TORNAR

Ramon Giné: “A la Mostra tenim espectacles amb temàtiques que no es plantejaven abans”

Entrevistem Ramon Giné, director artístic de la Mostra

cultura
Dijous, 27 maig 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Comença la segona Mostra amb Ramon Giné al capdavant. I la primera amb espectacles al carrer, ja que la del 2020 va ser en format reduït i virtual, ja que es va encetar poc després del confinament de la Conca d'Òdena. Amb Giné, actor primer i també director del Teatre Foment de Juneda, parlem de la Mostra 2021 i com s'ha pensat i programat.

Com serà la Mostra 2021?

Serà una fira en un context especial, amb format híbrid. Combinarà presencialitat i virtualitat. La presencialitat és l'exhibició d'espectacles en viu, mentre que la virtualitat en les activitats pels representants del sector. Hi ha les màximes garanties d'excel·lència i qualitat en les propostes que es presentaran.

Ha quedat condicionat l'apartat artístic per la seguretat?

No ens ha condicionat en l'apartat artístic. Les propostes artístiques de les companyies ja estan adaptades a les mesures de seguretat. En cap cas ens ha condicionat l'apartat artístic.

Què han considerat imprescindible en aquesta Mostra 2021? Com s'ha preparat?

El que teníem clar és que s'havia de fer. Sí o sí. A l'hora de planificar sabíem que hi havia diferents opcions, diferents camins, i estar pendents de la situació sanitària. Estar atents a com s'anaven adaptant les mesures seguretat per tal de que es poguessin realitzar els actes en viu. De fet, posposar-la a finals de maig ens ha ajudat a que hi hagi el màxim de presencialitat.

Quants espectacles s'han reprogramat de l'any passat?

Tindrem 47 espectacles en 15 espais diferents de la ciutat. El primer que vam dir amb l'equip era que no plantejàvem en cap cas que la Mostra d'aquest any fos un copiar-enganxar de l'edició passada. En aquest sentit vam intentar buscar un equilibri. Es reprogramen les estrenes que teníem l'any passat, uns 18 espectacles. Per tant, hem recuperat les propostes de qualitat de l'any passat amb les noves propostes que és presentaven aquest 2021.

Els espectacles produïts enguany s'han tenyit de més pessimisme, per la COVID-19?

No veig que s'hagin tenyit de pessimisme. Veig molta valentia per part de les companyies a l'hora de plantejar els temes. Les línies de dramatúrgia de les propostes infantils i juvenils fan un pas més enllà. El confinament i l'aturada ha portat molta preocupació al sector, però en la vessant artística ha fet que les propostes siguin més valentes, temes que no es plantejaven abans: identitat de gènere, el dol, la mort. No crec que sigui pessimista, sinó valent.

Les expectatives dels programadors i de les companyies són diferents, en ser un format en part virtual?

Les mateixes. El fet que hi hagi format virtual no treu res. La plataforma virtual és un encert. Recordem que hi haurà presencialitat amb 47 espectacles. Arrenquem amb una jornada virtual, però hi ha ganes de Mostra entre programadors i companyies.

Els joves han estat un dels col·lectius més castigats per la pandèmia. Quines especificitats té el programa per a ells? Es vol donar més relleu a aquest públic? Calen propostes més trencadores?

Sens dubte han estat un col·lectiu oblidat aquest any de pandèmia. La proposta de la Mostra Jove, que va impulsar el Pep Farrés, l'estem intentant evolucionar. Tindrem uns 13 espectacles dedicats a joves i tenim el grup jove de participació, que s'ha renovat. Són una vintena de nois i noies de la Conca, amb els que fem un treball formatiu i sobre arts escèniques. Què els agrada i què volen veure. Ens volem alimentar d'aquest debat i aplicar-lo en la recerca dels espectacles dirigits a aquest col·lectiu. La Mostra Jove és un pilar de la fira. I els joves, quan plantegen crear els espectacles, ja ho fan amb un prisma trencador per als adults.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic