TORNAR

Ramon Giné: "La pandèmia ha arribat quan ja hi havia un gir molt interessant en el teatre infantil i juvenil"

Entrevistem Ramon Giné, director artístic de la Mostra

cultura
Dissabte, 20 juny 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La primera edició amb Ramon Giné al capdavant de la direcció artística de la Mostra ha existit només a les pantalles. El certamen ja mira cap a l'any vinent, però amb molts condicionants, com quina serà la situació econòmica de les companyies i la capacitat econòmica dels programadors. Giné, forjat com a actor en diverses companyies de Ponent, ve ser director del Teatre Foment de Juneda i parla amb AnoiaDiari de com ha de ser la Mostra en els propers anys, malgrat la COVID19.

La Mostra es va anul·lar pocs dies després que es presentés. Hi va haver la possibilitat de plantejar-la en un altre període d'aquest mateix any?

Ramon Giné, director del certamen FOTO: ICECVam veure ben aviat que no es podria fer el mes de març, de fet poques hores després de presentar-la, se sabien els primers casos a Igualada. Va semblar que seria una interrupció temporal, però ha anat molt més enllà. Per poder pensar en la tardor, per exemple, era complicat. Ara mateix no sabem ni com es podran desenvolupar la Fira de Tàrrega i la Fira Mediterrània de Manresa.

No hi havia un Pla B per a la tardor?

Vam fer diversos plans i alternatives per a la tardor, però cal pensar que cada mercat té el seu calendari també i podem interferir en altres festivals, que els programadors no poden ser a tot arreu. No sabem en quina situació estarà el mercat encara, els mesos que vénen. Pot continuar la seva aturada. Al final, la decisió ha estat esperar l'any que ve.

Quina programació hi haurà? Es podran recuperar espectacles?

Mirarem que els espectacles que hi havia programats aquest any tinguin alguna finestra, sobretot les estrenes. No podem pretendre copiar fil per randa la programació del 2020 per al 2021: la vintena d'estrenes hi han de tenir cabuda, però no tots 47 espectacles que hi havia a l'agenda.

Quina afectació té que no hi hagi Mostra i l'aturada d'aquests mesos entre companyies i programadors?

Evidentment és molt major en les companyies. Un ajuntament pot decidir cancel·lar la seva agenda i punt. Com a molt, si tot va bé, el mes d'octubre es programaran part dels espectacles que no s'han vist aquests mesos. Però pensem que el teatre és un sector precari de per si, les companyies no poden estar tants mesos o un any sense treballar. No es pot tenir el teatre aturat durant un any sense efectes.

Poden desaparèixer companyies?

Si no hi ha un pla específic poden deixar l'activitat moltes companyies. Un percentatge important. Hi ha aquest perill i caldrà repensar el sector. 

I la Mostra, com ha de fer el nou plantejament?

No som la part més afectada de la crisi. Però de cara al 2021 el mercat interior s'haurà de replantejar. I pensar més en les plataformes digitals i arribar a més operadors internacionals. Hi ha d'haver Mostra, perquè és la manera que el sector doni a conèixer el que pot fer. Aquest temps sense teatre, les companyies han pogut pensar, crear, innovar, i caldrà donar a conèixer aquesta producció. Estic segur que hi haurà molts espectacles nous. Estem obligats a ser optimistes.

Ens trobarem amb moltes o massa produccions que voldran explicar el tema epidemiològic?

No només això. Abans de la pandèmia ja hi havia un gir molt interessant en el teatre per a infants i joves, hi havia molta innovació. Volem que això es reflecteixi a la Mostra del 2021. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic