TORNAR

Pere Camps: “La Festa Major és un basar on tothom hi trobarà algun estímul, il·lusió i participació”

Entrevista al regidor de Promoció Cultural i Relacions Institucionals de l’Ajuntament d’Igualada

societat
Dilluns, 19 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Ha viscut la Festa Major d’Igualada com a veí i, des de quatre anys, com a regidor responsable de la seva organització. Les festes dels pobles són dies  per desconnectar de la feina, per escampar la boira, per disfrutar, per retrobar-se amb amics...

Què representa, per al regidor de Promoció Cultural, la Festa major d’Igualada?

És una mica tot el que dius i encara més. La Festa Major, cadascú se la fa seva i la gràcia és que tothom hi trobi  un motiu, un moment, un acte per gaudir i compartir, per participar...  Però considero que el més important és que, per a molta gent, és un moment especial de retrobada amb la comunitat, amb els veïns, familars, amics. És temps per conversar, per exercir d’igualadí. Són els dies que més ens identifiquen.

Fa uns anys, els igualadins marxaven per la Festa Major, sobretot els joves. Això s’ha capgirat?

Hi ha un eslògan que vaig dir a la meva primera Festa Major com a regidor, i que va ser tot un titular: “Abans era una excusa per marxar i ara es un motiu per ser-hi”

Què es busca, des de l’Ajuntament, a l’hora de dissenyar -que no deu ser fàcil- el programa d’actes de la festa major amb el qual tothom, com deia, trobi els seus espais

La nostra prioritat és que tothom trobi activitats amb les quals s’identifiquin, ja sigui com a espectadors o com a protagonistes de la festa. Que tothom hi tingui cabuda, que totes les entitats, associacions, federacions, gremis...., tothom hi pugui ser i participar, i en una setmana, fent filigranes, el gran equip del departament de Cultura ho fa possible.

Què destacaria del programa d’enguany?

Això és molt personal, i parlen els sentiment i les emocions meves. L’exhibició castellera amb els nostres Moixiganguers, i les colles convidades, es una culminació de festa; tradició, país, persones diferents en tots els aspectes, però amb un sol objectiu, fer torres, agulles i castells. El moment solemne del ball de l’àliga a l’ofici de diumenge (vaig plorar el primer any);. L’homenatge que fem a un personatge igualadí, Carlos Miguel Solà, que ha sigut actor de cine i de teatre, cantant, lletrista, compositor. També destacaria l’exposició homenatge a la pintora igualadina Montserrat Acosta; l’exposició sobre la trajectòria del circ a Igualada, des del 1883 al 2018; el llibre de Contes de la Festa Major, de Mariàngels Gual, tancant la trilogia de contes dedicats a les festes d’Igualada; la Cercavila i totes les activitats tradicionals de Sant Bartomeu. També cal fer esment dels actes esportius i els concerts, destacant Obeses i Dr. Prats, Manel Fuentes amb versions de Bruce Springsteen o Lorenzo Santamaria, per els nostàlgics de balades bomàntiques, contrastant amb la jove cantautora Suu, guanyadora del premi Enderrock de la crítica a la millor artista revelació.Però també trobareu activitats que no hem destacat però que seran extraordinàries, com la preestrena, abans d’anar a Fira Tàrrega, de l’espectacle The Half, a càrrec de la Cia Fora de Lugar, en la qual hi participa l’igualadí Arnau Vinós, una obra amb un llenguatge visual i poètic que recomano, com els dos festivals paral·lels de barraques: el Rrrec festival i Igualada Rock City’19, etc. Més de 150 activitats diferents, de dilluns a dilluns.

L’Ajuntament és l’organitzador de la Festa Major, coordina i encaixa els actes dins el programa, però cal destacar el paper d’entitats, associacions, clubs, etc 

És que són les entitats, com la Coll@nada, Dessota, Agrupació Folklòrica, Festhi, Teatre Aurora, Diables (tots), Grup de teatre aficionats de l’Ateneu... Tots els clubs esportius (hi ha dues Supercopes de Catalunya de Handball, amb final femenina i final masculina), Agrupació Sardanista, la MACA, Moixiganguers, el Country, la Banda, l’Ateneu... i tantes altres.

Aquest dinamisme de les entitats durant la festa és un reflex de la bona salut que viu l’associacionisme a Igualada?

Aquesta resposta va lligada amb l’anterior. Socialment, al nostre país, Catalunya, des de mitjans del S.XIX van iniciar-se molts col·lectius de diversos àmbits: culturals, musicals, corals, esportius, veïnals, artístics, etc. Una gran riquesa de teixit associatiu. A Igualada, el Gremi de Traginers faran aviat 200 anys; la Festa dels Reis, 125; la Coral la Llàntia, l’Ateneu, El Foment..., tots són centenaris. Tenim l’Escola Municipal d’Arts, de Música i de Teatre. 16 corals; 9 escoles de dansa... És un reflex de la bona salut que viu l’associacionisme a Igualada. I tant!

Una d’aquestes entitats s’ha queixat públicament sobre el solapament d’actes a la Festa Major? Quina repsota doneu des de l’Ajuntament?

Sí, ho hem resolt retardant  l’horari del concert d’Obeses al Parc Central, i després Dr. Prats. Cada any és excepcional, per la prioritat que tenen les festes tradicionals al voltant de la data de San Bartomeu, el 24 d’agost i la vigília, el divendres amb la Passacalle. Aquest any, en caure en dissabte, hi ha mes acumulació d’espectacles el divendres i el dissabte. És qüestió de prioritats per tot tipus de públic, però intentem fer equilibris perquè el màxim de persones gaudeixin del màxim d’espectacles. Evidentment, ens hagués agradadat que els diables del Ball de Sant Miquel poguessin participar al correfoc de divendres, però per acord d’assemblea, van considerar més important participar a la Passacalle.

Com s’encaixa, des de l’Ajuntament, el fet que els actes que proposa la FESTHI es moguin cada any segons quan cau Sant Bartomeu? Com es casen el programa que, amb petits canvis, s’ha fet en les darreres dècades, amb les propostes de la FESTHI?

L’Ajuntament es va comprometre que el dia de Sant Bartomeu sempre estigui dins la setmana de la Festa Major. I, ja ho hem dit abans, prioritzem les activitats tradicionals entorn la data del sant, i anem adaptant tots els altres actes. És una voluntat i entesa entre tots.

Fa temps va manifestar que el tema de la festivitat de Sant Bartomeu cauria pel seu propi pes…. Cap on està caient?

La FESTHI demana que sigui festa per Sant Bartomeu, i de moment no es reflexa per vàries circumstàncies. Sabem que el fet que sigui festiu “el dilluns de la F.M.” és una opció molt còmoda per projectes d’estiu de molts igualadins. La FESTHI fa vuit anys que demana aquest canvi, i només el temps i la societat ho aniran definint.

Com viu el dia a dia de la festa el regidor?

El primer dilluns, al vespre, estic ple d’informació i d’adrenalina, tenint la sensació que ja en fa dos o tres dies que ha començat. Per altra banda, em sap greu no poder estar a més llocs dels que voldria.

I què fa el regidor l’endemà de la festa major?

La mateixa nit del darrer dia, si tot ha anat més o menys bé, miro el cel, vaig a dormir tranquil i em llevo content. Després, a mig matí, tots els mitjans em crivelleu a preguntes, cosa que faig amb molt de gust. 

Quina crida fa als veïns i veïnes d’Igualada per gaudir i participar de la festa?

Que se la facin seva, tant com puguin. La Festa Major és un “basar” on tothom hi trobarà algun estímul, il·lusió i participació.

Aquest dies vénen molts igualadins forans, també gent de la comarca, o amics que vénen de lluny i que mai han vist correfocs, ni trabucaires, ni Moixiganguers... De fet, la festa la fan tots els qui hi participen. Demano, sobretot, que l’alcohol ni les drogues no els arruïni’n la festa. I, també, que les relacions afectives siguin saludables, carregades d’amor i tendresa.

Aprofito també per agraïr a totes les entitats que fan possible la Festa Major, i molt especialment, a la brigada municipal, policia local, Mossos, Creu Roja, Protecció Civil, Bombers, voluntaris de Torxa, etc.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic