TORNAR
PUBLICITAT

Neus Carles: "Portem mesures valentes per corregir la manca d’habitatge a Igualada”

Entrevistes als candidats a l’alcaldia d’Igualada: Poble Actiu

politica
Dijous, 23 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb el nom de Poble Actiu, la CUP es reformula a Igualada per encabir més persones de l’espai d’esquerres autodeterminista i dels moviments socials. Enguany, al capdavant de la llista, hi ha Neus Carles, de 40 anys, que es presenta per primer cop. És professora de l’Aula Orquestra de Montbui i va acompanyada d’un equip amb moltes cares noves entre els deu primers.

Quina valoració general fa dels darrers quatre anys de govern del PDeCAT?

Durant els últims quatre anys, s’han fet algunes coses bé com per exemple l’impuls que s’ha donat a la universitat i als estudis universitaris que es fan a Igualada però, en general, el problema que hem patit durant aquests últims anys de govern Castells és la falta de previsió de futur i la falta de planificació. Podem trobar molts exemples d’aquesta falta de voluntat d’encarar els reptes que té plantejats la ciutat: a nivell urbanístic, la negativa a voler fer un nou POUM i, en canvi, fer només petites modificacions puntuals sense valorar les conseqüències que poden tenir en el global de la ciutat. A nivell cultural aquesta falta de planificació fa que tinguem algunes infraestructures sobreexplotades i altres infrautilitzades i que les entitats culturals no rebin l’ajuda i el suport que necessiten. A nivell habitacional, no s’ha dotat la ciutat de cap nou habitatge de lloguer social en els últims deu anys, quan a Igualada, igual que a la resta de Catalunya, tenim un problema greu d’accés a l’habitatge. I podríem continuar parlant de molts altres àmbits: educació, en la gestió dels residus, en la gestió de l’aigua, etc.

Quina proposta té Poble Actiu en matèria de planificació urbanística?

En matèria urbanística cal ser valents i endegar una nova planificació que ens permeti pensar com volem que sigui la Igualada del futur. Ens continuem regint per una planificació del 86. Cal que repensem la ciutat per convertir-la en una ciutat moderna, més verda, més agradable per viure-hi, amb un barri del Rec on es combini el passat i el futur, i oberta al riu. Cal que aquesta planificació la fem conjuntament amb la ciutadania.

Els habitatges. Com plantegen engegar polítiques tan ambicioses en aquest sentit i com es podran mantenir comprometent tanta part del pressupost? (10% inversions)

Governar és prioritzar la gestió dels recursos. L’accés a l’habitatge s’ha convertit en un dels principals problemes a la ciutat, en part perquè és un problema generalitzat al nostre país, però en part per culpa de la inacció del govern Castells en els dos últims mandats. No podem oblidar que en els últims deu anys no s’ha incrementat el parc públic d’habitatge ni en un sol pis. Ara s’han d’emprendre mesures valentes per a poder corregir aquesta manca d’oferta d’habitatge social. Ens comprometem a destinar el 10% del pressupost en inversions a crear habitatge social i, també, a aplicar la llei 24/2015 per l’emergència en l’habitatge i pobresa energètica que permet obligar als bancs que mobilitzin per lloguer social el seu parc de pisos desocupats. Si traduïm la proposta en xifres, estaríem parlant entre mig milió i un milió d’euros anuals destinats a l’habitatge, una quantitat del tot assumible.

Són una de les forces que s’oposa al polígon de Can Morera? Quines propostes plantegen en matèria de promoció econòmica? I davant la bossa d’aturats majors de 45 anys?

Sobre Can Morera critiquem, primer de tot, l’opacitat de tot el projecte. Creiem que cal que hi hagi transparència i que la població, sobretot la que en queda afectada directament, tingui dret a dir-hi la seva i se l’escolti. Els índex d’atur continuen sent alts però no s’hi val a anar fent promeses electorals que després no es compleixen. Nosaltres qüestionem que la manca de més espai industrial sigui la responsable que no vingui nova indústria mentre encara tenim 200 hectàrees de sol industrial desocupades a la Conca. Cal centrar-nos en les polítiques actives, les que van directament adreçades a les persones que ho necessiten, com el col·lectiu de dones majors de 45 anys. I, després, apostar per nous sectors, no només destinar molts diners al tèxtil i la pell, i tenir una mirada més àmplia que inclogui aspectes crucials com la innovació, la transició energètica, o l’economia social i solidària.

Altres partits de l’arc esquerre parlen de rebaixar l’IBI. Què planteja Poble Actiu en aquest sentit? Mantindrien el mateix nivell impositiu?

Igualada té un volum de recaptació d’impostos per família superior a altres ciutats de característiques similars, però no podem oblidar que és amb aquests diners amb els quals es paguen els serveis a la ciutat. Des de Poble Actiu volem, això sí, que els diners serveixin realment per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, i per això cal deixar d’invertir en operacions de fum que no porten cap benefici. I en impostos, apostem per una fiscalitat progressiva, que significa introduir criteris pels quals, en alguns àmbits, es pagui segons es tingui, per assolir una distribució més justa de recursos. Exemples? Ampliar les ajudes al pagament de l’IBI a totes les famílies, no només a majors de 65 anys; o facilitar programes d’ajuda al comerç local. I com es paga? Doncs augmentant l’IBI al 10% d’edificis de major valor (deixant els habitatges al marge) o l’impost d’activitat econòmica a les grans superfícies. Recaptar el mateix, per tant, però repartint més justament les càrregues.

Amb quines forces no pactaran o no votaran una investidura?

El que tenim clar i diem sense cap por és que cap vot de Poble Actiu servirà per fer alcalde Marc Castells. Nosaltres, Poble Actiu, aspirem a liderar l’esquerra i poder realitzar aquest canvi cap a l’esquerra en el govern d’Igualada. Després d’aquests últims vuit anys amb un govern conservador cal un canvi amb idees de futur realistes i que encarin els reptes que té plantejats la ciutat. 

Parlen  de més carrers peatonals. Què faran per incentivar que es deixi el cotxe al garatge?

A totes les ciutats que han fet canvis importants en la mobilitat, a totes, abans de fer-los els semblava que no eren possibles. Igualada és una ciutat prou compacta com perquè en molts trajectes es pugui anar d’una zona a l’altra a peu o amb bicicleta. Actualment molta gent fa servir el cotxe perquè la ciutat està pensada per circular-hi en cotxe, però una ciutat amb més zones peatonals i més ús de bicicletes o patinets significa una ciutat amb menys soroll, amb menys contaminació i més segura per circular-hi a peu. Creiem que la ciutadania vol avançar-hi, però cal un govern que faci passos en aquest sentit, tant al centre com a tota la ciutat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic