TORNAR

Pere Camps: "Hi haurà Festa Major, però caldrà adaptar-la a petits volums"

Entrevistem Pere Camps, regidor de promoció cultural de l’Ajuntament d’Igualada

cultura
Dimarts, 21 abril 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Algunes poblacions de Catalunya ja han anunciat la suspensió o ajornament d'alguns actes de Festa Major per la durada de pandèmia. La data de Sant Bartomeu, a finals d'agost, fa que la situació durant les festes a Igualada sigui una incògnita, ja que hi ha la probabilitat que no es permetin els actes amb una gran concurrència de persones. Amb el regidor de Promoció Cultural Pere Camps, parlem d'aquest horitzó i de les poques certeses que hi ha. Amb l'edil de l'àrea tractem també què pot passar en altres aspectes de la programació cultural.

Com és la feina d'un regidor de Promoció Cultural quan l'agenda ha quedat frenada en sec?

La cultura no s'oblida gens, perquè fins i tot en aquests moments és un aliment per a l'esperit. Hem d'estar treballant amb el sector i veient quines solucions podem estudiar. També ara dedico molt temps a col·laborar en activitats socials, ajudar en donacions i donar un cop de mà en altres àrees. Si cal, estic en recollides o donatius de material. Em commou molt com s'ha organitzat la societat civil i si fos més jove, estaria més actiu.

Què es pot saber de la programació cultural dels mesos vinents. Hi ha alguna data?

La certesa és que ningú sap res. És així. Els metges i investigadors que en saben més accepten que no ho saben tot, encara. Aquests investigadors estan fent un gran treball, però també hi ha una societat més mobilitzada que mai. Per la nostra part, no ens agrada parlar de cancel·lacions. Procurem no fer servir aquesta paraula. Ens agrada més parlar de posposar. El més dur, fins ara, ha estat no poder fer la Mostra, tot i que vam tenir l'alternativa de "La Mostra a Casa". Va anar molt bé i fins i tot després del primer cap de setmana es va allargar una setmana més les emissions a Youtube. Pel que fa al Teatre Municipal, teníem a la programació 'La dona del 600', amb Mercè Sampietro, una peça de molta qualitat que, ja que no es podia fer aquesta primavera, l'hem fixat per a la tardor. Per a la programació d'aleshores anem pensant coses, però també cal una seguretat.

Es podran omplir del tot els teatres aleshores?

És una pregunta que ens fem, perquè moltes coses no seran rentables. En alguns casos es parla d'omplir només un 30% de l'aforament. Per davant tenim en primer lloc l'Anòlia, que es fa a l'aire lliure i és el juliol. Esperarem una mica a prendre una decisió definitiva. Després, caldrà veure l'evolució de la pandèmia i analitzar a fons com es gestiona l'aforament als teatres per prendre una decisió i com fer la programació de tardor.

La gran preocupació de molta gent a Igualada. Què passarà per la Festa Major. A Terrassa i Sant Cugat, on es fan festes a finals de juny, parlen d'actes simbòlics només. Quina previsió hi ha a Igualada? Se salvarà la Festa Major?

Tenim diversos escenaris oberts. Cal fer Festa Major, no sé com, i sigui com sigui, hi haurà alguna cosa. Potser més que d'actes multitudinaris, caldrà parlar d'accions. Ja ho he dit, la cultura és un aliment, també. Hi ha diversos actes, com les cercaviles, que potser caldrà reformular i cal veure com: fer-les amb tota classe de precaucions, amb unes rutes concretes i els espectadors als balcons. Ho estem valorant. Les solucions són molt complicades, si volem que llueixi. Serà una Festa Major adaptada als petits volums, sense oblidar que la participació és la base. Cal una mica d'il·lusió, cal Festa Major, va amb el nostre caràcter: som mediterranis i necessitem sortir a la fresca.

Hi ha la Passacalle o els castells.

Sí, és un repte veure com s'arranja. No tenim encara propostes definitives. Volem que es facin tots aquests actes i els balls. La imatgeria ha de ser al carrer i creiem que podrà sortir. El tema dels castells serà el més difícil: potser restringir les construccions i no permetre pinyes massa grans i que el públic no es mantingui estàtic. Cal estudiar-ho molt i no sabem quines restriccions posaran les activitats sanitàries.

Ara ve Sant Jordi, com s'estimula el consum cultural?

Ens hem reunit ja amb les llibreries. Una de les opcions a Igualada és fusionar el Sant Jordi amb el Mercat de Lletres, que habitualment es fa a finals de setembre.

Les obres de teatre programades passen a la tardor. El Festival d'orgue es dóna per perdut?

Sí, s'havien fet dues de les cinc actuacions previstes. És una llàstima, però els intèrprets eren de fora, italians, alemanys, danesos, és molt difícil que puguin tornar a venir aquest any. Pensem que no hi ha cap seguretat que el mes de novembre estigui la situació normalitzada, o que no hi hagi un rebrot.

Tot el pressupost destinat enguany a Promoció Cultural es complirà o es destinarà a altres finalitats?

Pot ser que no. Seria lògic que alguns diners es derivessin a altres necessitats més primordials, hi ha prioritats ara. No sabem exactament la part del pressupost que es complirà.

Com viu la cultura des de casa?

Miro moltes pel·lícules antigues i sèries. I quan puc prenc el sol. M'agrada sobretot la sèrie d''Hèrcules Poirot', el personatge d'Agatha Christie. La fan cada dia i m'agrada molt l'ambientació en el període d'entreguerres, els decorats, els diàlegs. És molt recomanable. Els anglesos aquestes sèries les saben fer molt bé.


3 Comentaris

J

JOAN MARTI CARBONELL

IGUALADA

22 d'abril 2020.08:53h

Respondre

Pot ser millor fer servir el pressupost de la FESTA MAJOR, per promocionar el comerç a la vila.

j

josep

igualada

24 d'abril 2020.18:50h

Això mateix, res de festa. A comprar a comprar !!

J

Joan

Igualada

21 d'abril 2020.11:16h

Respondre

Potser seria fer um bon moment per fer un punt i a part, i fer una festa amb un sol model on tothom s’hi senti comode. I no fugir de les polèmiques.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic