TORNAR

Pere Argelich: “La Festa Major representa el retrobament de veïns i amics”

Santa Maria de Miralles celebra la Festa Major. Parlem amb el seu batlle

societat
Dissabte, 13 agost 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Després de dos anys de restriccions per la COVID, els ajuntaments recuperen els programes tradicionals de festa major d’abans de la pandèmia. Com serà, enguany, la festa de Santa Maria de Miralles?

Doncs, enguany hem preparat, juntament amb la Comissió de Festes un programa d’allò més complet i variat. Caminada popular, exposició de fotografia, jocs infantils, concert pel jovent, discomòbil, actuació d’humor, ball i sopar de Festa Major.

Com l’esperen els veïns?

Amb il·lusió i amb ganes de participar.

Què representa la Festa Major per al poble?

La Festa Major representa el retrobament de veïns i amics que tornaran a ajuntar-se després d’aquests dos anys tan difícils per a tots.

Com preveu que serà aquesta Festa Major? Com se la imagina?

Esperem que aquesta Festa Major sigui molt participativa i que tothom gaudeixi dels actes preparats. Imagino una plaça plena de gent, ballant, compartint i passant-s’ho d’allò més bé. Sempre des del respecte i la cura pels altres i per l’entorn.

El turisme rural s’està consolidant com un motor al municipi i al conjunt de l’Anoia. Com ho valora i com anirà aquesta temporada?

Ho valoro molt positivament perquè és cert que des que han acabat les restriccions tothom té ganes de sortir i passar uns dies gaudint de la natura. La temporada segurament serà un èxit.

Quins atractius ofereix Santa Maria de Miralles als visitants?

El principal atractiu que té el nostre poble és l’entorn natural, tota una xarxa de camins per fer amb bicicleta o caminant amb el castell de fons, que estem restaurant i aviat continuarem amb l’excavació arqueològica. I, per descomptat, la seva gent: amable i generosa.

Un altre pilar és la pagesia. En quina situació es troba?

La pagesia es troba en procés de desaparició. No hi ha relleu generacional i davant la impossibilitat que el jovent visqui en el municipi perquè no es poden construir habitatges el futur es presenta molt negre.

Santa Maria de Miralles va ser un dels termes afectats pel devastador incendi de l’any passat. Un any després, com ho recorda?

Ho recordo com un mal son. Cada vegada que miro la serra tens la nostàlgia d’haver-la vist plena de vida i verda. Ara és un paisatge erm i gris. Desitjo que pugui continuar mirant la resta de terme de Miralles en tota la seva esplendor i no tornar a veure cap més bosc cremat.

Quina petjada ha deixat aquest incendi?

Tones d’emissions de CO₂, pèrdua d’habitat d’espècies animals i vegetals d’alt valor ecològic i un panorama desolador, gris i negre que no es recuperarà amb facilitat.

Com es recupera el territori?

S’han començat a fer els treballs de tala i neteja. La Diputació de Barcelona i la Generalitat, han atorgat subvencions perquè a través de l’Associació de Propietaris Forestals de la Serra Miralles-Orpinell i propietaris particulars es puguin dur a terme aquestes tasques. De mica a mica estan rebrotant roures i alzines, i ja creixen pins i altres espècies.

Cada vegada més els incendis són una amenaça per al territori. Temen que es puguin repetir, que hi pugui haver més incendis?

Sí, és el més probable.

Estem preparats?

No. Davant d’un incendi, mai s’està preparat. Cada incendi és diferent i influeixen molts factors difícils de controlar.

Què fa falta?

Ens fa falta gestió dels boscos, conscienciació ciutadana i recursos tant econòmics com humans.

Quina valoració fa d’aquests tres anys?

La pandèmia ens ha complicat encara més el treball dels ajuntaments. Ens hem hagut d’adaptar al teletreball i les gestions telemàtiques. L’atenció a la ciutadania ha estat més difícil perquè també han hagut d’adaptar-se ràpidament a l’administració i a les noves tecnologies, tot un repte, ja que al nostre municipi, encara no ens arriba cobertura de fibra òptica.

I ara, mirant endavant, estem a poc menys d’un any per a les eleccions municipals del 2023. Què passarà a Santa Maria de Miralles aquests pròxims mesos?

No sabem què ens passarà, però sí que tinc la certesa que hem de continuar treballant com fins ara.

Quins projectes té el govern damunt la taula?

Tenim diversos projectes, el més important és el subministrament d’aigua al municipi. També tenim projectat de fer un magatzem municipal i instal·lar plaques solars als edificis municipals. Tanmateix, sempre tenim petits projectes de millores de camins i diferents espais del municipi.

Quina és l’agenda de Santa Maria de Miralles per als pròxims anys?

A mitjà termini assolir els projectes que tenim sobre la taula. A llarg termini hem d’esperar el nou equip de govern que s’encarregarà de portar a terme els seus projectes.

Quins són els principals reptes de futur per al municipi?

Els reptes futurs seran els que es plantegi el nou equip de govern.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic