat ,ajuntament,Gobierno...etc )… en fi... que com a societat ens manquen politics a l’alçada però aixo es quelcom cojuntural, hem d’aguantar el que tenim, patir ho, i esperar que en el futur hi hagi gent mes qualificada en la gestió per tirar endavant els projectes de ciutat i de país.

E

Eduard Ruiz

Igualada

15 de juny 2020.09:55h

Respondre

“És evident que aquesta emergència va agafar els governs desprevinguts i desproveïts, però no és hora de retrets ni de crítiques. Quan aquest brot estigui erradicat, caldrà revisar tot el... Llegir més que s’ha fet, i hem de ser capaços de sortir millorats d’aquesta crisi sanitària i d’estar preparats per saber reaccionar com a país en episodis similars”.

“Els alcaldes i alcaldesses vam tenir clar des del primer moment que aquesta crisi no permetia cap excusa per a la pugna política. ........ Crec que és el que la gent esperava en una situació com aquesta”

PAU I QUE DURI, …. en benefici de la majoria dels ciutadans.

J

Joan Giner ITV

Igualada

14 de juny 2020.12:59h

Respondre

També ens ha permès veure la cara més populista de l’Alcalde. tot per sortir a la foto.

p

pep

15 de juny 2020.18:13h

Joan segurament, una mica de rao la tens, pero per a mi, sense ser el Marc perfecte, cosa que ningu ho ho est. ,el polític, mes eficient de Catalunya, ha sigut ell !!!!!!
Crec que si som... Llegir més honrats, li hem de reconeixer..

Res a veure en aqueste colla de boques molles, que sols ens han demostrat, que son uns ineptes integrals.
El Marc, ha donat la cara, i ha sigut dels pocs, que se ha enfrontat, als TOTEMS, DE LA SOPA BOBA.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic