TORNAR

Pere Joan Vinós: “Igualada acollirà una obra universal, d’un gran valor artístic i humà”

Parlem amb el president d’Òmnium Anoia, en el 50è aniversari de l’entitat

cultura
Dilluns, 5 juliol 2021. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

L’any passat, en ple confinament, Òmnium Cultural va fer una crida a la ciutadania perquè els enviessin fotografies que mostressin el seu estat d’ànim, el seu dia a dia, durant aquelles setmanes convulses de la pandèmia. L’entitat va recollir més de seixanta-quatre mil imatges de ciutadans anònims que van traslladar a l’artista Joan Fontcuberta perquè realitzés un gran mural escultòric. Una obra monumental que s’instal·larà, de forma permanent, a Igualada, “zona zero” de la pandèmia a Catalunya. La inauguració d’aquesta obra, “Mirades des del Confinament”, amb què es vol fer un homenatge a la solidaritat, a les persones que van patir la COVID-19 i als professionals de la salut i dels serveis essencials, es farà el 17 de juliol a la plaça de Cal Font d’Igualada. Parlem amb Pere Joan Vinós, president d’Òmnium Anoia, que enguany celebra el 50è aniversari.

Com va sorgir la iniciativa d’acollir el mosaic “Mirades des del confinament” a Igualada?

Ens trobem immersos en la celebració del cinquantè aniversari d’Òmnium Anoia. Fa uns mesos vam començar a pensar en diverses opcions per commemorar-ho, però, òbviament, tot va quedar truncat per la pandèmia. Durant aquest temps, especialment durant el confinament, pensàvem sobre com aquesta situació canviava les nostres vides, el nostre dia a dia. I, a la vegada, vèiem que hi havia, per una banda, molta gent que estava patint i, d’altra banda, també hi havia molta gent que estava treballant a primera línia per alleugerir  aquest patiment. Vam decidir que, des de l’entitat, havíem de fer un reconeixement per a tota aquesta gent. D’aquí va sortir la idea de fer un gran acte d’homenatge als anoiencs que han patit la pandèmia i als professionals de la salut i de serveis, en el marc del primer aniversari del confinament i també en el marc del nostre cinquantè aniversari. I sempre que la situació sanitària ho permetés i seguint totes les indicacions i mesures que estableix el Procicat. Teníem molt clar que volíem fer un acte de reconeixement a totes aquestes persones.

Aquesta idea va coincidir amb la iniciativa d’Òmnium, a escala nacional, de recollir imatges enviades per la ciutadania per crear una gran obra d’art i de solidaritat

Sí. Paral·lelament, també durant el confinament, Òmnium va fer una crida a la ciutadania que enviés fotografies sobre com vivien el seu confinament. En van recollir més de seixanta-quatre mil. Amb aquestes imatges, l’artista Joan Fontcuberta havia de crear un mural de grans dimensions, una gran obra d’homenatge, també, a la ciutadania i als professionals que estaven treballant contra la pandèmia. Des d’Òmnium ens van proposar que Igualada, un dels epicentres de la pandèmia a Catalunya, acollís aquesta gran obra. Ens va semblar que aquesta iniciativa lligava perfectament amb la nostra idea, amb el que volíem fer. No només hi encaixava sinó que, a més, l’amplificava. D’aquesta manera, vam començar a posar fil a l’agulla, amb diverses converses i reunions entre Òmnium Anoia i Òmnium, i amb la implicació de l’Ajuntament d’Igualada, per fer realitat aquesta idea.

El mosaic “Mirades des del confinament” és una obra de grans dimensions. Tindrà quaranta-dos metres de llarg i tres metres d’alçada, i es construeix a partir de milers de tessel·les de ceràmica que, gràcies a la combinació de milers de fotografies dels ciutadans, mostrarà testimonis de la pandèmia que, amb el llenguatge de signes, fan la paraula “solidaritat”. El mosaic, realitzat per l’artista Joan Fontcuberta, s’inaugurarà el dissabte 17 de juliol

Volíem fer un acte obert a tothom, festiu, amb un matí ple d’activitats per a la quitxalla, per exemple, entre altres activitats… Però, malauradament, a causa de la pandèmia, haurem de restringir-ho. Celebrarem un acte institucional, a la tarda, amb la presència de les màximes autoritats del país, de l’autor de l’obra Joan Fontcuberta, i del president d’Òmnium, Jordi Cuixart.

L’acte, que serà conduït per Mònica Terribas, es clourà amb un concert, amb l’estrena de la peça musical “Mirar endavant”, creada expressament per l’ocasió pel compositor igualadí Carles Prat Vives i l’escriptora Anna Marsal Riera. Es tracta d’una cançó dedicada a les víctimes de la COVID19 i també a totes les persones que han treballat i lluitat per superar la pandèmia. La interpretaran la Jove Orquestra Simfònica de l’Anoia sota la direcció de Josep Miquel Mindan, els solistes Pau Sastre i Judit Robles i els cors Exaudio, Coral Xalest, Cor Omnes, Coral Gatzara i Coral Els Verdums.

Amb aquest acte, a part d’inaugurar aquesta obra universal, també serà un record a les víctimes de la pandèmia i un homenatge a totes aquelles persones que van lluitar contra el virus des de primera línia.

Què representa per a l’entitat acollir un projecte d’aquesta envergaudra?

En primer lloc, des d’Òmnium Anoia estem molt satisfets, com deia, perquè el projecte encaixa perfectament amb la voluntat que teníem de commemorar el cinquantè aniversari i fer, davant la situació que ha patit el territori, un homenatge a la ciutadania i als professionals que han estat i estan treballant per combatre la pandèmia, a part d’altres actes de celebració de l’aniversari que es van fent al llarg de l’any.

En segon lloc, perquè Igualada acollirà, de forma permanent, una obra amb un gran valor artístic i amb un gran valor humà. Serà una obra monumental, internacional, que atraurà molts visitants. En aquest sentit, en estar ubicada entorn de la plaça de Cal Font, al centre de la ciutat, també serà un pol d’atracció i de dinamització en el teixit cultural i comercial de la ciutat. Igualada, a part de moltes altres coses, també pot ser coneguda per aquesta escultura. L’autor de l’obra, en Joan Fontcuberta, tenia un especial interès en què el mural s’instal·lés al centre d’Igualada, en un lloc de pas. Va visitar personalment diversos espais de la ciutat. A causa de les grans dimensions de l’obra, no va ser fàcil trobar la ubicació final. Volem agrair a l’Ajuntament d’Igualada les facilitats que ha posat perquè, finalment, tinguem un espai per acollir l’obra a la ciutat.

Els ciutadans, amb les seves fotografies, han pogut participar en la creació d’aquesta gran obra. Ara, també poden col·laborar-hi apadrinant-la

Sí, podrem gaudir de l’obra “Mirades des del confinament” a Igualada gràcies a la col·laboració de milers de ciutadans que van enviar les seves fotografies durant el confinament, però també podrà ser una realitat gràcies als padrins i padrines que, a través d’una campanya de micromecenatge, finançaran part de l’obra.

L’Anoia va ser la segona delegació territorial d’Òmnium, ara fa cinquanta anys. La inauguració del mosaic serà l’acte central de celebració d’aquest aniversari, però des de l’entitat organitzeu més actes

Sí, aquest serà l’acte principal de la celebració del cinquantè aniversari. Al llarg d’aquest any, però, organitzem diversos actes. Vam començar el programa, el desembre del 2020, amb una exposició d’escultures ceràmiques que el president de l’entitat, Jordi Cuixart, havia fet a la presó de Lledoners. També vam acollir una exposició de fotografies fetes per presos de Lledoners; fem cicles de presentacions de llibres per donar visibilitat als traductors i a les petites editorials, entre altres actes. Al local de l’entitat, a l’Empremta, programem diverses exposicions, tan nostres com d’altres entitats. Segurament acabarem allargant el calendari d’actes previst, que hauria d’acabar el desembre d’aquest any, per poder donar cabuda a activitats que, a causa de la pandèmia, no hem pogut realitzar.

Òmnium Anoia és una entitat que ha anat creixent molt els darrers anys

Sí, i tot i la crisi, aquest darrer any hem crescut en gairebé cinquanta socis a la comarca. Estem contents perquè la gent continua col·laborant i donant suport a l’entitat. Un dels nostres objectius és obrir-nos a la comarca. Som Òmnium Anoia i, com a tal, no ens hem d’identificar només amb Igualada, ens hem d’estendre als municipis de l’Anoia. Estem organitzant activitats als municipis de la comarca. Per exemple: la campanya per l’amnistia dels presos i represaliats l’hem estès arreu de l’Anoia, on hem aconseguit més d’un miler de signatures. També estem buscant socis i sòcies de l’entitat, dels pobles de la comarca, que vulguin implicar-se com a voluntaris als seus pobles i fer xarxa.

Un altre objectiu és el d’obrir l’entitat als joves. Estem baixant molt la mitjana d’edat dels socis i sòcies, però encara la volem rebaixar més. Volem que els joves vegin que Òmnium és una entitat moderna i oberta, una entitat amb ganes de treballar i de connectar amb ells. Per exemple, el passat dimarts vam fer un debat sobre l’ús del català entre els joves, una taula feta per joves i per als joves, que va tenir molt èxit. Som una entitat oberta als joves i que pot oferir molt als joves.

També estem treballant per aconseguir la paritat dins l’entitat, tant a la composició de la junta com donant visibilitat a les dones dins l’entitat.

Al mosaic es podran veure persones anònimes: una metgessa, una persona de la tercera edat, una mare amb la seva filla, uns infants, un comerciant, una conductora d’ambulàncies, una botiguera, un artesà, una infermera, una mestra. També es podrà veure un empresari i activista cultural. Aquesta és l’única persona que podrem reconèixer: és el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha estat més de tres anys i mig empresonat per defensar drets fonamentals.

Sí. I ens fa molta il·lusió que en Jordi Cuixart pugui venir a l’acte d’inauguració d’aquesta obra a Igualada. Quan estava empresonat, vam demanar si, amb algun permís, podia venir a l’exposició de les seves escultures o a la mostra de fotografies dels presos de Lledoners, i no va ser possible. Ara el tindrem al nostre costat…

Durant els darrers anys, la repressió de l’estat espanyol contra les llibertats de Catalunya, ha marcat l’agenda d’Òmnium. Es continua treballant per la llengua, la cohesió social, l’educació… que són els pilars de l’entitat?

Precisament, en Jordi Cuixart sempre ens ha remarcat que no hem de deixar de fer res del que fèiem pel fet que hi haguessin presos. Òmnium té uns pilars: llengua, cultura, país, cohesió social, educació… I això no es pot perdre. Aquesta és la manera de fer país d’Òmnium, vetllar per la cultura, lluitar pel país a través de la cultura, de la participació ciutadana, etc. A l’Anoia, això ho tenim molt clar, i ho fem a través d’activitats pròpies, col·laborant amb altres entitats del ric teixit associatiu de la comarca i participant en campanyes nacionals d’Òmnium. Perquè tenim molt clar que “la força d’un país és la seva gent”


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic