TORNAR

Neus Carles i Eva Pedraza: "El problema de l'habitatge a Igualada no es resol fent deu pisos"

Entrevistem les regidores de Poble Actiu a Igualada, Neus Carles i Eva Pedraza

politica
Dimarts, 5 novembre 2019. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El grup municipal de Poble Actiu el composen aquest mandat dues regidores, Neus Carles i Eva Pedraza, ambdues de 41 anys. La formació ha mantingut la força del seu partit matriu, la CUP, que en l'anterior mandat van tenir ja dos regidors al consistori d'Igualada. Les dues edils tracten la situació actual d'Igualada, ara sense majoria absoluta, i la del país, en aquest convuls moment marcat per la sentència.

El govern porta ja quatre mesos. Quina valoració en fan i on pensa incidir Poble Actiu en la seva tasca d'oposició?

El govern Castells ha perdut la majoria absoluta, però segueix amb una línia continuista, molta política de "pa i circ" (inauguracions, fer-se fotografies…) però no afronta els grans reptes de la ciutat: renovar el POUM, afrontar l'emergència climàtica, l'habitatge… No obstant, nosaltres considerem que som una peça clau perquè la nostra incidència és doble. Per una banda, amb l'ajut i treball de les entitats de la ciutat, hem aconseguit posar al centre del debat polític temes tan importants com l'aigua, l'educació o la cultura. Per altra banda, el govern no compta amb una majoria absoluta i, per tant, podem pressionar per introduir propostes que poden condicionar la governabilitat. La majoria de les nostres propostes pel pressupost 2020 no van ser acceptades, i per això vam votar-hi en contra, però seguirem insistint amb voluntat propositiva per tal que les nostres propostes (com la regulació del servei d'aigua o l'estudi del model de recollida de residus, recollides en el pressupost) tirin endavant.

El paper d'Igualada Som-hi ha estat criticat tant per PA com ERC després del cartipàs i els pressupostos. Quines relacions hi ha ara mateix? Pensen que podran bastir una estratègia comú amb ells a mitjà termini?

El present mandat disposa d'una aritmètica plenària que, en teoria, obliga al govern en minoria del Marc Castells a cedir, pactar, dialogar amb totes les forces per tirar endavant les seves propostes. Fins ara, i sobretot en els moments més importants, cartipàs i pressupostos, el govern convergent ha aconseguit aprovar-los gràcies a Igualada Som-hi, i ho ha fet sense gaires concessions i a canvi d'unes poques engrunes a totes llums insuficients. Això ens fa pensar que efectivament Igualada Som-hi no té autonomia a Igualada i que és "hostatge" d'un pacte supramunicipal ja que el seu suport incondicional al govern Castells passa per un canvi de cromos a la Diputació i al Consell Comarcal. Després de la sentència contra els presos i preses polítiques, el fet que aquest pacte no s'hagi trencat evidencia que tant per Junts (CiU) com pel PSC els interessos de partit passen per sobre del país, d'Igualada i dels drets civils i polítics del nostre poble. Sovint els fets son més eloqüents que les paraules.

En aquest sentit, és com si continuéssim amb una majoria absoluta convergent amb Igualada Som-hi fent de crossa al govern Castells. La realitat és que no tenim la possibilitat de condicionar les polítiques de manera substancial des de l'esquerra i ens sap molt greu que la força dels Comuns s'hagi perdut de manera acrítica dins aquest pacte entre PSC i Convergents. Durant l'últim mandat hi havia hagut molt bona entesa entre CUP Igualada i Decidim Igualada i nosaltres esperem que puguem tornar a restablir aquests llaços amb totes aquelles persones que són clarament d'esquerres i que defensen els drets polítics i socials de tots els ciutadans.

L'alcalde els ha fet una picada d'ull durant la negociació de pressupostos i ordenances. Hi ha hagut algun gest que els faci pensar que pot atendre les propostes de Poble Actiu?

En la negociació dels pressupostos vam ser molt transparents. Nosaltres vam establir sis demandes que crèiem "de mínims" per afrontar els grans reptes de ciutat: inversió en política d'habitatge, impuls educatiu, recuperar el projecte cultural a l'Escorxador, afrontar la planificació en aigua, residus i urbanisme, millorar l'accessibilitat i unes ordenances amb fiscalitat progressiva. Governar és afrontar els reptes amb valentia i els pressupostos presentats pel govern han estat continuistes. La gran majoria de propostes que vam formular no han estat acceptades i, per això, vam votar en contra dels pressupostos.

L'alcalde Marc Castells i el conseller anunciaven un Pla Director pel Rec. Els convenç que sigui només en una zona i no hi hagi POUM. I el desplaçament de part dels blanquers els queda clar?

El planejament urbanístic actual, del 1986, no ens permet planificar la ciutat que volem. La única política urbanística del govern Castells ha estat facilitar l'arribada de grans superfícies comercials i ara arriba aquest "invent". Per nosaltres, la proposta de Pla Director és una renúncia a la sobirania municipal. Castells renuncia a fer urbanisme, la principal eina de planejament dels ajuntaments, i cedeix la responsabilitat a la Generalitat. La proposta de Pla Director del barri del Rec és covarda perquè no afronta el repte de pensar la ciutat que volem en un futur.

Des de Poble Actiu seguirem reivindicant un Rec on la indústria es pugui quedar al barri, on hi arribin noves iniciatives (habitatge, comerç, equipaments...) i creiem que la millor eina és un planejament urbanístic amb mixtura d'usos. Però cal que quan repensem el Rec també repensem Igualada perquè tot està connectat, cal que siguem valents i ambiciosos i pensem quina ciutat volem per al futur.

El tema de l'habitatge va ser la qüestió estrella de la campanya, sobretot des de l'esquerra. Hi ha una part pactada dels pressupostos per fer uns pisos socials. Què n'opinen?

La manca d'oferta d'habitatge i els alts preus per accedir-hi són uns dels principals problemes que tenim a Igualada. I és un problema de tal magnitud que no es soluciona amb una promoció de 10 pisos, que és una proposta insuficient i sobretot és lenta, si és que l'arribem a veure enllestida algun dia. Igualada disposa de molts pisos buits que estan en mans dels bancs i fons voltors i actualment la llei permet intervenir per tal de recuperar-los pel parc públic. Aquesta seria una mesura efectiva per ampliar d'una manera ràpida els habitatges disponibles però el govern Castells mai no ha tingut voluntat de treballar contra els interessos dels bancs.

A banda, també hi ha a la nostra ciutat una gran quantitat de pisos buits que estan envellits i que per ser habitables necessiten d'alguna reforma. Cal que mirem de buscar solucions efectives i ràpides i fomentar la rehabilitació de pisos mitjançat polítiques municipals seria també una solució. La proposta que sorgeix del pacte PSC i CiU es tracta de la compra d'un solar amb construcció nova per a disposar finalment de només 10 pisos. Compra i construcció nova, a hores d'ara, ni tan sols les empreses promotores d'habitatge s'ho plantegen com una bona opció ja que els preus de mercat actualment són molt alts. De totes les possibles solucions, aquesta hauria d'estar situada al final de la cua en ordre de prioritats.

Creiem que si existís un compromís ferm per tal de solucionar el problema d'habitatge que patim, s'implementarien altres mesures més efectives, i que aquesta proposta amb que volen justificar el pacte de pressupostos es tracta, malauradament, només d'un titular i una foto.

La gestió del pas de l'Ateneu a la xarxa pública és suficient per equilibrar l'oferta?

Nosaltres celebrem que l'Ateneu Igualadí hagi decidit fer el pas a la xarxa pública. El setembre del 2018, la CUP Igualada va organitzar un acte per reclamar la sisena escola pública i la quarta llar d'infants públiques en un espai del centre de la ciutat. Ja en aquell moment dèiem que podia ser un edifici de nova construcció o la conversió d'un centre concertat i celebrem que hagi estat aquesta segona opció, més ràpida i econòmica.

Per nosaltres un dels grans reptes educatius, que ja portàvem al programa electoral, és recuperar la llar d'infants de la zona de llevant. No podem deixar els barris de Montserrat, les Flors i el Sant Crist sense una llar d'infants perquè això desincentiva l'arribada de famílies joves a viure en aquest barris. I seguim reclamant, com ho fan des les escoles públiques, la evident manca de pressupost en manteniment i inversions que el govern Castells realitza a les escoles públiques de la ciutat.

Les mobilitzacions feministes han canviat l'òptica i la participació de les dones en la societat els darrers temps. Com ho veuen des de Poble Actiu, que n'ha fet bandera en aquests comicis? A la comarca hi ha set alcaldesses, ara. Hi ha hagut una feminització de la política a l'Anoia?

És una dada molt important el fet que el número de dones que participen de la política institucional hagi augmentat perquè mostra que la política no és només una cosa d'homes, sinó perquè també pot aportar un punt de vista molt diferent a la política. Ara bé, i des de Poble Actiu ho tenim molt clar: el que necessita el feminisme són les polítiques feministes i no només que la persona del davant sigui una dona o no. Per tant, hi ha hagut una feminització de la política de l'Anoia, però això no vol dir que a l'Anoia hagi augmentat el feminisme a les institucions.

El feminisme busca posar la vida de les persones al centre i en política això vol dir posar els recursos disponibles al servei de la ciutadania. Nosaltres hem fet bandera d'això perquè les nostres propostes posen la vida al centre de la política per lluitar contra les desigualtats. El que fa que Poble Actiu sigui un partit feminista no és que hi hagi dues dones regidores, sinó les propostes del nostre programa.

La situació actual del país, amb un horitzó de repressió a l'independentisme i la resposta a la sentència de l'1-O, permetrà acostar posicions amb altres forces sobiranistes?

La sentència del procés ha estat un cop duríssim. Pensar que l'Oriol Junqueras, la Carme Forcadell, el Jordi Cuixart… que nou persones es passaran 100 anys tancades per posar urnes ens sembla una venjança terrible per part d'un Estat Espanyol demofòbic. La sentència ha estat dura, però la resposta de la gent -com els dies 1 i 3 d'octubre- ha estat brutal. Les manifestacions massives, la vaga general, la mobilització permanent del jovent, les emocionants marxes per la llibertat… aquest poble mai no falla. Qui ha fallat, i clarament, és el govern de la Generalitat reprimint amb violència la mobilització que reclamava. Des de Poble Actiu lamentem les actuacions policials, especialment la desproporcionada càrrega policial pel tall a l'autovia A-II.

 


4 Comentaris

M

Maria

5 de novembre 2019.14:13h

Respondre

Quanta raó, tenen aquest jovent.
Vividors de la política, lo teniu magre.
Les vostres mentides, ja fant pena.
Castells, prent note, et tenen filat..

N

Nati

Igualada

5 de novembre 2019.12:35h

Respondre

Poble actiu que proposava ampliar els pisos d’habitatge públic, ara diuen que no esta be? Que trist que hagin d’acabar fent d’poposicio de l’oposicio, enlloc d’oposicio del govern. No vam... Llegir més neixer per això, amigues

T

Tina

9 de novembre 2019.19:00h

Dissimula una mica que se’t nota que ets del psc... decideix l’assemblea. Sempre pots trucar

J

Judith

10 de novembre 2019.00:14h

Oposició de l’oposició? Que diu? Vol dir oposició del govern no? És el Castells qui farà els deu miserables pisos

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic