TORNAR

Paula Arias: “Els autònoms són els que més han patit la crisi de la COVID”

Entrevista a la gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia @UEAnoia

economia
Divendres, 18 desembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Quin impacte han tingut les dues onades de la COVID-19 per als autònoms de la comarca?

Els empresaris i professionals autònoms figuren entre els més afectats per l’aturada de l’activitat econòmica arran de la pandèmia de la COVID-19, i els efectes han estat especialment rellevants a la comarca, ja que en vàrem viure l’impacte abans que qualsevol altre territori català i espanyol.

Els autònoms, durant els primers mesos, van patir un impacte molt gran, però a hores d’ara encara viuen amb incertesa i preocupació, i afronten amb dificultat la nova normalitat davant setmanes de tancament i restriccions. A molts sectors econòmics, com per exemple els de l’hostaleria i la restauració, no se’ls ha donat prou alternatives de subsistència. Ara és el torn d’un procés de desescalada i de reobertura en què, ara més que mai, economia i salut han d’anar plegades per fer-hi front i no causar més perjudicis dels necessaris. S’ha de garantir la salut i el benestar de les persones, una cosa sense l’altra no té cap sentit.

Els autònoms són els que més han patit la crisi de la COVID-19. Un col·lectiu invisible i castigat, encara que sigui el teixit productiu més important del país.

Tot i això, la comarca de l’Anoia ha registrat aquest darrer trimestre 7.942 autònoms, una xifra lleugerament superior tant a la del trimestre anterior (+0,7%) com a la del tercer trimestre del 2019 (+0,5%). Aquesta evolució contrasta amb la de la mitjana catalana  i es mostra més dinàmica a la comarca. Des de la Unió Empresarial de l’Anoia, conscients de la seva importància i necessitat amb la crisai actua, hem centrat i unit tots els nostres esforços per avaluar la situació, i recollir totes les aportacions que aquest col·lectiu necessita i ha necessitat per poder desenvolupar la seva activitat professional. En aquest sentit, ens vam trobar en els primers mesos de la pandèmia generada pel coronavirus, que el 54,2% dels autònoms enquestats afirmava que la seva facturació del mes d’abril i maig va caure més del 75%. També que durant aquest període, el 58,3% dels autònoms es va veure obligat/da a cessar l’activitat a partir del 13 de març a causa del Reial decret 463/2020.

Quant als ajuts, els autònoms van mostrar una gran indignació perquè eren i són insuficients, i també per la mala gestió dels governs a l’hora d’atorgar les subvencions, que es donaven sense criteri generant un col·lapse infinit. A l’hora de recollir les inquietuds i peticions, el 87,5% va manifestar a l’entitat que s’hauria de suprimir la quota dels autònoms; el 41,7% deia que s’haurien de destinar ajuts per fer front als pagaments de subministraments com aigua, electricitat, etc..., i el 37,5% proposaven ajuts per al lloguer dels seus negocis.

Per tot això, des de la patronal anoienca vam impulsar un manifest per demanar de forma reiterada als governs català i espanyol, tot un seguit de peticions per evitar el tancament de negocis.

Hi ha càlculs de quants negocis hauran de tancar?

En l’àmbit anoienc, no disposem d’aquesta xifra. Però, segons l’últim baròmetre publicat per la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), el 84% dels autònoms té l’activitat aturada o té restriccions. Això posa de manifest que prop del 85% dels treballadors per compte propi han vist reduïda la facturació respecte a l’any anterior.

Encara que de moment no hi hagi una previsió o un càlcul aproximat de quants autònoms hauran d’abaixar la persiana, sí que podríem entreveure que un dels problemes greus que pateix aquest col·lectiu i que n’afectarà la supervivència és la morositat.

Hem de ser conscients que és i serà un col·lectiu que patirà l’impacte negatiu de la COVID-19, i per aquest motiu, donada la gravetat de la situació, cal que el govern prioritzi i garanteixi els procediments dels ajuts per a la reactivació econòmica del teixit productiu, i en especial dels col·lectius com els autònoms i les pimes que seran els més afectats. L’Administració ha de fer tot el possible per donar-los ajudes directes.

D’altra banda, quant a micropimes o autònoms que tenen personal a càrrec, és totalment necessari establir un pla d’acció, perquè aquestes empreses petites no tenen prou liquiditat per fer front als costos propis del negoci, ni tampoc als salaris i les cotitzacions. Per això, cal que hi hagi una perllongació dels ERTO. L’executiu ha de fer tot el possible per evitar més tancaments o possibles tancaments i la destrucció de llocs de treball.

Com ha de ser el 2021 per a aquestes persones?

No hi ha dubte que entre els més castigats per tota la crisi generada per la COVID-19 hi ha els treballadors autònoms i les micropimes o autònoms que tenen personal a càrrec, que són víctimes d’una injusta desprotecció en la primera i la segona fase de la pandèmia; la situació es veu molt difícil de millorar de cara al 2021. Tots sabem que s’acostarà un desastre per a autònoms, empreses i treballadors si no hi ha un pla urgent de mesures econòmiques. Cal que els governs creïn un pla d’ajuts per al 2021, un pla fins que s’acabi aquesta crisi.

Serà un any molt complicat, i per això des de la UEA esperem que es tingui en compte aquest col·lectiu i que des de l’Administració facin tot el possible per evitar el tancament de negocis i la destrucció de llocs de treball.

Calen ajudes directes, mesures compensatòries i l’allargament dels ERTO, reclamem una rebaixa de les cotitzacions socials, la congelació de la pressió fiscal, la reducció de l’IVA als sectors més castigats per l’aturada econòmica i estimular la inversió amb determinades deduccions fiscals.

A més, si volem un teixit econòmic estable i fort, calen programes especials de consolidació per a aquest col·lectiu, calen programes com igualada mentoring, o SOS mentoring de la Diputació, que facin acompanyament i assessorament. En una situació de crisi com l’actual, moltes vegades s’agraeix més un bon consell, orientació i eines de treball, que no pas 1.000 euros.

D’altra banda, sí que voldria dir als autònoms i micropimes (amb autònoms amb personal a càrrec) que si volen consolidar els seus negocis de cara al 2021 i de cara al futur, cal avançar, fins i tot en moments complicats, i bno deixar de treballar per la seva professionalització i especialització; cal transformar-se i millorar per poder competir i cooperar. Per resistir, és important sumar esforços amb altres autònoms o altres col·lectius i generar projectes conjunts, ser optimistes i cercar oportunitats per millorar.

Des de la UEA estem treballant molt per aquest col·lectiu, i el 2021 farem un acompanyament i un seguiment més de prop perquè, ara més que mai, ens necessiten, i els animem a fer-nos arribar totes les seves propostes i necessitats per elaborar un bon pla de mesures i accions. Entre tots, podem fer que sigui un any molt millor del que esperem.

Quins sectors d’autònoms resisteixen millor?

Tot i que hem vist sectors clarament molt afectats, com els d’ensenyaments no reglats (acadèmies d’idiomes, centres d’extraescolars, escoles de dansa i música...), gimnasos, hotels, restaurants, bars, cafeteries, cases rurals, esdeveniments, etc., els sectors més beneficiats han estat els que han ofert serveis d’assessorament i d’externalització, serveis professionals a l’empresa i TIC, principalment, i també els autònoms d’ofici: instal·ladors, fusters...

I, d’altra banda, han resistit aquests autònoms i micropimes que, entre altres coses, han treballat per digitalitzar-se i s’han posicionat en el comerç digital


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic