TORNAR

Mireia Conde: "Les dones haurien de donar a conèixer més les seves experiències en el camp científic"

Entrevistem Mireia Conde, investigadora de l’A3 Leather Innovation Center

cultura
Dimarts, 11 febrer 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest 11 de febrer se celebra a nivell internacional el Dia de la Dona i la Noia en la Ciència. Una jornada que des del 2015 està instituïda per les Nacions Unides, per promoure la participació en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en tots els àmbits de la ciència. Al Campus Universitari d'Igualada, la participació de les dones en la investigació científica té un relleu cada cop major. Per això, parlem amb una de les investigadores, la montbuienca Mireia Conde, de 28 anys, enginyera química especialitzada en enginyeria del cuir, de l'A3 Leather Innovation Center, del Campus Universitari Igualada-UdL.

Des de quan s'ha preparat per treballar en el camp científic?

La meva vocació pel camp científic té molt a veure amb la meva passió pel trial. Des dels vuit anys he anat amb moto de trial, era entretingut veure al pare arreglar la moto i que m'expliqués per què servien les diferents parts que la constituïen. A més, les activitats pràctiques de tecnologia i física de l'institut van despertar-me l'esperit investigador i d'interpretació de resultats en una cerca de causes i conseqüències.

Va poder compaginar l'experiència en l'esport (va participar en el Trial de les Nacions i a nivell individual va ser sisena del món) amb els estudis? Ajuda en alguna cosa la disciplina en l'esport? 

Sempre, des de petita he sabut repartir el meu temps, per estudiar i fer deures sense deixar de fer esport. El trial és una modalitat que reclama constància, equilibri i concentració perquè les errades et poden fer caure.

Quantes noies hi havia a la carrera? Quin percentatge d'homes/dones hi havia a les aules?

Quan vaig començar a estudiar el grau en Enginyeria Química al Campus Universitari d'Igualada, érem unes 12-13 noies d'entre 40 estudiants a la fase comuna d'enginyeria. Transcorreguts els dos anys comuns, a tercer érem uns vuit alumnes de Química, dels quals només dues érem noies.

Ara, en el seu camp de treball, veu normalitzada la presència de dones? Hi ha altres sectors científics on hi hagi més diferències?

En el meu camp de treball, en l'àmbit d'investigació i treball al laboratori, hi ha més dones que homes. En el sector del cuir, s'ha normalitzat més la presència de dones en contrast amb anys enrere.

Qüestions com la maternitat poden condicionar a les dones que treballen en el sector o les persones que fan la selecció?

Ni l'edat ni maternitat haurien de ser impediment per dur a terme una carrera. Les meves companyes han estat mares treballant en el sector, hi ha milers de feines que es poden realitzar estant embarassada sense comprometre la salut de cap dels dos. Sense posar-me gaire en matèria, un embaràs no pot ser motiu d'acomiadament ni un condicionant per treballar en una empresa.

Ha vist actituds o normatives que dificultin el progrés de les noies com a científiques?

En el meu cas, he treballat en diferents empreses i sempre he rebut el mateix tracte que un home. Les actituds despectives o dirigides a dificultar el procés de les científiques, més lluny d'això, fa que surtin enfortides i encoratjades.

Què cal fer per augmentar la presència de dones a les carreres i professions científiques? Es va pel bon camí?

S'ha de donar a conèixer els avenços en el camp científic i desenvolupats per les dones. És primordial treballar amb la base, amb les més joves, transmetent-los l'esperit investigador per mitjà de casos pràctics i visuals en els quals elles interactuïn de manera que els hi quedin gravats. Al mateix temps, seria interessant que dones científiques expliquin l'experiència real, vivència i què van estudiar i on són ara.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic