TORNAR
PUBLICITAT

Noemí Trucharte: “Els concerts de gran format són la nostra aposta per fer venir gent de tot arreu”

Parlem amb l’alcaldessa de Vilanova del Camí, que aquests dies celebra la seva Festa Major

societat
Dijous, 29 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Noemí Trucharte és alcaldessa de Vilanova del Camí des del gener del 2017 i és, per tant, la tercera Festa Major que presidirà com alcaldessa. Enguany, amb la regidora de Festes Eva Vadillo al capdavant, els actes s’han organitzat des del 29 d’agost fins al 2 de setembre. Cinc dies i quatre nits intensos que tindran continuïtat la setmana següent amb activitats esportives.

És la seva tercera Festa Major com a alcaldessa. Quants mesos hi porten treballant?

La regidora Eva Vadillo fa molts mesos que s’hi esmerça. Estava mig enfilada abans de les eleccions i ara queda algun detall més. És una feina de molts mesos, de fet. Quan acabem l’anterior Festa Major ja ens posem a pensar en la que vindrà. Hi ha moltes contractacions que s’han de fer i s’han de fer amb temps. A finals de juliol ha d’estar tot tancat i amb el programa a impremta gairebé.

Són cinc dies, només. Separen les activitats esportives?

És un cap de setmana per a cada cosa. Està pensat així: primer els actes festius i el cap de setmana posterior, les activitats esportives.

Vilanova és molt extensa i hi ha diferents barris. Com es despleguen les activitats?

El barri de la Pau, el barri Bonavista o el Camp del Rei tenen les seves festes. De tota manera, procurem que no tots els actes es facin ben bé al centre. La idea és que al nucli hi hagi la majoria d’actes, però no tots, i que als barris més allunyats puguin també tenir participació en els actes. Hi ha la Matinal Aquàtica al barri de la Pau, actuacions al Centre Polivalent de Can Papasseit... Sí que es posa la majoria de coses a la Plaça del Mercat o a la vora del CAP. La Plaça Picasso també funciona molt bé.

El patró de Vilanova del Camí és Sant Hilari. Quin sant celebren al setembre?

No és cap patró en concret, és a prop la Diada Nacional de Catalunya i a prop dels primers dies de setembre.

Han ampliat el pressupost?

Una mica, sense tenir les xifres exactes, enguany hem invertit més en matèria de seguretat. Ens agrada, a més, portar actuacions de primer nivell i tenir una festa sostenible, i per això, calen diners. Volem una gran Festa Major, sostenible en l’àmbit ambiental, i segura. Hi ha més tanques antiavalots i la instal·lació de punts liles durant dues de les nits. Seran itinerants i es mouran per diferents punts de la festa.

Quin paper tenen les entitats a la Festa Major?

Hi ha les sis entitats que són presents a l’Embarraca’t i tenen l’opció de ser en aquests espais; també hi ha l’associació la Xispa, que juga un paper fonamental en aquesta part; i també hi ha la Comissió de Festes. També animem els artistes locals perquè volem que hi prenguin part.

La programació es coordina entre la regidora i la Comissió de Festes?

Hem fet diferents trobades; la Comissió fa propostes i algunes es poden afegir al programa. També participen dels guanys que hi ha a la venda de barrets, que ells acaben reinvertint amb altres festes que hi ha durant el cicle anual. Tenen un paper actiu i ens agrada que li tinguin.

Tornen a portar actuacions de renom, com l’any passat va ser Merche. En aquesta ocasió és David DeMaría. Per què trien aquests perfils de gran format?

Volem que hi pugui assistir molta gent i que no se senti exclosa. Han estat grans èxits els dos darrers anys, i a més, concerts gratuïts. Fa força anys es feia pagar i ara hem triat que siguin d’entrada lliure. Els resultats són bons. Per exemple, fa un any van venir 5.000 persones. I això fa que no vinguin només els veïns de Vilanova, també gent de tota la Conca.

L’Embarraca’t, quants dies tindrà?

Abans eren dues nits, aquesta edició seran tres nits. De diumenge a dilluns, que és festa local. Volem veure com funciona. Les entitats estan agraïdes de poder tenir la barraca un dia més. Ja van funcionar els canvis de l’any passat en l’orientació de les barraques, que no quedés cenyit a un carrer. Ara volem provar com es respon en tres dies. Crec que serà un altre èxit d’Eva Vadillo.

Repeteixen els castells? Esperen que facin castells de nou els Moixiganguers?

Ens agradaria! Gaudirem dels castells que facin.

Calaf farà que enguany coincideixin la seva fira Agro Alta Segarra i la Festa Major. Vilanova planteja unificar celebracions i portar la Fira del Comerç i la Indústria que feia l’octubre amb la Festa Major?

No, de fet tenim l’altra Festa Major, la d’hivern, pel patró Sant Hilari, que ve acompanyada de la Fira del Camí Ral. Portar fires cap a la Festa Major d’estiu no ho veiem necessari. Les darreres edicions de la Fira del Camí Ral té molt d’èxit i està molt vinculada a la Festa Major d’Hivern.

Amb els vuit regidors, han pogut tirar endavant els primers passos, com el cartipàs o el pressupost. S’ho esperaven, estant en minoria?

Som optimistes per naturalesa. El PSC ha passat de tres a vuit regidors. Ara ens queda allargar la mà als partits de l’oposició: alguns són més receptius que altres. Així hem fet cartipàs i pressupostos. També recollirem les seves propostes.

El Casal de la Gent Gran, esperen acabar-lo aquest exercici?

Les obres començaran ben aviat. La Diputació, amb Marc Castells, ens va donar un cop de mà amb 200.000 euros més que adaptarà i millorarà les funcionalitats. D’ací a poc temps es podrà començar la fase final del projecte.

Les sancions a deu persones de Vilanova pels cartells de l’1-O han aixecat molta polèmica. Per què no es va intentar un acord?

Els vam oferir fer treballs a la comunitat però no ho van acceptar. Era l’opció. Van ser ells els que van posar la denúncia judicial. I, ara, respectarem la sentència. Farem el possible perquè aquest mandat hi hagi menys tensió.

I la Ronda Sud. Els convenç la solució que ha donat la Generalitat? Ha estat deu anys esperant els nous enllaços. Prefereixen la solució actual, amb la via col·lectora, que no n’hi hagi cap?

Estem treballant, braç a braç, amb Territori i no podem lamentar-nos només. Cal cercar solucions i d’ací a poc temps podrem obrir la rotonda del barri de la Pau. No ens conformem amb males solucions, volem alternatives bones.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic