TORNAR
PUBLICITAT

Parlem amb la Gemma Romanyà Valls i la Montse Lobato

Els llibres centren la seva activitat professional de Montse Lobato i Gemma Romanyà, que troben també en la lectura la seva gran passió

cultura
Divendres, 22 abril 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Parlen amb un entusiasme encomanadís de la lectura i de la feina que fan. Són dues de les anoienques més vinculades al món dels llibres, tant pel que es dediquen com perquè la lectura és, per a elles, un dels grans plaers de la vida. La Gemma Romanyà Valls dirigeix la impremta Romanyà Valls SA, amb centre a Capellades i a la Torre de Claramunt, i la Montse Lobato és la directora de la Biblioteca d’Igualada. Amb l’excusa de Sant Jordi, AnoiaDiari les ha reunit. Durant la conversa, d’una hora i mitja, citen gairebé una cinquantena de títols, autors i editorials: de “De la servitud humana” a “Fanny Hill”, de Jane Austen a Sergi Pàmies, de Planeta a Quaderns crema.

LAIA VICENS

 

El dia de Sant Jordi està marcat en vermell al seu calendari. “És un dia importantíssim”, diu la Gemma, que explica que l’empresa té dues èpoques “fortes”: Nadal i Sant Jordi. També és un mes intens per a la Montse, perquè la biblioteca redobla la seva activitat durant tot el mes d’abril. “Per a nosaltres és un dels millors dies de l’any, i això que la biblioteca aquell dia queda en un segon pla perquè el protagonisme el tenen les llibreries”, diu. Aquell dia, a la tarda, llibreters, editors, autors i aficionats estaran pendents dels rànkings dels més venuts. Cap de les dues s’atreveix a augurar quin serà el  gran triomfador d’aquest any -”més fluix que altres”-, però llancen dos avisos: aquestes llistes estan “condicionades per les editorials i els premis” i guanyar un guardó “no vol dir necessàriament que el llibre sigui bo”. De fet, la Gemma es pregunta si “per definició” un best-seller no és de “baixa qualitat”. La Montse recorda els casos de L’ombra del vent o Victus per posar-ho en dubte. Al seu parer, que un llibre sigui bo vol dir que està “ben escrit, que remogui alguna cosa i que faci pensar”.

 

“No sé quina mena de societat tindrem si no tenim la cultura de l’esforç” (Gemma Romanyà)

I és que, segons la directora de la biblioteca, llegir “no dóna resultats immediats”, sinó que la lectura permet “acumular amb els anys un pòsit d’experiències”. Això, vinculat a la concentració que es requereix, podria provocar, diuen, que hi hagi sectors de la societat –en bona part els joves- que no llegeixen. Segons la Gemma, aquesta problemàtica s’explicaria per la “cultura del no esforç”, instal·lada en l’actual era de la immediatesa. “No sé quina mena de societat tindrem si no tenim la cultura de l’esforç”, assegura, afegint que “si no estem acostumats a ser exigents i esforçar-nos, anirem endarrere”.  Si hi ha llibres que facin pensar, que és mantinguin vius de generació en generació i que mai passin de moda són els clàssics. “Els clàssics no desapareixeran mai perquè aborden temes universals, com l’amor, la família...”, afirma la Montse. “Malauradament no tothom arriba als grans autors, i penso en Dante, en Proust”, lamenta la Gemma. A l’altra banda de la taula assenteix la directora de la Biblioteca, que afegeix que a les parades de Sant Jordi, centrades en les principals novetats editorials, costarà trobar els grans èxits de la literatura. Com a curiositat, tant una com l’altra creuen que l’autor català actual que esdevindrà clàssic és Jaume Cabré.

 

“L’important és atrapar el lector. És millor llegir un mal llibre que no llegir res, perquè aleshores hi haurà la possibilitat de fer-li descobrir nous títols” (Montse Lobato)

“Com més llegeixes més t’adones de la quantitat de coses que et queden per llegir”, diu la Montse. Envoltades sempre de llibres, els agrada parlar-ne i es fan recomanacions creuades. De fet, la Montse reivindica la tasca de “recomanar” que es fa des de la biblioteca. “L’important és atrapar el lector. És millor llegir un mal llibre que no llegir res, perquè aleshores hi haurà la possibilitat de fer-li descobrir nous títols”, relata la directora del centre. Totes dues coincideixen en destacar que, actualment, un dels tipus de llibre que més triomfa, són els d’autoajuda, tant pel volum de vendes com pel de demandes a la Biblioteca. “Quina societat més malalta que tenim, que imprimim i reimprimim llibres d’autoajuda”, reflexiona la Gemma.

 

“Si es perd l’hàbit de llegir, tindreu una societat molt més pobra humana i intel.lectualment” (Gemma Romanyà)

I el futur? Totes dues es mostren convençudes que el model de llibres paper i el digital “conviuran”. “Un amic dels Estats Units m’explicava que el boom dels e-books ja ha passat”, comenta la Gemma. De fet, la Montse admet que tot i el projecte e-Biblio, a través del qual es poden llogar llibres electrònics durant 21 dies, encara costa d’arrencar. La clau, apunten, és no perdre el costum de llegir, un hàbit que és important que passi de pares a fills. “No és llegeix prou”, apunten les dues, sobretot perquè ara els més joves opten per dedicar el temps lliure a internet, els mòbils i les xarxes socials. La Gemma ho resumeix amb un consell d’Erasme de Rotterdam: “Eduqueu els infants ben aviat en les lletres”. I amb una advertència: “Si es perd l’hàbit de llegir, tindreu una societat molt més pobra humana i intel.lectualment”.

 

Entrevista publicada al monogràfic en paper #ADSANTJORDI


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic