TORNAR
PUBLICITAT

Maria Pujol: "Vull crear obres que maridin el gravat tradicional amb noves tecnologies"

Entrevistem Maria Pujol, artista gràfica que exposa a l’Artèria d’Igualada la mostra ’Shadows and Woods’

cultura
Dissabte, 20 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Sala que connecta el carrer de l'Argent i el Passatge Galí estrena aquest dissabte la Mostra 'Shadows and woods'. Ve de la mà de l'artista Maria Pujol, que la descriu com a "obra gràfica tridimensional". L'estrena serà a les 8 del vespre, acompanyada de la música de Quico Tretze, i l'exposició hi serà fins el 25 de novembre. Pujol (Barcelona, 1982), és llicenciada el 2004 per l'Escola Superior d'Art i Diseny “La Llotja” de Barcelona com a Tècnica Superior en Arts Plàstiques i Diseny en Gravat i Tècniques d'Estampació.

Quins materials i quines tècniques fa servir en aquesta exposició?

Utilitzo tècniques tradicionals d'art múltiple i bidimensional com son les tècniques gràfiques del gravat, la serigrafia i la transferència de imatge que estampo artesanalment sobre paper d'alt gramatge i PH neutre. Un cop estampades les converteixo en tridimensionals mitjançant el retall manual amb bisturí, de cada una de les estampes. Al vestir-les amb un marc únic i artesanal, normalment de fusta de pi, faig o castanyer, cada peça té una entitat d'obra única i irrepetible.

Quina formació ha tingut?

Sóc gravadora i estampadora d'ofici, m'interessa el concepte de mantenir els oficis tradicionals i ancestrals, practicar i promoure el treball lent i precís fet a consciencia, i personalment m'agrada complementar-ho amb la utilització de la tridimensionalitat i les noves tecnologies digitals actuals, m'atrau la relació entre tradició i innovació, art i electrònica unides en una obra, i per aquest motiu creo obres que mariden tècniques ancestrals del gravat tradicional i la tecnologia digital com la il·luminació led RGB i àudio digital, controlat per un microprocessador, en un format adaptat a cada obra. A més a més, en cada exposició que faig m'agrada oferir un muntatge expositiu on suggereixo la interacció dels visitants amb les obres exposades, on l'espectador pot accedir a continguts extres relacionats amb cada obra mitjançant qualsevol dispositiu amb connectivitat wiffi, escanejant el codi QR de cada peu d'obra.

Des de sempre, aconseguir o almenys suggerir el volum ha estat l'obsessió i objectiu dels artistes plàstics i pictòrics. Com ho treballa?

Un cop he estampat les imatges sobre paper, treballo el retall manual de cada una de les estampes, aquest treball de retall manual  amb l'ajuda d'un bisturí requereix molt temps de treball i concentració prolongada on la paciència per aconseguir un tall precís, detallat  i net i el plaer per al treball lent es converteixen en indispensables per a poder crear aquestes obres, és un gran esforç físic i mental però molt emocionant.

Al retallar les estampes originals i aïllar-les del fons del marc caixa, aconsegueixo que l'estampa projecti la seva pròpia ombra al fons de l'obra donant així aquesta sensació de tridimensionalitat i profunditat.

Per què ha triat la natura i els boscos en concret com a objecte?

M'agrada la sensació de crear ambients de boscos, llums i ombres, suposo que perquè de gran sempre he viscut a la ciutat de Barcelona i em mancava la relació amb la natura de quan era petita. Aleshores vaig començar a crear diorames oberts, com finestres cap a altres llocs, temps i espais enigmàtics, creant petites peces com móns onírics, perquè l'espectador es perdi pels boscos....

Obrirà l'exposició amb música? Quines peces harmonitzen amb el material de la mostra?

El maridatge musical durant l'Acte de inauguració de l'exposició d'Obra Gràfica tridimensional 'Shadows and Woods' anirà a càrrec del music Igualadí Quico Tretze, amb qui compartim amistat i sensibilitat artística. Amb en Quico ens varem conèixer al voltant de l'any 2014 en un festival d'Art a Gijón, i ambdós ens va impregnar l'obra de l'altre, i aixó va fer que emprenguéssim una col·laboració artística que es va materialitzar en la imatge del pòster central del seu disc “Perdut e Amat”.Al saber que exposaria a Igualada, el Quico havia d'estar-hi present i formar-hi part.

 


3 Comentaris

R

Rosa Martín Castañeda

Barcelona

20 d'octubre 2018.15:37h

Respondre

Es una gran Traballadora y Artista desde molt petita.....
Em aquestas obras tridimensional.....son traballs am moltes dificultats.....pero Ella te una gran capacitat per efectuarlas.
A lluitat... Llegir més molt per arribá a on está.....i es mereix tot el reconexement .
Molt grant !!

r

roser martin castañeda

ferreries menorca

20 d'octubre 2018.11:35h

Respondre

M.encanta la seva obra !!!!!desde ben petita que experimentava amb tot tipos de materials....fent col.lage ...retallant....pintant..., la seva habitació era un camp de batalla. als cinc anys em va... Llegir més demanar anar a una escola de dibuix . Enhorabona filla!!!!! continua així !!!!!!! molta sort !!!!!

R

Roser Martín castañeda

Ferreries. Menoeca

20 d'octubre 2018.10:48h

Respondre

M.agrada moltíssim la seva obra.
Ja desde ben petita feia col.lage....i experimentava amb tot tipos de materials que trobava per casa.....molt bé Maria.!!!!!!!!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic