TORNAR

Noemí Trucharte: "Hem arribat molt lluny i ens hem esforçat molt per contenir aquest virus i ara no podem defallir"

Tres setmanes després de l’inici del confinament, entrevistem els alcaldes de la Conca d’Òdena

societat
Divendres, 3 abril 2020. 16:11. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

Noemí Trucharte ha encetat el que és el seu tercer any a la batllia de Vilanova del Camí afrontant una situació d'emergència inesperada. La batllessa socialista treballa amb els seus homòlegs dels ajuntaments de la Conca en un confinament dins l'estat d'alarma únic a tot l'Estat espanyol i en el què s'ha de donar resposta a un municipi de 12.000 habitants, on les necessitats es multipliquen cada moment.

Com va reaccionar la nit del 12 de març a la notícia del confinament? Què va pensar?

Va ser un xoc. Ningú s’esperava el confinament. Havíem estat treballant tot el dia amb els alcaldes de la conca, valorant la situació i preparant mesures per a protegir la ciutadania. Arribaven missatges que ens confirmaven la gravetat de la situació de la conca i la possibilitat d’un possible confinament de la zona. I malgrat que era una possibilitat molt real, quan va arribar l’anunci de la Generalitat, el vespre del dia 12 va ser un impacte important.

 

Malgrat que era una possibilitat molt real, quan va arribar l’anunci de la Generalitat, el vespre del dia 12 va ser un impacte important

 

Quins són els eixos principals d'actuació i atenció prioritària que s'ha fet des del seu ajuntament aquestes tres primeres setmanes, des de l'inici del confinament. Quina valoració fa d’aquests vint-i-un primers dies de confinament al seu municipi?

Des del primer moment, els alcaldes i alcaldesses de la conca hem treballat de manera coordinada. Hem deixat de banda ideologies i la política i hem centrat tots els esforços a fer front a una pandèmia que ha estat especialment virulenta a la conca. Hem unificat criteris per garantir les mateixes condicions als veïns i veïnes dels quatre municipis. S’han consensuat mesures en l’àmbit de la salut però també en l’àmbit laboral i econòmic, en el social i també en el de la seguretat, neteja i serveis municipals.

S’han establert mesures tributàries per alleugerir la càrrega econòmica de les famílies i continuem lluitant perquè el govern central reguli la situació dels treballadors i treballadores, de dins i de fora de la conca, afectats pel confinament. Exigim que es reconeguin els seus drets i que es faciliti que puguin tramitar una baixa per incapacitat temporal.

És evident que abordar la crisi sanitària és la principal preocupació dels alcaldes de la conca però no podem obviar la crisi econòmica que ve associada a la pandèmia. La viabilitat de moltes petites empreses, de petits negocis, dels autònoms i de rebot, de moltes famílies de la conca depenen de la gestió d'aquesta crisi. Per això insistim dia sí i dia també, en la necessitat que les administracions treballin plegades i unifiquin criteris, com hem fet a la conca. D'això en depenen moltes famílies.

Sobre la valoració d'aquests 21 dies de confinament, tinc un sentiment ambivalent. Per una banda, destacar l'aspecte més positiu, la multitud de mostres de solidaritat que han arribat a l'ajuntament en forma de material EPI, material educatiu, d'iniciatives innovadores i creatives... tant d'empreses, com d'entitats i particulars.

Per l'altra, l'aspecte més negatiu, les 140 víctimes mortals que s'ha cobrat el coronavirus aquest mes de març. La pèrdua de tantes persones conegudes i estimades de qui no ens hem pogut ni acomiadar ni enterrar.

Noemí Trucharte conversant amb el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist

 

És evident que abordar la crisi sanitària és la principal preocupació dels alcaldes de la conca però no podem obviar la crisi econòmica que ve associada a la pandèmia
D'això només ens en podem sortir si lluitem plegats, tots en la mateixa direcció, sense buscar culpables, i cercant el benestar de tots

 

Quina valoració fa del treball en xarxa amb els altres ajuntaments de la Conca d'Òdena?

La feina que s’està fent és extraordinària. Crec que hauria de ser un exemple on s’haurien d’emmirallar altres administracions. D'això només ens en podem sortir si lluitem plegats, tots en la mateixa direcció, sense buscar culpables, i cercant el benestar de tots.

 

Pel que fa a l'àmbit econòmic i laboral és important resoldre la situació dels treballadors dels serveis no essencials afectats pel confinament des del 13 de març

 

Quines són les mancances o necessitats que tenen ara els municipis de la Conca d'Òdena? Què reclamen a les administracions? Què és més primordial per fer front a la crisi en les pròximes setmanes?

Les principals necessitats de la conca per a les pròximes setmanes es concentren en dos àmbits, el de la salut i l'econòmic i laboral. Pel que fa a la salut, continuem reclamant a la Generalitat l'arribada dels 70.000 tests ràpids que ens permetin conèixer la realitat de la conca pel que fa al nombre de positius i prendre les mesures necessàries per frenar l'expansió del virus, frenar els contagis. Així mateix es continuen necessitant materials per abastir l'hospital i els professionals sanitaris, d'assistència primària i de les residències.

Pel que fa a l'àmbit econòmic i laboral és important resoldre la situació dels treballadors dels serveis no essencials afectats pel confinament des del 13 de març. Hem de vetllar pels seus drets que ara mateix s'estan vulnerant i que estan posant en perill les seves famílies.

Així mateix s'ha de continuar insistint perquè les administracions, dins cadascuna de les seves competències, emprenguin mesures per pal·liar els efectes d'aquesta crisi està ocasionant en les empreses, sobretots en les pimes i els autònoms, que al nostre territori són molts i també hem d'exigir mesures que contemplin el comerç local, especialment aquells que van haver de tancar quan va començar el confinament.

 

L’impacte econòmic d’aquesta crisi a la conca d’Òdena serà molt important, segurament més important que en altres territoris, donada l’excepcionalitat del confinament

 

Hi ha una crisi sanitària, òbviament, però també ha sorgit una crisi social, econòmica... Com afecta aquesta situació a les empreses, comerços, pimes, autònoms, treballadors? Què es pot fer per ajudar a aquest teixit?

Evidentment la prioritat absoluta és la de salvar vides, la de protegir a la població, però també és cert que cal un pla de contingència per fer front a les necessitats d’empreses, treballadors, autònoms… que estan patint una doble crisi: la sanitària i l’econòmica.

Calen mesures urgents i efectives, a curt però també a mig i llarg termini, i en aquest sentit, les administracions han de ser ràpides i eficients. Cal treballar plegats en la mateixa direcció i cercar fórmules que permeti a les empreses afrontar amb garanties aquesta situació. L’impacte econòmic d’aquesta crisi a la conca d’Òdena serà molt important, segurament més important que en altres territoris, donada l’excepcionalitat del confinament. 

 

És molt impactant, ja no només perquè el nombre de víctimes és molt important sinó perquè en municipis petits ens coneixem tots i per tant, hi ha un lligam emocional molt important

 

Aquestes primeres setmanes, el clúster de la Conca d'Òdena és el més castigat per la pandèmia al nostre país, si ens fixem en les dades oficials de Salut i pel confinament, iniciat fa tres setmanes. Les víctimes mortals i els casos positius són veïns i veïnes... Com impacta això en el dia a dia del seu municipi?

S’ho pot imaginar. És molt impactant, ja no només perquè el nombre de víctimes és molt important sinó perquè en municipis petits ens coneixem tots i per tant, hi ha un lligam emocional molt important. A més a més, el tipus de comiat que estem obligats a fer als éssers estimats o als amics o coneguts que traspassen en el marc d’aquesta epidèmia, fa encara més complicada la situació.

El nostre sentiment és de profunda tristesa tot i que he d’agrair i reconèixer la força i la serenitat que està demostrant la ciutadania. En una de les compareixences, els alcaldes i alcaldesses ens vam comprometre a retre homenatge a les persones que han perdut la vida en aquesta pandèmia. Els acomiadarem com es mereixen.

 Noemi Trucharte, amb regidores del seu equip i amb l'Enric Morist, al centre de distribució d'aliments ubicat a l'antic Rovy

La gran majoria de les víctimes mortals són ancians. Els nostres avis i àvies. Molts moren sols. Les seves famílies no es poden acomiadar. Com viu aquesta situació com a alcaldessa?

És un dels reptes més difícils als que m’he hagut d’enfrontar, ja no només com alcaldessa, sinó com a persona. Però com li deia abans, la força i l’energia que et transmeten els veïns i veïnes de Vilanova del Camí, els centenars de missatges d’alè i de suport que rebo cada dia, em donen força i motivació suficient per seguir treballant, al peu del canó, lluitant per sortir-nos d’aquest atzucac i estic segura que ho farem de manera reforçada.

 

Insistim en la necessitat de tancar-nos a casa i de sortir el mínim indispensable, de mantenir les distàncies de seguretat i les mesures de protecció i sobretot extremar la neteja

 

De totes maneres, tot i que la majoria de casos afecten l'àmbit de la gent gran i persones vulnerables, la resta de la ciutadania no ha d'abaixar la guàrdia, oi?

No es pot abaixar la guàrdia, no ens podem relaxar. Ho hem dit per activa i per passiva. Cal ser molt prudents perquè el virus es transmet molt fàcilment i cal seguir protegint-nos per protegir la ciutadania. Insistim en la necessitat de tancar-nos a casa i de sortir el mínim indispensable, de mantenir les distàncies de seguretat i les mesures de protecció: mascareta, guants… i sobretot extremar la neteja, especialment de les mans però també de la roba i les sabates en cas que sortim al carrer.

 

També vull agrair a altres professionals, que potser no surten als mitjans de comunicació i que segur són menys visibles, com les persones que s’ocupen de la neteja, les que recullen els residus que generem, les que ens atenen a les botigues, les que ens truquen per telèfon per fer el seguiment de les persones grans o més vulnerables… A tots ells i elles moltes gràcies

 

Un nombre important de casos positius són professionals de l'àmbit de la salut. Com valora la feina que fan aquests professionals, així com la d’altres professionals de serveis públics?

Per mi són autèntics herois i heroïnes i els estarem sempre agraïts per tot el que estan fent: a l’Hospital d’Igualada, als CAP, a les residències… Tot el meu suport i reconeixement al col·lectiu de metges, infermeres, personal de la UCI, auxiliars, portalliteres… i a totes les persones que tenen cura dels nostres malalts i que estan treballant fins a l’extenuació per combatre aquest virus.

Però també vull agrair a altres professionals, que potser no surten als mitjans de comunicació i que segur són menys visibles, com les persones que s’ocupen de la neteja, les que recullen els residus que generem, les que ens atenen a les botigues, les que ens truquen per telèfon per fer el seguiment de les persones grans o més vulnerables… A tots ells i elles moltes gràcies.

 

Els veïns i veïnes de Vilanova del Camí i de la conca s’estan comportant de manera exemplar. Cal ser conscients de la duresa del moment i dels esforços que els estem demanant a tots plegats

 

Com valora l'actitud de la ciutadania en aquesta crisi?

Crec que els veïns i veïnes de Vilanova del Camí i de la conca s’estan comportant de manera exemplar. Cal ser conscients de la duresa del moment i dels esforços que els estem demanant a tots plegats. Famílies senceres fa 21 dies que surten de casa. Els nens i els joves fa tres setmanes que no poden sortir a jugar o a passar una estona amb els seus amics. La gent gran s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies i s’han hagut d’aïllar amb tot el que això suposa. Tots hem hagut de canviar les nostres rutines.

I en mig de tot aquest caos, sorgeixen iniciatives que et desborden: gent que cus mascaretes a casa, altres que donen el material que tenen, altres que inventen cançons, veïns que es disfressen per sorprendre els infants, aplaudiments que ressonen cada dia a les 20.00 h… són aquests detalls que mai podrem oblidar i que ens ofereixen un raig de llum cada dia.

 

Hem arribat molt lluny i ens hem esforçat molt per contenir aquest virus i ara no podem defallir

 

Quin missatge dona als seus veïns i veïnes davant els pròxims dies, que seran "claus”?

A risc de ser pesada i repetitiva els demanaria que extremessin les mesures de protecció. Hem arribat molt lluny i ens hem esforçat molt per contenir aquest virus i ara no podem defallir. No podem fallar, perquè d’aquest compromís individual en depèn la salut de tots i totes.

 

Informació sobre el coronavirus


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic